Dağlı: IŞİD, Sykes-Picot'un güncellenmiş halidir

DİYARBAKIR (CİHAN)- Bas Haber/Bas Nuçe Gazetesi Genel Yönetmesini Faysal Dağlı, 100 yıl önce tamamen petrol paylaşımı dikkate alınarak yapılan Sykes-Picot Antlaşması'nın Kürtleri dört parçaya ayırdığını belirterek, "Bugün ortaya çıkan IŞİD bu anlaşmanın güncellenmiş halidir." dedi.

Bir yıldır Türkçe ve Kürtçe yayın yapan haftalık haber gazetesi Bas Haber/Bas Nûçe Gazetesi tarafından Diyarbakır'da 'Sykes-Picot Antlaşması'nın 100. Yıldönümünde Ortadoğu ve Kürdistan'da Gelecek Perspektifleri' konulu panel düzenlendi. Türkçe ve Kürtçe düzenlenen panelde Prof. Bilal Sambur, Prof. Ferhat Kentel, Prof. Mesut Yeğen, Prof. Mithat Sancar, Prof. Abbas Vali, yazar Bextiyar Alî, Dr. Kamal Sîdo ve Gazetenin Yayın Yönetmeni Faysal Dağlı ile Prof. Kadri Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan Faysal Dağlı, dizel motorunun keşfedilmesiyle Batılı devletlerin petrol ihtiyacının arttığını ve bölgenin zenginliklerine yöneldiğini belirtti. Bu petrolun Kürdistan'da olduğunu anlatan Dağlı, "Bu açıdan bakıldığı zaman bu anlaşmanın İngiltere ve Fransa için başarılı olduğu açık. Bölgenin zenginliğine el koydular. İkinci Dünya Savaşı da bu amaçla yapıldı. IŞİD savaşı kendisi bu projenin yenilenmesidir, güncellenmesidir. IŞİD örgütü Batılı devletlerin Sykes-Picot Antlaşması mantığı açısından onlarla bağlantılıdır. Yani 100 yıldır bunu izleyenler olarak İngilizler ve Fransızlar çarpıştırıp yönetme stratejini uyguladıklarını görüyoruz. Bu 100 yıldır bölgede devam ediyor. Bugün Ortadoğu'da 22 devletin de bu stratejiyle oluştuğunu söyleyebiliriz. Siyasi mantığı bütün Ortadoğu'nun yanı sıra Pakistan ve Bangledaş'a kadar uzandığını görüyoruz. Bu anlaşmayla cetvelle sınırlarını çizerek amaçlarına ulaştılar." diye konuştu.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım ise Kobani tarihi ve yapısı üzerine bir konuşma yaptı. Kobani adının 'company' yani 'şirket' isminden geldiğini anlatan Yıldırım, bölgeye demiryolu istasyonu kurulduktan sonra ilk olarak birkaç Ermeni ailenin yerleştiğini dile getirdi. Yıldırım, Kobani'nin Kürt tarihi açısından önemli olduğunu belirtti. Yıldırım, şehrin kültür ve sanatı hakkında dinleyicilere bilgiler aktardı. CİHAN
22 Şubat 2015 17:29
DİĞER HABERLER