‘Afrika Boynuzu’ adı verilen Etiyopya, Somali, Eritre ve Cibuti’de son 60 yılın en yakıcı kuraklığı 12 milyon insanın yaşamını tehdit ederken, ‘refah toplumu’ Norveç’te 91 kişinin öldüğü saldırılar, ‘çivisi çıkmış bir dünya’ gerçeğini gözler önüne seriyor.
Bir yanda kişi başına 40-50 bin dolar yaşam düzeyine sahip gelişmiş bir ülkeyi kana bulayan muhafazakâr-ırkçı saldırganlık. Gaddarlık. Öte yanda açlık ve susuzluk nedeniyle mülteci kamplarında çocuk ölümlerine yol açan kayıtsızlık. Çaresizlik.
BM Gıda ve Tarım Örgütü insanlığın büyük trajedisi karşısında Afrika Boynuzu için 620 milyon dolarlık yardım çağrısında bulundu. Yunanistan’ı iflastan kurtarmak için sağlanan destek 159 milyar euro. Açlıkla mücadele eden 1 milyar insanın harcaması günde 1 doların altında.
Somali kuraklıktan en çok etkilenen ülke. Nüfusun yarısını oluşturan 3 milyon dolayında insan ‘acil yardım’a ihtiyaç duyuyor. Kıtlık nedeniyle ülkeyi terk eden mülteciler yollarda ya da kamplarda ölüyorlar.
İklim değişikliğinin yanı sıra ülkede bitmek bilmeyen ‘iç savaş’ta Somali’yi açlığa sürükleyen nedenler arasında.
Malum ‘şike’ soruşturması nedeniyle televizyonlar futbol ağırlıklı. Ligler ertelenecek mi?.. Fener, düşecek mi? Aziz Yıldırım’a ne olacak? Şike’den artakalan zamanda, Bodrum, Çeşme görüntüleri ekrana geliyor.
Yazlık gündemde Afrika’daki kıtlığa yer yok.
Oslo’daki patlama bile ilk anda alt yazıyla geçiştirildi.
BBC ve CNN’nin ‘canlı yayın’a geçtiği sırada Türkiye’deki haber kanallarının hiçbiri yayın akışını bozmadı.
Akşam haberlerinde de saldırının boyutları tam anlaşılamamıştı.
NTV doğru bir iş yapmış, İsveç’teki deneyimli gazeteci Osman İkiz’i Oslo’ya göndermiş. Osman ilk andaki ‘11 Eylül’ vurgusunu, Afganistan ve Libya bağlantılı ‘El Kaide’ kuşkusunu boşa çıkartacak şekilde saldırganın ırkçı- Hristiyan bir Norveçli olduğunu bildirdi. Oslo’da Başbakanlığı ve resmi binaları hedef alan bombalı saldırıyı gerçekleştirenle iktidardaki Norveç İşçi Partisi’in Utöya Adası’ndaki gençlik kampını basan aynı kişi olabilirdi. Saldırgan ABD’deki ‘Oklahoma bombacısı’na benziyordu!
Adadaki katliamda ölenlerin sayısı 84 olarak açıklandı.
Oslo ise savaştan çıkmış gibiydi. Hayalet kente dönüşmüştü.
Hangi düşünce ve nefret bir anda 100’e yakın insanın canını alabilirdi?!.
Barışla özdeşleşmiş, ‘Oslo süreci’ gibi çatışan ülkelerin çözümsüzlüklerine defalarca ev sahipliği yapmış bir ülkede ‘insan aklı’ böylesine bir vahşeti nasıl gerçekleştirebilir?!
‘Çivisi çıkmış dünya’dan söz ederken, başka örnek aramaya gerek var mı?
Zengin kuzeyle yoksul güneyin kaderleri 2011 yazında ‘çaresizlik’ noktasında kesişiyor. Açlık, yoksulluk ve şiddetin girdabında insanlık.
NASA uzay mekiği seferlerine son verdi.
Gidecek yer de yok!