Çok tuz tüketimi birçok hastalığa davetiye çıkartıyor

Diyetisyen Esra Kula, insan salığında oldukça önemli olan tuzun aşırı tüketilmesi durumunda büyük zararlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Bireylerin sağlığında oldukça önemli etkiye sahip olan tuz, aşırı tüketildiğinde büyük zararlara yol açıyor. Kalbin ve kas sisteminin işlevlerinin düzenlenmesinde görev alan tuz içerisindeki sodyumun, kandaki düzeyleri normal sınırı aştığında kalp ve damar hastalıkları, felç, böbrek hastalıkları gibi ciddi hastalıklara neden oluyor.

Acıbadem Kayseri Hastanesi'nden Diyetisyen Esra Kula, tuz kullanımıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı. Tuzun hipertansiyona sebep olduğunu vurgulayan Diyetisyen Kula, şunları dile getirdi: "Dünya genelinde bir milyon hipertansiyon hastası bulunuyor ve bu hastaların yüzde 17-30'unun aşırı sodyum tükettiği araştırmacılarca açıklanıyor. Çalışmalara göre, sodyum alımı arttıkça kan basıncının artıyor, sodyum alımı azaltıldıkça da kan basıncının azalıyor. Çalışmalar sonucunda, çocuklarda yüksek oranda sodyum tüketiminin ileriki yaşlarda hipertansiyon gelişimine yatkınlık geliştirdiği açıklanıyor. Ayrıca yüksek sodyum alımının tuz tadı reseptörlerini baskıladığı ve bunun da ileride çocukların daha fazla tuz içeren besinleri tercih etmelerine sebep olduğu tahmin ediliyor."

"6 GRAM AZ TÜKETİN, İNMENİN ÖNÜNE GEÇİN"

Diyetisyen Esra Kulu, tuz tüketimindeki azalmanın daha düşük kan basıncına; bunun da kardiyovasküler hastalıkları için önemli bir risk faktörünün azalması anlamına geldiğine dikkat çekti. Kula, günlük sadece 6 gram azaltmanın inmelerde yüzde 24, koroner kalp hastalıklarında ise yüzde 18 azalma sağladığını belirtiyor. Diyetisyen Esra Kula, bu etkileri şöyle açıklıyor: "Ayrıca kan basıncına etkilerine ilaveten, tuz tüketiminin azaltılmasının, inmelerin önlenmesine dolaysız olarak faydası olabiliyor. Bu nedenle tuz tüketimi azaltılmasının kardiyovasküler hastalıklar üzerine toplam etkisi, kan basıncının düşmesindeki etkiye göre daha fazla oluyor."

Tuz tüketimi idrarla atılacak kalsiyum miktarının önemli belirleyicisi olduğunu aktaran Kula, "Fazla tuz tüketmek idrarla fazla kalsiyum atılmasını sağlar. Kalsiyum, idrardaki taşların birçoğunun ana bileşeni olduğu için tuz alımı böbrek taşı olumunda önemli bir neden haline geliyor. Tuz alımının artması, uyarı mekanizmaları ile kemiklerden kalsiyum mobilizasyonuna neden oluyor. Yani fazla tuz, kemiklerden kalsiyum çekilmesine ve buna bağlı olarak osteoporoz riskinde artışa neden olabiliyor." uyarısında bulunuyor.

"GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ"

Diyetisyen Kula, tuz tüketim miktarı ile ilgili de şu uyarıları yaptı: "Günde 5 mg yani 1 çay kaşığından fazla tuz tüketmeyin. Hazır gıdaların etiketlerini iyi okuyun, gizli tuza maruz kalmayın. Yemeklerde kullanılan salça ve tereyağının tuzsuz olmasına özen gösterin. Tuz miktarı yüksek olan işlenmiş et ürünlerini tüketmekten kaçının. Yeşil yapraklı sebzelerin sodyum ve potasyumun en iyi kaynağı olması sebebiyle salatalara ve sebze yemeklerine tuz ilave etmeyin. Günlük taze sebze, et ve ekmek tüketimi vücuda yeterli sodyum sağlayacağından, sofra tuzu ilavesine ihtiyaç olmadığını unutmayın."Cihan CİHAN
17 Mart 2016 15:34
DİĞER HABERLER