Çiğ kalan etler besin zehirlenmesine neden olabilir

Kurban Bayramı'nda et tüketiminin fazla olacağına dikkat çeken diyetisyen Hülya Tulgar, etin kalitesini pişirme yönteminin belirlediğini, iyi pişmemiş etlerin besin zehirlenmesine neden olacağı uyarısında bulundu.

Kurban Bayramı'nda et tüketiminin artması ile birlikte, etin sağlıklı ve steril bir ortamda hazırlanması uyarısında bulunan Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Hülya Tulgar, kurban etlerinin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesinde dikkat edilecek hususları anlattı. Etin iyi pişirilmesi gerektiğine dikkat çeken Tulgar, "Lezzet, koku ve besin değerleri pişirme yöntemiyle doğrudan ilişkilidir. Mangalda ve kızartılıp, çok uzun süre ısıya maruz kalan etler kanserojen etkinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ayrıca mangalda ya da barbeküde yüksek ısıda ve kısa bir sürede pişirilen etlerin içleri de çiğ kalmaktadır. Çiğ olarak tüketilen etler ise besin zehirlenmesine neden olabilmektedir." dedi.

"Kurban eti hemen tüketilmemeli" uyarısında da bulunan Dyt. Tulgar, yapılması gerekenleri şöyle anlattı: "Kurban kesiminin ardından etlerin bekletilmeden tüketilmesi önemli bir yanlıştır. Ette bulunan mikroorganizmalar, ilk 24 saat içinde etin sert ve hazmı zor bir hale gelmesine neden olur. Bu nedenle kurban etinin 1-2 gün soğuk bir ortamda bekletilmesi, mikroorganizmaların etkisiz hale gelmesi açısından önemlidir. Büyükbaş hayvanların etlerinin 0 derecede bir süre bekletilmesiyle ette yumuşama sağlanabilir. Özellikle mide ve bağırsak sorunu olan kişilerin et tüketiminde dikkatli olması gerekir."

Dyt. Hülya Tulgar, etin kalitesini, pişirme yöntemi belirlediğini, lezzet, koku ve besin değerleri pişirme yöntemiyle doğrudan ilişkili olduğuna işaret ederek, "Mangalda ve kızartılıp, çok uzun süre ısıya maruz kalan etler kanserojen etkinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Mangalda ya da barbeküde yüksek ısıda ve kısa bir sürede pişirilen etlerin içleri de çiğ kalmaktadır. Çiğ olarak tüketilen etler ise besin zehirlenmesine neden olabilmektedir. Kurban etiyle yapılan yemeklerde tereyağı, kuyruk ve iç yağının kullanılması önerilmemektedir. Doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı etin bu yağlarla pişirildikten sonra yenmesi vücuttaki yağ dengesini bozmaktadır. Kurban eti ızgarada pişirilecekse vitamin değerlerinin yok olmaması ve kanserojen madde oluşumunu engellemek için ateşten 15 santimetre uzağa yerleştirilmelidir. Kömür, kor halini aldıktan sonra et ateş üzerine konulmalı, böylece pişme süresi uzun tutulmalıdır." diye konuştu.

SAKLAMA KOŞULLARI ÖNEMLİ

"Kurban etleri uzun süre saklanacaksa, parçalara ayrıldıktan sonra steril saklama kaplarında eksi 32 derecede dondurulmalıdır" diyen Dyt. Hülya Tulgar, şu bilgileri paylaştı; "Kurban etleri buzdolabında eksi 18 derecede uzun süre bozulmadan kalabilmektedir. Dış ortamda çözdürülen etlerin tekrar dondurulması ve daha sonra tüketilmesi son derece tehlikelidir. Bu işlem sırasında insan vücuduna zarar veren mikroorganizmalar kolayca üremektedir. Kurban etlerinin buzdolabının sıcaklığı daha düşük bölümünde çözdürüldükten sonra tüketilmesi gerekmektedir."
CİHAN
21 Eylül 2015 12:32
DİĞER HABERLER