Çukurova'da sezonun ilk narenciye balı hasadı yapıldı

Bal Tanıtım Derneği tarafından bu yıl 6.'sı düzenlenen Narenciye Balı Hasadı ve Altın Arı Ödül töreni Adana Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde gerçekleşti.

Programın açılışında konuşan Bal Tanıtım Derneği Başkanı Hasan Özkan, coğrafi konumu, iklimi ve bitki örtüsü nedeniyle Adana'nın arıcılık merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi. Narenciye bahçelerinin çokluğu kenti arıcılıkta daha da önemli bir konuma getirdiğini belirten Özkan, birçok bölgeden arıcıların kışlamak için Çukurova' gelerek, sezonun ilk ürünü ve C vitamini kaynağı narenciye balını hasat ettikten sonra memleketlerine döndüğünü kaydetti. Bu özel konumundan dolayı ilde arıcılık sanayi ve bal ticaretinin de geliştiğinin altını çizen Özkan, "Adana'da 3 petek fabrikası, 9 bal ambalaj tesisi bulunuyor. İmamoğlu ilçesinde 50'ye yakın arı kovanı atölyesi mevcut. Türkiye'deki toplam bal ve arı ürünleri ticaretinin önemli bir kısmı bölgemizde yapılmaktadır." dedi.

Arıların ürettikleri balın piyasa değerinden çok daha fazla bir katkıyı bitkileri dölleyerek sunduğunu anlatan Özkan, "Bir taraftan çiçeklerden nektar toplarken, diğer yandan polenleri çiçekten çiçeğe taşıyarak ürün verimliliğini ve kalitesini yüzde 15 ile 30 arasında değişen oranlarda artırmaktadır. Arıcılığın tarım sanayimize yıllık katkısının 5 milyar dolar seviyesinde olduğu hesaplanmaktadır. Arısız ve arıcısız bir tarım düşünülemez. Bunun yanında bal ve arı ürünlerini tüketmenin sağlığımıza kattığı değeri hesaplamak mümkün değil." diye konuştu.

Adana Vali Yardımcısı Durmuş Gençer ise Türkiye'nin dünyada arı varlığı bakımından 2., üretim açısından 4'üncü sırada yer aldığını bildirdi. Adana'nın ülke bal üretiminde 3'üncü sırada yer aldığına dikkat çeken Gençer, yıllık üretilen yaklaşık 100 bin ton balın 10 bin tonunun burada elde edildiğini dile getirdi. Kentin narenciye balını markaları arasına katmasının önemi üzerinde duran Gençer, "Arı olmazsa dünya aç kalır, diye bir söz var. Arının varlığı döllenme ve tozlanmaya ile tarıma ve ekonomiye katkısı çok büyüktür." ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, toplumda balın önemini kavratmak konusunda daha çok çalışılması gerektiğini ifade etti. Çocukların yetişme çağında şekerli ürünlere yöneldiğine dikkat çeken Sözlü, bal gibi doğal gıdaların kenara itilmesine itiraz ettiğini vurguladı. Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu ise doğal yapısıyla balın sanayi ürünü haline geldiğini aktardı. Adana'daki bal üreticilerinin artık dünyaya ihracat yaptığına işaret eden Çomu, "Bölgemizin Allah vergisi ayrı bir özelliği var. Bir çok yerde portakal çiçeği var; fakat arı burada bal yapıyor. Gerçekten çok leziz ve özel bir tattır. Allah bu güzelliği bizlere bahşetmiş. Bütün dünyanın bu güzelliği tatmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

Organizasyonda 2015 Altın Arı Ödülü, bilimsel çalışmaları nedeniyle Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Yücel ve Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eren Akçiçek'e takdim edildi. Geleneksel hale getirilen Bal Tanıtım Derneği onur ödülleri de sahiplerine verildi. Ayrıca sponsor firmalara plaket sunuldu. Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık ile çok sayıda kurum temsilcisinin katıldığı merasimin sonunda Durmuş Gençer, Belediye Hüseyin Sözlü ve Borsa Başkanı Şahin Bilgiç arıcı tulumunu giyerek sezonun ilk narenciye balı hasadını yaptı.

PORTAKAL ÇİÇEĞİ BALI DEVLET BAHÇELİ'YE GİDECEK
Açık arttırma satışa sunulan balı 10 bin liraya Sözlü aldı. 'Bal Ağası' ilan edilen Sözlü, balı MHP lideri Devlet Bahçeli'ye göndereceğini açıkladı. Sözlü, "Çukurova'nın 850 gram gelen portakal çiçeği balı Genel Başkanız Bahçeli'ye gidecek. Seçimden önce bunu yedimi herhalde iktidarı yerle bir eder." dedi.
CİHAN
22 Nisan 2015 12:25
DİĞER HABERLER