Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sırbistan ziyaret kapsamında başkent Belgrad'tan Voyvodina Özerk Bölgesinin Başkenti Novi Sad'a geçerek temaslarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Gül'e, Novi Sad ziyareti sırasında Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Gül, Sırbistan ziyaretinin son gününde ilk olarak Novi Sad kenti yakınlarındaki Karlofça Anlaşmasının imzalandığı Barış Şapeline geldi.
Gül'ü burada Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç ve Voyvodina Özerk Bölgesi Başkanı Bojan Pajtic karşıladı.Şapeli gezen Gül ve Tadiç, yetkililerden bilgi aldı.
İki cumhurbaşkanı daha sonra Petrovaradin Kalesine geldi. Kale içindeki müzeyi gezen Cumhurbaşkanlarına, müzedeki eserler hakkında bilgi verildi.
Gül ve Tadiç daha sonra kalenin Tuna Nehri üzerindeki terasına çıkarak bir süre çevreyi gözlemledi.
Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı açıklamada, Türkiye ile Sırbistan'ın ortak tarihi bulunduğunu, bu mekanların da bu ortaklığın en önemli göstergeleri olduğunu söyledi.
''Bugün de Türkiye ile Sırbistan tarihi bir ilişki içerisindedir'' diyen Gül, iki ülkenin ortak çalışmasının Balkanlara huzur getireceğini belirtti.
İki ülkenin ekonomik konularda da güçlü bir iş birliği içerisine girdiğini kaydeden Gül, Sırbistan ve Belgrad'ın Balkanların kilit noktası olduğunu vurguladı.
Tadiç ve diğer yetkililerle dün yapılan görüşmelerde bu konuların geniş bir şekilde ele alındığını belirten Gül, iş adamlarıyla yapılan toplantılarda da büyük şirketlerin Sırbistan'a yatırım konusuna ilgi duyduğunun görüldüğünü ifade etti.
Cumhurbaşkanı Gül, ''İnanıyorum ki herkese örnek olacak bir ortaklık ve dostluk içerisinde çok güzel işler başaracağız'' dedi.
Gül, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için de teşekkür etti.
-''TÜRKİYE BÜYÜK BİR DEVLET''-
Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç de Türkiye ve Sırbistan ilişkilerinin geldiği noktanın iki ülke için de çok önemli olduğunu belirterek, ilişkilerin ortak çıkarlar etrafında şekillendiğini ifade etti.
Tadiç, ''Türkiye büyük bir devlettir. Bugün dünyanın hiçbir yerinde ve hiçbir noktasında, Türkiye ile barış olmadan barış yapılamaz'' diye konuştu.
Sırbistan'ın Güneydoğu Avrupa'nın istikrar noktası olarak Balkanların geleceğinin çizilmesinde önemli rolü olduğunu kaydeden Tadiç, iki ülkenin de AB'ye üyelik için çalıştığını söyledi.
AB'yi ''insanoğlunun en büyük barış projesi'' olarak niteleyen Tadiç, Türkiye'nin Sırbistan'ın, Sırbistan'ın da Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini vurguladı.
Tadiç, dünya ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, iki ülkenin bu alandaki iş birliğinin önemine dikkat çekti.
-BARIŞ ŞAPELİ-
2. Viyana Kuşatması'ndan sonra 1699 yılında imzalanan Karlofça Anlaşması, Osmanlı İmparatorluğu'nun batıda büyük çapta toprak kaybettiği ilk anlaşma olarak tarihe geçti. Anlaşmanın ardından Osmanlı, kaybettiği toprakları geri alma siyaseti izlemeye başladı.
Anlaşmanın imzalandığı yapı, 1710 yılında şapele çevrildi. Barış Şapeli olarak adlandırılan yapıda, anlaşmayı imzalayacak tarafların geçtiği dört kapıdan biri olan ve Osmanlı temsilcisinin kullandığı Doğu Kapısı'nın yerine ''Türkler bir daha bu kapıdan geçip Avrupa'ya gelmesin'' diye bir duvar örüldüğü belirtiliyor. Duvar geçtiğimiz aylarda Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Süha Umar'ın girişimleri sonucu yıkıldı.
(AA)