Çikolata kisti alınan kadın anne olabilecek

Kayseri'de bir hastanede yapılan kapalı ameliyatla 5 santimlik miyom ve 7 santimlik çikolata kisti aynı anda alınan 29 yaşındaki Saliha Eşgi, sağlığına kavuştu. Saliha Eşgi, Doç. Dr. Gökalp Öner'in yaptığı operasyondan 6 saat sonra normal yaşamına geri döndü. Gebeliği engel olan kistlerin alınmasıyla hasta anne olabilecek.

Özel bir hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Doç. Dr. Gökalp Öner, 4 santimin üzerindeki miyom ve çikolata kistlerinin, gebeliğe engel olduğunu söyledi. Öner, miyomların rahim kaslarında oluşan iyi huylu bir tümörler olduğunu ifade ederek, "Çikolata kistleri ise endometriozis hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Çikolata kisti vücuttaki başka bölümleri de etkileyebilir. Myomlar ise hiç doğum yapmamış kadınlarda daha sık görülür. 20-35 yaş arasındaki kadınların yaklaşık yüzde 20'sinde, 45 yaş üzerindeki kadınların ise yaklaşık yüzde 40'ında miyom vardır." dedi.

Doç. Dr. Öner, çikolata kisti ve miyomların, ağrı ve kanamayla belirti verdiğini vurgulayarak, Saliha Eşgi'nin ameliyatı hakkında şu bilgileri verdi: "Kapalı olarak gerçekleştirdiğimiz ameliyat ile yarım ve bir santimlik kesilerden miyom ve çikolata kistlerini çıkarmayı başardık. Bunu yaparken hastanın rahmine ve yumurtalıklarını koruyucu önlemler aldık. Açık ameliyata göre laparoskopik yöntemde risk oranı oldukça azdır. Hastamız operasyondan kısa bir süre sonra taburcu oldu ve normal yaşamına geri döndü. İyileşme süresi kısa olduğundan bu yöntem hasta için konforludur. Bir ay içinde gebelik planlayabilir."

Kayseri'de yaşayan Saliha Eşgi ise 3 yıldır evli olduğunu belirterek, "Yaklaşık 4 ay önce ciddi ağrılarım ve adet düzensizliğim nedeniyle doktora başvurdum. Tanı konulamayınca Doç. Dr. Gökalp Öner'le görüştük. Eşimle hastaneye geldiğimizde büyük bir sorun olduğunu düşünmüyorduk. Teşhis konulduktan sonra çok şaşırdık. Sağlığıma kavuştuğum ve gebelik planı yapacağımız için çok mutluyum." diye konuştu.
CİHAN
20 Ocak 2016 12:41
DİĞER HABERLER