Davutoğlu'ndan yurtdışındaki vatandaşlara vaatler

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümet Eylem Planı'nı açıkladı. İlk bir yılda gerçekleştirmeyi vaat ettiği reformlardan söz eden Davutoğlu, hükümet olarak vaatlerini sıralarken yurtdışında yaşayan vatandaşlarla akraba topluluklara da yer ayırdı. Davutoğlu, "Son dönemlerde açıkladığımız doğum hediyesi, çeyiz hesabı, konut destek hesabı gibi uygulamalardan yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da istifade edecektir." dedi.

AK Parti iktidarları olarak yurt dışında yaşayan insanımıza 'milletine hizmeti esas alan devlet' anlayışıyla yaklaştıklarını kaydeden Davutoğlu, "Yurtdışındaki vatandaşlarımızın ve akraba topluluklarımızın bütün farklılıklarını sahiplenerek menfaatlerini koruyabilmek, dil ve kültür birikimini geliştirmek, yurtdışına hizmetlerimizi kalıcı ve sağlıklı bir şekilde götürebilmek dış politikamızın ana unsurlarından biridir." ifadelerine yer verdi.

Davutoğlu'nun açıkladığı eylem planı kitapçığında şu ifadelere yer verildi: "Yurt dışındaki vatandaşlarımız ve akraba topluluklar olarak farklı ülkelerde yaşamakta olan kardeşlerimizin sadece başı sıkıştığında değil, her daim yanında olmayı ve onlarla birlikte yeni kültürel ve ekonomik inisiyatifler geliştirmeyi benimsiyoruz. Yeni dönemde de yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın; kültürel aidiyetlerinin korunmasını, STK'larının daha etkin hale getirilmesini, topluma aktif katılım kapasitelerinin geliştirilmesini ve vatandaşlık haklarının kullanımının güçlendirilmesini destekleyeceğiz."

Son dönemlerde açıklanan doğum hediyesi, çeyiz hesabı, konut destek hesabı gibi uygulamalardan yurt dışında yaşayan vatandaşların da istifade edebileceğinin altını çizen Davutoğlu'nun açıkladığı 2016 Eylem Planı'nda gurbetçileri ilgilendiren satır başları şu şekilde:

"- Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için maddi yük olan yürürlükteki dövizli askerlik bedelinin 6 bin Avro'dan bin Avro'ya düşürülmesini sağlıyoruz.

- Türkiye'den borçlanarak emekli olan yurtdışındaki emeklilerin bulundukları ülkelerde yarı zamanlı çalışabilmeleri için ikili anlaşmalarımız çerçevesinde gerekli çalışmaları yapacağız.

- Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın tanıma ve temyiz davalarının onları mağdur etmeyecek bir sürede sonuçlanması için gerekli yasal düzenlemeleri yapacağız.

DİPLOMA DENKLİKLERİ SAĞLANACAK

- Yurtdışından alınan meslek diplomalarının Türkiye'de meslek lisesi diplomasına denk olarak tanınması ve yurtdışı vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde edindikleri meslek diplomaları ve ustalık belgelerinin Türkiye'de kazanılmış diplomalarla denk kabul edilmesi için gerekli çalışmaları tamamlayacağız.

- İhtiyaç duyulan bölgelerde yeni başkonsoloslukların açılması ve yetersiz kalan başkonsolosluklarımızın binalarının yenilenmesi ve genişletilmesi için gerekli adımları atacağız.

- Yurtdışındaki eğitim kurumlarına ve okullara yönelik, o ülkelerde yaşayan eğitmenlerin yerinden görevlendirilmesi ile ilgili çalışmalar tamamlanacak ve yurtdışı öğretmen sayısını artıracağız. Anadil eğitiminin yaygın olarak verilmesi ve kültürel kimliklerin korunması için yurtdışındaki sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini destekleyecek, bu amaçla eğitmen ve materyal desteği sağlayacak, proje destek bütçesini ihtiyaca cevap verebilecek oranda artıracağız.

YURTDIŞI DİN HİZMETLERİNİN KAPASİTESİNİN GELİŞTİRECEĞİZ

- Yurtdışı din hizmetlerinin kapasitesinin geliştirilmesi, tüm topluma ve onları temsil eden STK'lara ulaştırılması, yerel dini öğretim kurumlarının desteklenmesi ve yerinden görevlendirme yapılmasını teşvik edeceğiz.

- Üniversitelerin yurtdışında yerleşke/kampüs açabilmesi için yasal düzenlemeleri gerçekleştireceğiz. Devlet üniversitelerinin vatandaşlarımızın yoğun yaşadığı ülkelerde hizmet vermesini sağlayacağız.

- TÜBİTAK, üniversiteler ve araştırma merkezlerinin diasporamızın sosyal, ekonomik, kültürel, siyasi, hukuki ve diğer ilgili alanlarda meseleleri ve gündemleri ile ilgili araştırmalar yapmalarını teşvik edeceğiz.

TÜRKİYE'DE YÜKSEK ÖĞRENİM GÖRMEK İSTEYEN GENÇLERE KONTENJAN ARTIRIMI

- Türkiye'de yükseköğrenim görmek isteyen gençlere yönelik üniversite kontenjanlarının artırılmasını sağlayacağız. Yurtdışındaki lisansüstü eğitimli vatandaşlarımızın ülkemizle ilişkilerinin canlı tutulması için iletişim ağı, veri tabanı ve kataloğu oluşturacağız.

- Üniversiteler bünyesinde Diaspora Araştırma Enstitülerinin kurulması ve geliştirilmesini destekleyeceğiz.

- Yurtdışında yaşayan insanlarımızın ülkemize yerleşmeleri durumunda olası entegrasyon sorunlarına karşı programları teşvik edeceğiz.

- Bilhassa yeni nesillerin Türkçe ve kültürümüzü korumaları noktasında mevcut hizmetlerimizi geliştirecek yeni adımlar atacağız. STK ve vakıflar aracılığıyla yaygın dil ve kültürel eğitimlerin hazırlanıp uygulanması için destek sunacağız.

AİLE BİRLEŞİMİNDE YAŞANAN SIKINTILARI GİDERMEK İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ

- Aile birleşiminde yaşanan sıkıntıları gidermek amacıyla, toplumlar arası ilişkilerin artırılması ve aile değerlerinin yaşatılması için ilgili ülkeler nezdinde girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz.

- Önümüzdeki dönemde önemli oranda Türkiye kökenli nüfusu barındıran tüm Batı Avrupa ülkelerinde kültür anlaşmalarının güncellenmesini; anlaşma olmayan ülkelerle anlaşma yapılmasını sağlayacağız.

YUNUS EMRE ENSTİTÜLERİ'Nİ DÜNYA GENELİNDE ETKİN ŞEKİLDE TESİSİNİ SAĞLAYACAĞIZ

- Yenilenen kültür anlaşmaları çerçevesinde, Yunus Emre Enstitüleri'nin dünya genelinde daha etkin bir şekilde tesis edilmesini sağlayacağız.

- Son dönemlerde açıkladığımız doğum hediyesi, çeyiz hesabı, konut destek hesabı gibi uygulamalardan yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da istifade edecektir." CİHAN
10 Aralık 2015 14:46
DİĞER HABERLER