Çin Başbakanı Li'den ekonomiyle ilgili önemli açıklamalar

Çin Başbakanı Li Keqiang, meclisin yıllık toplantısının ardından düzenlediği yıllık olağan basın toplantısında Çin ekonomisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ülkenin en üst düzey yasama organı olan ve 12 gün süren Çin Milli Halk Meclisi toplantısı, başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'nda bugün sona erdi. Çin Cumhurbaşkanı Xi jinping ve diğer Çinli liderlerin katıldığı kapanış töreninde hükümetin 13'üncü beş yıllık kalkınma planı, meclisin daimi komitesi, Yüksek Halk Mahkemesi ve Yüksek Halk Savcılığı çalışma raporları ile merkezi ve yerel yönetimlerin 2016 yılı bütçeleri, 2015 Milli Ekonomi ve Sosyal Gelişme Planı'nın uygulaması, açık para bağışı yapılmasını kısıtlayan yeni hayır işleri yasası, 2 bin 859 üyenin oyuna sunuldu ve kabul edildi.

Çin Meclis Başkanı Zhang Dejiang'ın yönettiği genel kuruldaki oylamalarda her yıl olduğu gibi karşı oylar çok cüzi oranda kaldı. Genel kurulda, 13'üncü beş yıllık kalkınma planı kapsamında dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in 2020'ye kadar yıllık ortalama büyüme hedefi yüzde 6,5 olarak belirlendi.

"İki Toplantı" olarak da bilinen meclis toplantılarını, yerli ve yabancı 2 binden fazla gazeteci takip etti.

FİNANS PİYASALARI

Kapanış töreninin ardından Çin Başbakanı Li Keqiang, yıllık olağan basın toplantısında yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çin finans piyasalarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Li, finans alanında başlıca görevlerinin reel ekonomiye destek sağlamak olduğunu ve finans kurumlarının küçük ölçekli işletmeleri desteklemesi gerektiğini vurguladı. Konuşmasında Li, finans risklerinin önlendiğini ifade ederek, piyasa bazlı reformları sürdürüleceklerini, finansal denetim sistemini ilerleteceklerini kaydetti. Ülkedeki finans kurumlarındaki kötü kredi oranında artış gözlendiğine de değinen Li, Çin'in bundan kaynaklanan riskleri kontrol yeteneğine sahip olduğunu ifade etti.

Çin'in ticari bankaların sermaye yeterlilik oranının yüzde 13'ü aştığı ve bunun da uluslararası uyarı sınırının altında olduğunu anlatan Li, bankaların karşılık karşılama oranının (provision coverage ratio) da yüzde 180 ile hükümetin hedefi olan yüzde 150'nin üstünde olduğunu kaydetti.

Birden fazla faktöre bağlı olarak geçen yıl Çin borsasında bazı olağandışı dalgalanmalar olduğunu söyleyen Li, "İlgili devlet daireleri piyasayı istikrarlı kılmak ve sistemik finansal riskleri önlemek için gerekli koordineli tedbirleri aldı. Aldığımız tedbirler istenilen amaca ulaştı." dedi.

EKONOMİDE SERT DÜŞÜŞ OLMAYACAK

Konuşmasında Li Keqiang, ülkedeki ekonomik performansın bölgeler arasındaki farklılaşması ve durgun küresel büyümenin olumsuz etkilerine işaret ederek, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin ekonomisini yolunda tutabilmek için yenilikçi tedbirler uygulayacaklarını dile getirdi. Ülkesindeki ekonomiyi anlatırken, "Hem zorluklar hem de umutlar var" diyen Li, reformların yapılması ve açılımın sürmesi durumunda, ülkesinde sert ekonomik iniş yaşanmayacağını savundu. Çin ekonomisinin son yıllarda yavaşladığını kabul eden Li, buna karşı yeterli istihdamın oluşturulduğunu belirterek, ülke ekonomisinde zorluk ve umudun bulunduğunu kaydetti ve umudun zorluktan daha fazla olduğunu vurguladı. Konuşmasında ülkesinin ekonomik hedeflere ulaşamayacağı şeklindeki yorumlara da değinen Li, buna katılmadığı söyledi.

Li konuşmasını, "Reform ve kalkınma birbiri ile çelişkili değil. Yapısal reformları uygulayarak, piyasa canlılığını sürdürebilir ve ekonomik kalkınmayı sürdürebiliriz. Çin, halen sanayileşme ve kentleşmenin başında bir ülke ve bu alanlarda büyüme potansiyeli var. Yeni faktörler de ülke büyümesine yardımcı olacaktır. İnişler çıkışlar elbette olacak, ancak politika yapıcılar yapısal reformlara odaklanacak." şeklinde sürdürdü.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞTEN ÇIKARMALAR

Başbakan Li konuşmasında ayrıca, ülkesindeki şişmiş balon sektörlerinin daraltılmasına da değindi. Li, söz konusu şişmiş balonun, yoğun işten çıkarmalar olmaksızın ya da ülkenin büyüme trendini bozmadan da daraltabileceğini ileri sürdü.

Başbakan Li, meclis toplantısının 5 Mart'taki açılışında yaptığı konuşmada, devlet bankalarından ucuz kredilerle ayakta duran ve Çin'de "zombi işletmeler" olarak bilinen şirketleri kapatacaklarını ve birleşmeleri teşvik edeceklerini söylemişti. Bu planın kömür ve çelik endüstrilerini de içereceğini belirten Li, plandan etkilenecek diğer sektörlerden ise bahsetmemişti. Hükümet bu hafta kömür madenciliği endüstrisinin yüzde 17'sine denk gelen yaklaşık 1,8 istihdamın ortadan kaldırılmasının beklendiğini açıklamıştı.

Çin Başbakanı Li üretim kapasite fazlalığına değinerek, bu sorunun giderileceğini ifade etti. Bunu yaparken, çalışanların yasal hak ve çıkarlarının korunacağını büyük ölçekli işten çıkarmalardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Li, reformu kararlılıkla ilerleteceklerini ve çelik ile kömür sektörlerinde üretim kapasite fazlasını gidereceğini dile getirdi. Başbakan Li, bunu yaparken, yeni istihdam fırsatlarının oluşturulacağını kaydederek, "İşçilerin başka işlere yerleştirilmeleri için 100 milyar yuan (Yaklaşık 15,3 milyar dolar) tahsis edilecek ve gerektiğinde bu miktar arttırılabilecek." dedi. Li ayrıca, kalkınmaz hızı, istihdam ve üretim kapasite fazlalığının giderilmesi arasında denge sağlayacaklarını kaydetti.

Li ayrıca gazetecilerin, Hong Kong, Tayvan'daki seçimler, Japonya, ABD ve Rusya ile ilişkiler konusundaki siyasi sorularını yanıtladı.Cihan CİHAN
16 Mart 2016 14:17
DİĞER HABERLER