Arif Nihat Asya Hz. Peygambere Naat’ında; ‘Ebu Leheb ölmedi, ya Muhammed, Ebu Cehil kıtalar dolaşıyor.’ Diyor. Evet bugün Ebu Cehiller dünyayı dolaşıyor olabilir. Ki her dönem Nemrutlar, Firavunlar insanlığın ensesinde boza pişirir. Ama malum ki İbrahimler, Yusuflar da hep var olmuştur. Ve onlar nemrut ruhuna karşı Dadaş Ruhu ile hep insanlığın panzehiri olmuşlardır.
Prof. Dr. Sıtkı Aras, Erzurum’u anlattığı kitabında; "Erzurum tarih boyunca ilmin, irfanın, cesaretin, feragatın, merhametin bir potada toplandığı dadaş tipini meydana getirmiştir. Dadaş, aç görünce doyuran, çıplak görünce giydiren bir ahlakın temsilcisidir." İfadelerini kullanıyor.
'Dadaş Ruhu'nu yirmi beş yıl önce Fethullah Gülen Hocaefendi'de gördüm. Bugün o ruh uzaklarda gurbeti yaşıyor. Ancak 'Dadaş ruhu'nu gönüllere yeniden nakşeden Pîr olarak Hocaefendi'nin yaşatma ideali ile dünyaya yeni ufuklar açtığında da kimsenin şüphesi yok.
Bu anlamda Fethullah Gülen Hocaefendi, insanların farkındalıklarıyla bir arada yaşama ruhunu bugün dünyaya yeniden anlatan tavır ve düşünceleriyle; Hz. Ömer’in Erzurum’a taşıdığı ‘Dadaş Ruhu’nu temsilcisi olarak gönüllerde yer aldı.
Bugün Erzurum’da ‘Dadaş Ruhu’nun yerel temsilcileri Mehmet Kırkıncı, Eşref Akgül, Veli Velioğlu hocaefendiler aynı duyguları genç nesillere aktarma gayretiyle koşturuyorlar.
İki bin metrede, dünyanın en yüksek ovalarından birisi. Dört bi tarafı kar ile tesettürü yaşayan, Erzincan Kapı, Gürcü Kapı, Tebriz Kapı, İstanbul Kapı, Kars Kapı, Kavak Kapı ve Harput kapısıyla mahremine el uzattırmayan şehir. Serhat şehir Erzurum.
Erzurum, tarihten günümüze ülkenin en doğusunda olmasına rağmen, kültür, sanat, sanâyi ve askerî merkez olarak hep gündemde kaldı.
Bugün serhat unvanıyla hem kar ve soğuğa direniyor. Hem de ‘gözden ırak’ ama gönüllerdeki yerini ısrarla koruyor. Dadaş ruhu var oldukça, hep koruyacak diye düşünüyorum.
[email protected]
twitter.com/maomazhar