CHP'li Yedekci, Şile Kalesi'nin restorasyonunu TBMM'ye taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplanması talebiyle tarihi 13'ncü yüzyıla dayanan Şile Kalesi'nin restorasyonunu TBMM'ye taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na talebiyle tarihi 13'ncü yüzyıla dayanan Şile Kalesi'nin restorasyonu ile ilgili yazılı olarak TBMM'ye önergede bulundu. Tarihi açıdan bakıldığında Anadolu'nun 'Medeniyetlerin Beşiği' olduğunun tartışmasız bir gerçek olduğunu ifade eden Yedekci, her adımında tarihin binlerce yıllık geçmişine şahitlik edebildiğini söyledi. Türkiye'de ne yazık ki restorasyon projelerini üstlenen yüklenicilerin ve uygulamacıların deneyim ve bilinç yoksunluğu, sahip olunan değerlerin parayla tahribine, özgünlüğünü yitirmesine neden olmakta olduğunu vurgulayan Yedekci, "Medyaya yansıyan haberlerden bu anlayışsızlığın son olarak Şile Kalesi örneğinde yaşandığı anlaşılmaktadır. Bir tarihi eserin özgün değerleri karakteri nasıl ortadan kaldırılır diye derslerde okutulacak düzeyde kötü bir örnek olan Şile Kalesi'nde yapılan restorasyon, ulusal basında çıkan haberlerden de takip edilebileceği gibi bir restorasyon değil olsa olsa kamu parasıyla tarihimizi, kültürümüzü yok etmeye dönüştü." diye konuştu.

Yedekci, yapılan bu son çalışmanın ardından Şile Kalesi'nin tarihi eser vasfının ciddi ölçüde zarar gördüğü bu nedenle de son halini gören herkeste 'keşke dokunmasalardı' görüşünün hakim olduğu ve bu Şilemize anlam katan bu tarihi eserin çizgi film karakteri Sünger Bob'a benzetildiği üzüntüyle izlenmekte olduğunu söyledi. Yedekci, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması talebiyle Şile Kalesi'nde yapılan restorasyonla ilgili soru önergesinde bulunarak şu soruların cevaplanmasını istedi:

"Şile Kalesi'nin restorasyon öncesi tüm dönemlere ait tarihi dokusunu koruyan rölöve ile restitüsyon çalışmaları yapılmış mıdır?

Restorasyon çalışması sırasında özgün malzeme analizi yapılmış mıdır?

Restorasyon sırasında yapının bütünlüğüne ve özgünlüğüne dikkat edilmiş midir?

Yapılmış olan müdahale, Venedik Tüzüğü ve takip eden uluslararası bildirgelerde belirtilen çağdaş mimari ilkelere uygun mudur? Bu bildirgede vurgulanan 'özgünlük' değeri, yapılan müdahale sonucunda korunabilmiş midir?

Dünyada bu tip restorasyon projelerinde çalıştırılan işçilere sertifikasyon şartı öngörülürken, Şile Kalesi restorasyonunda çalıştırılan personelin deneyimi nedir? Daha önce böyle hassas bir projede çalıştırılmışlar mıdır?

Şile Kalesi'nde restorasyon mu yoksa renovasyon mu yapılmıştır?

Tarihi 13'ncü yüzyıla kadar dayanan Şile Kalesi'nin, Sünger Bob'a benzeyen bir hale getirilmesi nedeniyle ilgililer hakkında idare soruşturma açılacak mıdır?" CİHAN
31 Ağustos 2015 13:05
DİĞER HABERLER