Davutoğlu, Karadeniz'deki istikrarın Rusya krizinden etkilenmemesini istedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Karadeniz'e kıyıdaş ülkeler arasında barış ve istikrarı temin etmek için oluşturulan mekanizmaların Ankara ile Moskova arasındaki krizden etkilenmemesinin önem taşıdığını söyledi.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile Sofya'da ortak basın toplantısı düzenleyen Ahmet Davutoğlu, "Türkiye, Rusya ile herhangi bir gerilim yaşamak istemez. Türkiye-Rusya ilişkileri, hem Karadeniz bölgesi hem mücavir bölgeler hem de dünya barışı için önemli ilişkilerdir." dedi.

Türk hava sahasını ihlal eden uçağın düşürülmesi sonrasında Rusya'dan gelen açıklamaların, Türkiye'nin bu iyi niyetli tavrına mukabelede bulunan açıklamalar olmadığına değinen Davutoğlu, "Yine de biz sükunetle Rusya'ya da, bütün bu bölgelerdeki ortak çıkarlarımızı da hatırlatarak birlikte her konuyu konuşmaya hazır olduğumuzu ifade ettik." ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Türk-Rus ilişkileri Karadeniz bağlamında da barış ve istikrar için önem taşır. Bulgaristan, Türkiye, Romanya, Gürcistan gibi bütün bu kıyıdaş ülkelerin Karadeniz'deki barış ve istikrarı temin etmek üzere birlikte oluşturdukları mekanizmaların bundan sonra da devam etmesi önem taşır. Ümit ederiz Türkiye ile Rusya arasında tekrar geleneksel dostluk ilişkileri tekrar güçlü bir şekilde tesis edilir ve her konu yüz yüze, itham etmeden, karşılıklı anlayış içinde çözüme kavuşturulur."

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNDE YENİ İKLİM

Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerdeki gecikmenin sebebinin Türkiye'deki reformların yavaşlığından daha çok AB-Türkiye arasında özellikle Kıbrıs sorunu bağlamında yaşanan sıkıntılar olduğunu savunan Davutoğlu, reformlarla ilgili yaptıkları taahhütleri hatırlattı ve reformların bütün hızıyla devam edeceğini vurguladı.

Dün yeni bir faslın müzakerelere açılmasını 'süreci tekrar başlatan, hızlandıran bir adım' olarak nitelendiren Davutoğlu, şunları söyledi: "23 ve 24. fasıllar da içinde olmak üzere daha fazla fasıl açılması ve Kıbrıs sorununda sağlanacak ilerleme ile birlikte açılan fasılların kapatılması üzerinden Türkiye-AB entegrasyonunun, üyelik sürecinin en kısa süre içinde tamamlanması bizim hedefimizdir. Türkiye-AB ilişkilerinin kazandığı bu yeni ivme, bize yeni bir iklim sunuyor. Hep beraber bu iklimi değerlendireceğiz. İnşallah diğer fasılların da en kısa süre içinde açılması mümkün olacak."

Mülteciler sorunu bağlamında en büyük bedeli Türkiye'nin ödediğine dikkat çeken Ahmet Davutoğlu, mülteciler meselesini Perşembe günü 8 Avrupa ülkesinin liderleriyle Brüksel'de ele alacaklarını kaydetti.

Davutoğlu, "Maalesef Suriye'de gerek barbar bir rejimin gerekse terör örgütlerinin baskısından çıkan insanlar akın akın Türkiye'ye, Bulgaristan'a, Avrupa'ya geliyorlar. Bunların düzenli bir şekilde ele alınması konusunda Türkiye ve Bulgaristan arasında son derece verimli bir işbirliği var." dedi.

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki işbirliği alanlarına da değinen Davutoğlu, "Bizim rüyamız, idealimiz İstanbul'dan Sofya'ya, Sofya'dan da Avrupa'ya gidecek bir hızlı treni gerçekleştirmek." şeklinde konuştu.

BORİSOV: ERKEK ADAM SABIRLI OLUR

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın geçmişte Türk Akımı projesini ortaya atarak gaz iletiminde Bulgaristan'ı by-pass etmek istediğini hatırlattı. Azerbaycan gazının Avrupa'ya aktarılması konusunda bazı ülkelerin by-pass edilmesi fikrine karşı çıkan Borisov, bu imkandan her ülkenin faydalanması ve iletim harcı almasını amaçladıklarını vurguladı. Borisov, "Erkek adamın en önemli niteliklerinden biri sabrıdır. Hatırlıyorum Putin, Bulgaristan'ın her şeyi kaybettiğini söyledi. Biz sabırlı ve dikkatli, tüm tarafların tutumlarına saygıyla yaklaştık." dedi.

Bulgar lider, Türkiye ile Rusya arasındaki krizde de tarafların aynı şekilde sabırlı davranarak ilişkileri düzletmenin yolunu bulacaklarına inandığını kaydetti.

Bulgaristan'ın Türkiye sınırına çit çekmesini de savunan Boyko Borisov, iltica başvurusunda bulunmak isteyenler için sınır kapılarının açık olduğunu vurguladı. Borisov, Avrupa'nın gelen tüm mültecileri kabul etme kapasitesinin olmadığına da dikkat çekti.

Bu arada Nisan ayında Türkiye-Bulgaristan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın Sofya'da yapılması konusunda mutabakat sağlandı. CİHAN
15 Aralık 2015 15:04
DİĞER HABERLER