Davutoğlu havuzun o manşetini yalanladı: Kırmızı çizgimiz yok!

Davutoğlu havuzun o manşetini yalanladı: Kırmızı çizgimiz yok!
Başbakan Ahmet Davutoğlu seçimlerin ardından ilk kez bir televizyon canlı yayınında açıklama yaptı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sabah Gazetesi'nin önceki günkü manşetini, katıldığı televizyon programında yalanladı.

Koalisyon seçeneklerine kapı aralarken muhalefete, “Kırmızı çizgimiz yok.” mesajı gönderdi. Dün akşam TRT canlı yayınında önemli açıklamalar yapan Davutoğlu, “Ben kırmızı çizgi tabirini hiç kullanmadım. Her türlü konuyu görüşmeye hazır olmak lazım.” dedi. Sabah, 9 Haziran'da, ‘Koalisyon için üç kırmızı çizgi' manşetiyle verdiği haberinde, “AK Parti koalisyona kapıyı kapatmıyor ama ‘3 hedefimden taviz vermem söz konusu olamaz' diyor.” ifadelerini kullanmıştı. Söz konusu üç hedef ise ‘paralelle mücadelede taviz yok, çözüm süreci iradesi sürecek, Cumhurbaşkanı'nın meşruiyeti tartışam konusu olamaz' cümleleriyle aktarılmıştı.



ÖNCELİKLERİNİZ… GÜNDEMDE BİR KOALİSYON VAR. ÖNCELİKLERİNİZ NELER? KOALİSYONLARA, SENARYOLARA NASIL BAKIYORSUNUZ?

Benim için şahsi olarak, ama bütün parti üyelerimiz için aynıdır, partimizin menfaati ve geleceği şahsi menfaatlerinden önce gelir, ülkemizin geleceği de parti menfaatinden önce gelir. Şunu ifade edeyim, ne oranda oy alırsak önemli değildi, Türkiye için neyin iyi olduğu kanaatine sahip olmak. Siz pazartesi sakin geçti dediniz, yaklaşık 7,5 saat istişare ettim.  Salı günü bütün üyelerimizle teker teker yaptım. Bugün de MKYK’yı topladım. Yarın da il ve belediye başkanlarını toplayacağım.

“HİÇBİR İHTİMALİ DE DIŞLAMIYORUZ”

Yeni günün gereği ne? O tabloyu realist şekilde alırız. Meşruiyet sınırları içinde, Türkiye için en doğrusu neyse onun arayışına girdik. O gece balkonda konuşma yaptım, ne olursa olsun AK Parti Türk siyasetinin omurgasıdır. Hiçbir ihtimali de dışlamıyoruz. Aynı gece sayın Bahçeli bütün kapıları kapattı. HDP bütün kapıları kapattı. CHP AK Parti dışında kapı açık dendi.

“BİR ANLIK DAHİ KAOTİK BİR TABLOYA İZİN VERMEYİZ”

Bugün MKYK’da da konuştum. Geldiğimiz temel ilke şu. En önemli husus, Türkiye’nin menfaatidir. Bir anlık dahi kaotik bir tabloya izin vermeyiz. Buradan halkımıza seslenmek istiyoruz, müsterih olsunlar. Bakın, bir taraftan bakanlar kurulu olarak toplandık, bir taraftan da bakanlarla toplanıp ekonomiyle ilgili alınması gereken talimatı verdim. Nerede kaldık deyip yola devam ederiz. Yeter ki en ufak bir dakika bile kayıp olmasın.

“SON ANA KADAR BİZ GÖREVİMİZİ YAPACAĞIZ”

Cumhurbaşkanımıza istifayı verdim, tekrar görevlendirildim. Bu geçici hükümet falan değil. Bürokrasiye de talimat verdim. Bir tek bürokrat işini aksatırsa, ben de kursam yeni hükümet gelecek, bakan değişebilir, başkası gelebilir diye işini aksatan bürokrat, veya yavaşlatan bürokrat veya herhangi bir kesim, buna izin verilmeyecektir. Son ana kadar biz görevimizi yapacağız.

Bir tarafta da cumhurbaşkanımız yetkilendirdiği zaman, bütün partilerle, hepsi açıklama yaptılar AK Parti ile olmaz türünden. Onların açıklamalarına rağmen söylüyorum. O gün CHP’ye oy vermiş vatandaşlarım, takdiriniz başımızın üstündedir. CHP’nin kapıyı kapatma tarzına bakınız. MHP’li kardeşlerim, daha yeni tablo anında kapıları kapatan şu şununla yapsın, bunları dinleriz ama bizim kimle ne yapacağımıza biz karar veririz. Ama biz yokuz diyen bir tablo. İster koalisyon ister hükümet. Nihayet iktidar olmadan hizmet edilmesi.

“KOALİSYONU DA ANCAK VE ANCAK BİZ YÜRÜTÜRÜZ”

HDP ise var olan zafer sarhoşluğu içinde kendi şeylerini dikte etmeye çalışıyoruz. Kurulları işlettim. Benim şahsi düşüncem vardır. Biz başarılıyız. Bütün teşkilatlara teşekkür de ettim. Bu kadar geniş cephe karşısında, 60 yıllık demokrasi tarihinin dördüncü yüzde 40 oy almışız, ülkenin kaderi de bizim elimizde. Şimdi koalisyonu da ancak ve ancak biz yürütürüz.

“HER TÜRLÜ MÜZAKEREYİ DE AÇIK YÜREKLİLİKLE YAPMAYA HAZIRIM” 

Diğerleri yol kapatmayı denerse, her ihtimali de düşünürüz. Diğer partiler iş birliği yaparsa bunu konuşuruz. Hiçbir opsiyonu dışlamadan. Ama bu olmuyorsa başka şeylere gerekiyorsa, onlara da açık. Onlar kendi aralarında bir şey yapacaksa ona da açıktır. Önemli olan meşruiyet sınırları içinde kalmak, iki samimiyet. Tiyatro oynamaması lazım kimsenin. Her muhalefet partisi görüşmemi ilkeli yapacağım. Her türlü müzakereyi de açık yüreklilikle yapmaya hazırım.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNİ HALK UYGUN GÖRMEDİ"

Davutoğlu, seçmenin verdiği oylar ile başkanlık sistemini istemediğini belirttiğini söyleyen Davutoğlu, "Biz başkanlık sitemine geçmeyi tasavvur ettik. Söyledik halk bunu uygun görmediğini bir şekilde verdiği oylarla bu yetkiyi vermedi bize. O zaman şimdi var olan sistemini işletmektir bizim görevimizdir. Küsemeyiz sırtımızı dönemeyiz" dedi. 

10 Haziran 2015 20:51
DİĞER HABERLER