Çorum'un Boğazköy mevkiinde yetişen bir bitkiden elde edilen kimyasal bileşen, Hititlerin başkenti Hattuşa'dan esinlenilerek 'Hattuşozit' adıyla dünya fitoterapi (bitkilerle tedavi) literatürüne girdi.
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin düzenlediği 'Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Paneli' Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmalarını Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyık yaptı.
Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanı Dr. M. Zafer Kalaycı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları hakkındaki güncel gelişmeler ve mevzuat hakkında bilgiler vererek, bu tür tedavilerin giderek önem kazandığını ve Bakanlığın bu konudaki hazırlıklarını artan bir hızla sürdürdüğünü vurguladı.
Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Harput ise fitoterapi alanında ülkenin coğrafi konumu ve iklimsel özelliklerinden kaynaklanan bitkisel tür çeşitliliğinden ve bu endemik türlerin fitoterapi amacıyla kullanılmasının avantajlarının altını çizdi. Harput, "Kendi ekibim tarafından Çorum Boğazköy mevkiinde yetişen bir bitkiden izole ettiğimiz kimyasal bileşeni tanımlayarak, Hititlerin başkenti Hattuşa'dan esinlenerek Hattuşozit (Hattushoside) adını verdik. Böylece bölgemizin adını dünya fitoterapi literatürüne kazandırdık." dedi.
Bilimsel Proloterapi Derneği Kurucu Başkanı Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hasan Doğan da geleneksel tedavi yöntemlerinin özellikle cerrahi tedaviler öncesi kullanılmasının öneminin altını çizerek, klinik vaka örnekleri üzerinden başarılı çalışmalarının sonuçlarını paylaştı. Panel, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.
Cihan CİHAN