Çin borsasında yine yüzde 7 kayıp yaşandı, işlemler durduruldu

Çin'deki borsa işlemleri, bu sabah yüzde 7'nin üstünde değer kaybının yaşanmasıyla birlikte günün kalan süresine kapatıldı. Bu, aynı zamanda Çin borsasının dört gün içinde ikinci kez yüzde 7'nin üzerinde kaybı ve kapanışı oluyor.

Çin Menkul Kıymet Düzenleme Komisyonu, borsadaki istikrarı korumak için 2016'dan başlamak üzere Çin ana karasında 'akım kesme' (circuit breaker) sistemini getirmişti. Buna göre, borsadaki kayıplar yüzde 5'i geçerse işlemler 15 dakikalığına, yüzde 7'yi geçmesi halinde ise günün geri kalan kısmı için kapatılmaya gidiliyor.

Şanghay ve Shenzhen'deki borsada işlem gören büyük sermayeli şirketleri içeren CSI 300 Endeksi'ndeki kayıplar, borsanın açılışından 15 dakika sonra yüzde 5'i geçti. Bunun üzerine işlemlere otomatik olarak 15 dakika ara verildi. İşlemlere yeniden başlanmasından 3 dakika sonra CSI Endeksi'ndeki düşüş yüzde 7'yi geçti. 'Akım kesme' sistemi yine otomatik olarak devreye girdi ve borsada işlemler yerel saatle 09.59'da günün geri kalan kısmı için durduruldu. Bu sistemin geçerli olmadığı Hong Kong borsasındaki Çin hisselerinin kaybı ise yüzde 4,4 olarak görüldü.

Çin yerel saatiyle 10.00'da, CSI 300 Endeksi yüzde 7.21 düşüşle 3,284.74 puandan kapandı. Shanghai Bileşik endeksi ise yüzde 7.32 düşüş ile 3,115.89 puandan, Shenzhen Bileşik Endeksi de yüzde 8.35 düşüşle 10,745.47 puandan günü kapadı.

Çin borsasındaki düşüşte Çin Merkez Bankası'nın para birimi yuan yada RMB'de Ağustos ayından bu yana en hızlı indirimi yapmasının etkili olduğu ve yatırımcıların, yuan kurundaki değer kaybından rahatsız olduğu belirtiliyor.

'AKIM KESME' TARTIŞILIYOR

Uzmanlar, 'akım kesme' sisteminin Pazartesi günü devreye girmesi ve Çin borsasındaki düşüş sebebiyle işlemlerin durdurulmasının ardından hisse senetlerinin toplam değerinde 590 milyar dolarlık erime olduğunu savunuyor.

Çin ise sistemin hızlı bir satış dalgası karşısında piyasaların yatıştırılmasına yardım ettiğini ve yatırımcıların çıkarlarının korunmasında olumlu bir rol oynadığını savunuyor. Yatırımcılar, Çin'de Pazartesi günü borsa işlemlerinin durdurulmasından dolayı hisse senetlerinde sıkışıp kalmaktan korktukları için satışa geçmiş ve piyasa bir anda alevlenmişti. Asya borsaları da Çin'deki kayıplarla birlikte dört gündür kayıp yaşıyor.

ALTIN FİYATI YÜKSELDİ

Bu arada, İran - Suudi Arabistan krizi, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denediği iddiası, Çin borsasındaki kayıplar gibi etkenlerle güvenli liman olarak bilinen altın fiyatları son iki ayın zirvesine çıktı. Spot altın yüzde 0,8 yükselişle ons başına 1,202.85 dolara çıktı ancak sonrasında ise 1,098.82 dolara geriledi. CİHAN
07 Ocak 2016 06:55
DİĞER HABERLER