CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Partisinin MYK toplantısında değişim sinyali verdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında değişim sinyali verdi. MYK'da bir süredir sıkıntı yaşanan Ankara İl Başkanlığı yönetimi de belirlenerek kesinleştirildi.
MYK, dün Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanarak başta Suriye'deki gelişmeler olmak üzere gündemdeki konuları ele aldı. Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelerin ardından parti içi iş ve işlemlere geçildi. Bu çerçevede Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş 9 Eylül'de açılması planlanan Parti Okulu'na ilişkin gelişmeleri anlattı. Güneş, CHP'nin eski genel merkezi olan Çevre Sokak'taki binanın yenileme çalışmalarının sürdüğünü, ancak Kılıçdaroğlu ve 5 genel başkan yardımcısına oda hazırlanabildiğini dile getirdi.
Güneş'in “Peki odalarda kimler yer alacak? Hepimiz için yer yok. Nasıl düzenleme yapalım?” şeklindeki sorularına CHP liderinin verdiği yanıt ise değişimin sinyali olarak algılandı. Güneş'in soruları karşısında önce suskun kalan Kılıçdaroğlu'nun, MYK'da değişim olabileceğine ilişkin mesaj vererek, “odaların kimlere verileceği konusunda şimdilik bekleyelim” dediği bildirildi. Kılıçdaroğlu'nun bu mesajının ardından MYK üyelerine tek tek teşekkür etmesi ise dikkat çekici bulundu.
Değişim bekleniyordu
Kılıçdaroğlu'nun MYK üyelerine çalışmalarından dolayı teşekkür eden bir konuşma yapması “değişim sinyali” olarak algılandı. Kılıçdaroğlu 12 Haziran'dan sonra kurmaylarıyla gerçekleştirdiği özel toplantılarda, seçim sonuçlarını başarısızlık olarak değerlendirmiş ve “seçim bölgelerinde başarısız oldunuz. Sizden beklenen performansı gösteremediniz” eleştirisini yönelterek değişim işareti vermişti.
Kulislerde 17 olan MYK üye sayısının 14'e düşürülebileceği konuşulurken, TBMM komisyonlarında görevlendirilen üyelerin MYK dışında kalabileceği ifade ediliyor. 10 MYK üyesinin komisyonlarda görevlendirilmesi “MYK'da değişimin ilk adımı” olarak nitelendirilmişti. Komisyonlarda görevlendirilen MYK üyeleri; “Süheyl Batum (Anayasa Komisyonu), Osman Korutürk (Dışişleri Komisyonu), Sezgin Tanrıkulu (İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu), Umut Oran (AB Uyum Komisyonu ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu), Gülsün Bilgehan (AKPM) Emrehan Halıcı (NATOPA Türk Grubu) Faik Öztrak (NATOPA Türk Grubu asıl üyesi), Hurşit Güneş (Parlamentolararası Birlik) Süleyman Sencer Ayata (Asya Parlamenter Asamblesi)” olarak şekillenmişti.
17 isimden oluşan MYK'da genel başkan yardımcıları Gürsel Tekin, Alaaddin Yüksel, Erdoğan Toprak, Engin Altay, İzzet Çetin, Sena Kaleli ve Volkan Canalioğlu'na TBMM komisyonlarında herhangi bir görev verilmemişti.
Ankara kesinleşti
Bu arada bir süredir belirsizliğini koruyan ve kriz görüntüsü veren Ankara İl Başkanlığı yönetimi konusu da MYK'da karara bağlandı. Tarık Şengül'ün Ankara İl Başkanlığı'na atanmasının ardından meydana gelen istifalar “kriz” görüntüsü oluşturmuştu. MYK'da Şengül'ün İl Başkanlığı ve Ankara İl Yönetimine ilişkin isimler belirlenerek kesinleştirildi.
MİLLİYET