Çin'de 4 bebeğin ölümü ve 53 bin çocuğun hastalanmasına sebep olan süt ve süt tozu skandalı nedeniyle ürün güvenliğinden sorumlu bakan istifa etti.
Resmi Şinhua ajansı, Çin Genel Kalite Denetleme, Teftiş ve Karantina Dairesi (AQSIQ) Başkanı Li Changjiang'ın, büyüyen skandal üzerine istifa ettiğini ve istifasının Devlet Konseyi tarafından onaylandığını duyurdu. Li'nin yerine Devlet Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Wang Yong getirildi.
Son haftalarda ortaya çıkan skandal, Sanlu adlı Çin'in en büyük bebek maması üreten şirketin ürünlerinde bebeklerde böbrek taşı oluşmasına neden olan ve plastik ile zamk yapımında kullanılan ''melamin'' adlı kimyasalın bulunmasıyla ortaya çıkmıştı. Şu ana kadar 53 bin çocuğun hastalandığı, hastanede tedavi gören 13 bin kadar çocuğun yüzde 80'inin 2 yaşının altında olduğu, bunlardan 104'ünün durumun ağır olduğu ve yaklaşık 40 bin çocuğun tahliye edildiği kaydedildi. Hükümet, melamin şüphesiyle hastanelere gelen bebekleri bedava tedavi edeceğini açıkladı.
Skandal, yapılan soruşturma neticesinde aralarında bazı şirketlerin kazanç oranlarını artırmak için sütü sulandırması ve bunun neticesinde ortaya çıkan protein azlığını ortadan kaldırmak için melamin maddesini katmalarıyla ortaya çıkmıştı. Şu ana kadar 18 kişi olayla ilgili tutuklanırken, Sanlu şirketini örtbas etmekle suçlanan Shijiazhuang belediye başkanı görevden alınmıştı.
OLİMPİYATLARA KATILAN SPORCULARIN DA MELAMİNLİ ÜRÜN TÜKETTİĞİ ŞÜPHESİ
Çin hükümeti, Sanlu gibi dev firmalara 8 yıl önce teftişten muafiyet uygulaması getirmişti. AQSIQ, Sanlu şirketine kaliteli ve güvenli ürün üretimi ve bunun diğer firmalar tarafından örnek alınması amacıyla 2005'te teftişten muafiyet ayrıcalığı tanımıştı. Bu ayrıcalığı alan firmalar arasında günlük süt üretimi yapan ülkenin iki en büyük firması Mengniu ve Yili de bulunuyor. Bu iki firmanın ürettiği sütlerde de melamine rastlanmıştı.
Yili aynı zamanda olimpiyatlarda sponsor firmaydı ve ürünleri 2008 Pekin Olimpiyatları ile 2008 Paralimpik Oyunları süresince olimpiyat köyü ve olimpiyat tesislerinde tüketilmişti. Akıllara ise olimpiyatlara katılan sporcu ve teknik heyetin melamin ihtiva eden bu ürünlerden tüketmiş olması sorularını akıllara getiriyor. Çinli yetkililer bu konuda henüz bir açıklama yapmadı.
Hükmet, Sanlu'nun geçen Kasım ayında şikâyet aldığını kabul etti. Sanlu'nun patronu işten atıldı ve tutuklandı. Ancak patronun kızı, internetteki günlüğünde, bebek mamalarındaki sorunu olimpiyatların yapıldığı Ağustos ayının başlarında bildirdiğini iddia ederek, olimpiyat meşalesinin taşınmasının o tarihe denk geldiğini, meşalenin şehre gelmesiyle her şeyin unutulduğunu söyledi. Patronun kızı, ''Herkes olimpiyatların önünde güçsüz ve zayıftı'' yorumunu yaptı.
Bu arda aralarında Japonya, Singapur, Malezya, Bangladeş, Brunei gibi birçok ülke, Çin'den yaptıkları süt ve süt ürünleri ile süt ihtiva eden dondurma ve sütlü şeker gibi ürünlerin ithaline yasak getirdi.
CİHAN