Denizciler İzmir Körfezi'nde yatırım istiyor

Denizciler İzmir Körfezi'nde yatırım istiyor
Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan, Genel Müdür Yardımcısı Arif Yağız, Daire Başkanı Harun Baştürk ve Denizcilik Uzmanı Bülent Sönmez, İMEAK DTO İzmir Şubesi'ni ziyaret etti. Genel Müdür Çalışkan, İzmir'de denizcilik sektörünün sıkıntılarını dinledi, talepleri yazdı. İMEAK DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan'ın, İzmir Alsancak Limanı'na yatırımların devam edeceği açıklamasını desteklediklerini söyledi. Limanda bazı yatırımlar yapıldığını, yeni yatırımları da beklediklerini ifade eden Öztürk, "Alsancak Limanı'nın kapatılmaması konusunda aynı fikirdeyiz. Yatırımların devam etmesini istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD Genel Müdürlüğü'nün işbirliği yaptığı Büyük Kanal projesi bir an önce gerçekleşmeli. Şu an ÇED süreci devam ediyor, inşallah bir an önce sonuçlanır. Bu projeyle körfezimize daha büyük gemiler girebilecek. İzmir Körfezi temizlenecek." dedi.

'ÇANDARLI'DA GÖRÜŞÜMÜZ ALINSIN'

Tamamlandığında Türkiye'nin en büyük konteyner limanı olacak Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın ihalesini beklediklerini de belirten Öztürk, bu limanın 2023 hedefleri açısından önemli olduğunu vurguladı. Öztürk, şunları söyledi: "Türkiye, transit yük pazarından fazla pay alamıyor. Oysa Yunanistan, Malta gibi biz de bu pazardan pay alabilmeliyiz. Son dönemdeki limanlar, sadece yükleme boşaltma operasyonları için yapılıyor. Yeni liman yatırımlarında soğuk zincir tedariki, yakıt satışları, gemilerin elektrik ihtiyaçları gibi üniteler bulunmalı. Bu nedenle ihale şartnamesi hazırlanırken denizcilik sektörünün da görüşleri alınmalı."

Gemi geri dönüşüm sektörünün Ege açısından önemli olduğuna da dikkat çeken Öztürk, yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayan bu sanayinin yıpratılmamasını istedi. Aliağa'daki gemi geri dönüşüm bölgesinin Avrupa Birliği'nin çevre mevzuatlarına uyum sağlamak için önemli adımlar attığını belirten Öztürk, haksız suçlamalar yerine doğruyu bulmak için tarafların bir masa etrafında buluşmasını önerdi.

İZMİR KÖRFEZİ'NE TEKNE PARK

Bölgede marina yatırımlarının devam ettiğini belirten Öztürk, oda olarak önerdikleri tekne park projesinin, TÜBİTAK'ın projesi kapsamında değerlendirmeye alındığını söyledi. Öztürk, "Tekne park projesinde pilot bölgelerden biri de İzmir olmalı. Bu çalışmayı yapan yetkilileri kentimize davet ettik. Tekne parklar sayesinde İzmir Körfezi'ni daha iyi kullanabileceğiz." diye konuştu. Türkiye için deniz turizminin çok önemli olduğunu dile getiren Öztürk, Alaçatı'da başlayan rüzgar sörfü turizminin Ege'de başka merkezlere yayılması gerektiğini söyledi.

'ALTIN YUMURTLAYAN TAVUĞU KESMEYELİM'

İMEAK DTO İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Savaş Ercan da kruvaziyer turizmi sayesinde liman şehirlerine hareket geldiğini, sektörün binlerce kişiye istihdam sağladığını belirterek, "Altın yumurtlayan tavuğu kesmeyelim." dedi. Türkiye limanlarının Barselona'dan ya da Venedik'ten pahalı olmadığına dikkat çeken Ercan, devlet rüsumlarının yüksek olduğunu söyledi. Ercan, "Bugün ülkemize gelen bir kruvaziyer gemisi, hem İzmir'de hem de İstanbul Boğazı'nda ayrı ayrı 14 bin dolar fener parası ödüyor. 15 Mayıs'tan itibaren uygulamaya girecek Gemi Trafik Hizmet Tarifesi de ciddi maliyet artışı getirecek. Önlem alınmazsa yakında Sakız'a yanaşıp İzmir'e, Rodos'a yanaşıp Marmaris'e feribotlarla turist taşıyan gemiler göreceğiz. Çözüm, teşvik modelinden geçiyor. Büyük kruvaziyer firmaları da küçükler de desteklenmeli. Bir fazla gemi getirene teşvik verilmeli." diye konuştu. CİHAN
17 Nisan 2015 14:52
DİĞER HABERLER