Çocuk işçilerin mağduriyetini kot pantolon ile

Çocuk işçilerin mağduriyetini kot pantolon ile anlattılar -Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesince düzenlenen 1. Uluslararası Antalya Moda ve Tekstil Tasarım Bienali kapsamında Tekstil Sanatı Karma Sergisinde en başarılı eser
ANTALYA (A.A) - Hatice Özdemir - Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesince Yeşil tekstil, yavaş moda temasıyla düzenlenen 1. Uluslararası Antalya Moda ve Tekstil Tasarım Bienali kapsamındaki Tekstil Sanatı Karma Sergisinde en başarılı eser ödülü, çocuk işçilerin mağduriyetini anlatan Hepimiz uyurken gökyüzünü boyayan çocuklar adlı çalışmaya verildi.
     Kübra Gürleşen ve Kemal Yıldız tarafından yapılan eserde, tutkalla kalıp haline getirilen 60 çocuk kot pantolonu, toprak zemin üzerine konuldu. İçinde biri varmış gibi görünen kot pantolon çalışması ile çocuk işçilerin maruz kaldığı sorunlara dikkat çekilmesi hedefleniyor.
     Eserin sahiplerinden Kübra Gürleşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmayı tekstil sektörünün mutfağını ve sorunlarını yansıtmak amacıyla yaptıklarını söyledi.
     Özellikle çocuk yaşta çalıştırılan işçilerin sorunlarına değinmek istediklerini kaydeden Gürleşen, çalışmaları ile kot taşlama gibi zararlı işlerde de çalıştırılan çocuklara ve yaşadıkları sorunlara dikkat çektiklerini anlattı.
     Eserlerine şair Orhan Velinin Dalgacı Mahmut şiirinden esinlenerek Hepimiz uyurken gökyüzünü boyayan çocuklar adını verdikleri kaydeden Gürleşen, Bu çalışma emek sömürüsüne maruz kalmış çocuk işçilerine adanmış bir eserdir. Kotu taşlarken tozundan etkilenip hastalanan çocuklardan esinlenerek tüm çocuk işçilerin mağduriyetini anlatmak istedik dedi.
     Gürleşen, kot pantolonun işçileri temsil ettiğini, bu nedenle çalışmalarında kot pantolonunu kullandıklarını belirterek, tekstil sanatıyla kaçak çalıştırılan çocuklara göndermede bulunduklarını ifade etti.
     Çalışma yöntemleri hakkında bilgi veren Gürleşen, şunları kaydetti:
     Kotları tutkallı suya batırıp, ardından kalıplara yerleştirdik. Daha sonra kalıplardan çıkararak toprak zemin üstüne koyduk. İçinde insan varmış gibi kotları toprağın üzerine sıraladık. Bunun da iki anlamı var. Birincisi sömürüye maruz kalan, çalışma şartları nedeniyle hastalanan ya da ölen çocukların durumu, ikincisi ise yeni umut için kotları terk edip giden çocukların durumu.
     Sanatın topluma mesaj verme noktasında çok geniş yelpazesi bulunduğuna işaret eden Gürleşen, yaptıkları çalışma ile topluma güzel bir mesaj verdiklerine inandığını söyledi.
     Eserin Tekstil Sanatı Karma Sergisinde en başarılı eser ödülüne layık görülmesinden dolayı da mutlu olduğunu dile getiren Kübra Gürleşen, eseri yaklaşık bir aylık çalışma sonucu ortaya çıkardıklarını kaydetti.
     Güzel Sanatlar Fakültesi binasının girişinde bulunan kot pantolon sergisi, 9 Kasıma kadar burada görülebilecek.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
25 Ekim 2012 11:38
DİĞER HABERLER