Çin'in denizi kumdan adalarla doldurmasından Amerika rahatsız

SİDNEY (CİHAN)- Çin, Güney Çin Denizi'nde kumdan duvar oluşturuyor. Avustralya'da donanma ile ilgili bir konferansta konuşan Amerikan ordusu Amirali Harry B. Harris Jr., Güney Çin Denizi'nde kıyıları bulunan ülkeler arasındaki sınır anlaşmazlıkları nedeniyle ciddi bölgesel sorunlar çıkabileceğini belirterek, "Ancak burada bizim asıl dikkatimizi çeken nokta, Çin'in eşi görülmemiş toprak sahipliği iddialarıdır." dedi.

Amiral Harris, Çin'in denizi doldurarak toprak kazanma yoluna gittiğine şu cümlelerle işaret etti: "Çin suni bir şekilde, denize kum pompalayarak mercan kayalıklarını dolduruyor ve ardından üstüne beton dökerek denizden toprak kazanıyor. Çin, bu şekilde şu ana kadar 400 hektardan fazla büyük bir alanı doldurarak topraklarına kattı."

Çin'in denizi dolduğu bölgenin su altı doğal güzellikleri ve mercan kayalıklarıyla ünlü olduğunu belirten Amiral Harris, "Çin son aylarda bu bölgede, denizin dibini taramak ve buldozerlerle üzerinden geçmek suretiyle devasa bir kum duvarı oluşturuyor." dedi.

GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ İLE ÇİN ARASINDA ANLAŞMAZLIK

Çin neredeyse Çin Denizi'nin tamamının kendi egemenliği altında olduğunu iddia ediyor. Bu denize kıyıları olan Filipinler ve Vietnam gibi ülkeler ise toprak iddialarından ve denizi doldurarak ülkesine katmasından dolayı Çin ile anlaşmazlık yaşıyor. Çin ise mercan kayalıkları ve doğal deniz hayatıyla ünlü denizlerde suni adalar oluşturmaya ve buralarda yeni binalar, limanlar ve uçak pistleri inşa etmeye devam ediyor.

Amerika bu adaların Çin tarafından bölgedeki Çin iddialarını güçlendirmek için askeri amaçlı olarak da kullanabileceğini belirtiyor. Amiral Harris, "Çin'in denizin ortasında inşa etti bu adalar, ciddi şüphelere neden olmaktadır." açıklamasında bulundu.

ÇİN, ASEAN ÜLKERİ İLE İMZALADIĞI DEKLARASYONA UYMALI

Amerika, tarafları 2002 Çin-ASEAN Ülkeleri Deklarasyonu'na uymaya davet ediyor. Bu deklarasyona göre, taraflar Çin denizindeki faaliyetlerinde tansiyonu arttıracak faaliyetlerde bulunmayacak ve çatışmaya neden olabilecek girişimlerden geri duracak. Söz konusu deklarasyona atıfta bulunan Amiral Harris, "Çin'in bu bölgedeki tavrı, çatışma veya işbirliği mi olacağı konusunda tayin edici olacaktır." dedi.

Amerika bölgede kendi çıkarları olduğunu, barışçıl bir çözümün dünya ve bölge ticareti açısından da büyük bir öneme sahip olduğunu belirtiyor. Çin ise bölgedeki sahiplik iddialarının tarihi temellere dayandığını ve bu meseleye Amerika'nın müdahale hakkının olmadığını ifade ediyor.

Amiral Harris, "2020 senesine kadar Amerikan Pasifik Donanması'nın yüzde 60'ı bu bölgeye yerleştirilecek." diyerek, bölgenin kendileri açısından ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu vurguluyor. Bu planlar çerçevesinde Avustralya'nın kuzey sahillerinde büyük bir askeri limanın inşası kademeli olarak devam ediyor.

Amiral Harris, "Bölgede etkin ve ileriye yönelik bir varlık oluşturarak, bölgedeki istikrar ve güvenliği sağlama kapasitemizi ortaya koymuş oluyoruz. Böylece eğer herhangi bir kriz oluşursa, bu soruna karşı daha iyi pozisyon almış ve daha çabuk bir şekilde müdahalede bulunmuş olacağız." dedi. CİHAN
03 Nisan 2015 16:47
DİĞER HABERLER