Hükümet kurma sürecini restorasyon olarak tanımlayan CHP'nin, onarım planının dikkat çeken bir ayağını da Kürt sorununun çözümü oluşturuyor.
CHP'nin Çözüm Süreci'ne ilişkin Meclis’te atacağı adımları anlatan Tanrıkulu, "AKP süreci Meclis’ten gizledi. Biz toplumsal barışı, bu yeni dönem parlamentosunda sağlayacağız” dedi
Hükümet kurma sürecini restorasyon olarak tanımlayan CHP, siyasi partilerle resmi görüşmelerde aktarılacak çerçeve metni hazırladı. Onarım planının dikkat çeken bir ayağını da Kürt sorununun çözümü oluşturuyor. CHP, resmi görüşmelerde partilere çözüm sürecinin adresinin TBMM olduğunu aktaracak.
HDP OLUMLU KARŞILADI
Gayriresmi temaslarda Kürt sorununun çözümüne yönelik bu tespitler HDP’de olumlu karşılandı. HDP, çözüm süreci kapsamında Meclis’te atılması gereken adımlar olduğuna dikkat çekerken, HDP’nin öncelikli talebi “eşit yurttaşlığı içeren demokratik yeni anayasa” çalışmalarının başlatılması olarak iletildi. Çözüm sürecine ilişkin CHP’nin diğer siyasi partilere en önemli teklifi, seçim barajının düşürülmesi olacak.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, BUGÜN Gazetesi'ne, çözüm sürecine ilişkin CHP’nin Meclis’te atacağı adımları anlattı. Tanrıkulu, “Kimse endişe etmesin. Hükümetin adını koyduğu ancak gerçekleştirmediği çözüm süreci, toplumsal barış, bu yeni dönem Parlamento’sunda sağlanacaktır. Tüm kesimlerin hiçbir endişe yaşamayacağı çözümü başlatacağız. AKP, çözüm süreci denilen süreçi, Meclis’ten gizledi. Erdoğan’ın iki dudağı arasında, rehin alındı. Çözüm sürecine ilişkin yasa Meclis’ten çıktı ancak süreçte Meclis dışlandı” dedi.
DEMOKRATİK ADIMLAR ATILACAK
Tanrıkulu, barış ve silahsızlanmayı Türkiye gündemine bir daha hiçbir biçimde çıkmayacak şekilde getireceklerini belirterek şunları söyledi: “Kimse korkmasın. Toplumsal barışı en geniş katılımla sağlayacağız. 24. dönem parlamentosunda demokratikleşme yönünde adımlar attık ancak AKP tarafından engellendi. Demokratikleşme yönünde düzenlemeler hayata geçirilecektir.”
MÜZAKERE HEYETLERİ KURULACAK
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da konuşulan koalisyon formüllerini masaya yatırmak için Parti Meclisi’ni (PM) topluyor. CHP PM, yarın (Pazartesi) Genel Merkez’de toplanacak. PM, MYK’ya, koalisyon görüşmelerini yürütmek için kurulacak müzakere heyetini belirlemesi için tam yetki verecek. Partiler arası gayriresmi temaslar başlamasına rağmen resmi müzakere heyeti, milletvekili yemin töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu görevlendirmesi ile başlayacak görüşmelerde pazarlık masasına oturacak.
‘Muhalefetin oluşturacağı koalisyondan yanayız’
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, kızları Irmak ve Nehir Gök ile gittiği Meclis'e milletvekilli kayıt işlemlerini yaptı. Burada gazetecilerin, koalisyon tartışmalarına ilişkin sorularını yanıtlayan Gök, "Hükümetsiz kalmadan, erken seçim seçeneği ortada olmadan, ülkeyi, muhalefet partilerinin oluşturacağı koalisyon hükümeti ile yönetmek arzusundayız" dedi.
SEÇMENİN FORMÜLÜ AKP’SİZ
CHP’nin çözüm sürecine ilişkin stratejisinin iki ayaklı olacağını ve eş zamanlı yürütüleceğini belirten Tanrıkulu, “Bunun nasıl sağlanacağı tamamen yöntem meselesidir. Silahsızlanma sağlanacaktır. Ayrıca eş zamanlı olarak demokrasiyi derinleştirecek adımlar atacağız. 24. dönem Parlamentosu’nda verdiğimiz yasa teklifleri, bu çalışmalarını özünü oluşturmaktadır" dedi.
HALKIN ÖNCELİĞİ
Ankara’da konuşulan seçim senaryolarını da değerlendiren CHP'li Tanrıkulu şöyle konuştu: “Seçim sonuçları seçmenin AKP’siz formülü öncelikle istediğini göstermektedir. Yüzde 60 AKP’nin olmadığı formülü deneyin demektedir. Muhalefet öncelikle bu seçeneği hayata geçirmeye çalışmalıdır. CHP, Türkiye’yi hükümetsiz bırakmayacağını ilk günden itibaren söylemiştir. Tüm bunlar Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilmesinin ardından tartışılacak konulardır. Siyasi partilerin resmi görüşme-lerinde netleşecek konulardır.”
BUGÜN