Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili can alıcı soru!

Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili can alıcı soru!
MEB’in dershaneleri ve etüt merkezlerini kapatmak için kanun taslağı hazırlaması, toplumun tüm kesimlerinden büyük tepki çekti.

  • 'Eğitim sisteminin bozuk olmasının, kalitenin düşük olmasının suçlusu dershaneler mi?'
  • 'Taslaktan ücretsiz eğitim veren etüt merkezlerinin de kapatılacağı anlaşılıyor'
  • 'Maalesef eğitim yapboz tahtası oldu'
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dershane ve etüt merkezlerinin kapatılması için bir yasa taslağı hazırlandığını doğruladı.  Dershanelerin ve etüt merkezlerinin kapatılmasını öngören taslak, eğitimcilerin sert tepkisini çekti. Bunun darbe dönemlerinde bile yapılmadığını hatırlatan eğitimciler böyle tepki gösterdi;

Taslak, asıl fakir çocukları vuruyor:
Fatih Dershaneleri Genel Müdürü Sezai Eyüpoğlu: Darbe ötesi bir şey bu. Ancak Kuzey Kore’de, Mısır’daki darbe ortamında yapılır böyle uygulamalar. Eğitim sisteminin bozuk olmasının, kalitenin düşük olmasının suçlusu dershaneler mi? Dershaneler bu bozuk yapının düzenleyicisi olmuştur. Öğretmen dışında bir sürü personelimiz var, onları nasıl işten çıkaralım? KPSS şartı olmadan dershanelerdeki öğretmenleri MEB’e almak ne kadar mantıklı? 7-8 yıldır bu sınava hazırlanıp kadro yokluğundan atanamayan öğretmenlere bunun hesabını nasıl verecekler? Bu kadar sınav var. Nasıl hazırlanacak bu çocuklar? Bugün Bitlis’ten, Karadeniz’in bir köyünden doktor çıkıyorsa, dershaneciliğin katkısı ile olmuştur. Ancak dershaneleri kapatarak siz sadece zenginin çocuklarına gelecek vaat etmiş oluyorsunuz.

Körfez Dershaneleri Genel Müdürü Hakkı Erten:Dershaneler okulların yerini alan eğitim kurumları değil, tamamlayıcı unsurlardır. Taslakta, maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarına ücretsiz eğitim veren etüt merkezlerinin de kapatılacağı anlaşılıyor. Artık işin maksadı aştığını görüyoruz. Bu, ekonomik durumu zayıf olan velilere ciddi manada darbe vuracaktır.

Hukukî yollardan bütün haklarımızı ararız:
Final Dershaneleri Genel Müdürü İbrahim Taşel: Liberal demokrasiyi ve özelleştirmeyi savunacaksınız, sonra da dershaneleri kapatacağız hatta para cezaları ile de yasaklayacağız diyeceksiniz. Özal’ın ve Menderes’in açtığı yolda ilerlediğini sıklıkla ifade eden yönetim anlayışına böyle bir tutum yakıştırılamaz. Eğer girişim olursa, biz bu kapatma olayına karşı hukuki yollardan bütün haklarımızı ararız.  

Okul dışındaki tüm kurslar yasaklanır:
Sınav Eğitim Kurumları Kurucusu Metin Özer: Dershanecilik bu topraklarda 100 yıldır yapılıyor. Ciddi bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Özellikle orta ve alt kesimin yararlandığı kurumlar. Etüt merkezlerinin de kapatılacak olması başlı başına vahamet. Büyük tepki toplayacak. Eğer taslak yasalaşırsa okul dışındaki tüm kurslar yasaklanabilir. Bunu oldukça tehlikeli görüyoruz.

Eğitim sistemi yapboz tahtası oldu: 
Adana Işık Dershaneleri Genel Müdürü Mehmet Seyman: Maalesef eğitim yapboz tahtası oldu. Dershaneler konusunda da aynı hataya düşüyorlar. Bu proje, velileri ve öğrencileri düşünen bir karar değil. Okullardaki eğitimin kalitesinin artırılması için çalışmalar yapılması lazımdı. Oysa okulların eğitimine destek veren kurumlar kapatılmaya çalışılıyor.

Eksen Dershaneleri Kurucusu Mehmet Sevgin: 70 kişilik sınıflarda öğretmen öğrencinin ismini öğrenmeden sene sonu geliyor.  Varlığını ortaya koyan birçok dershaneci mağdur olacak. Eğer dershane hakikaten halkı sömürmekse okul kurslarını neden kapatmıyorlar? Bütün devletin imkânlarını kullanıyorlar. Okul kurslarında dershaneden fazla öğrenci var.

STANDART EŞİTLENMEDİKÇE DERSHANELER OLUR

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanvekili Ahmet Özer:Dershane konusu sebep değil sonuçtur. Mevcut sınav odaklı eğitim sistemimizin bir sonucudur. Sınava dayalı başarı sistemi olduğu sürece sistem sağlıklı olarak kurgulanamaz, burada dershaneleri bahane etmek yersiz. Siz bir sınav yapıyorsunuz ve başarılı bulduklarınızı seçiyorsanız eğer veliler de çocuklarının iyi yerlere gelmesi için çareler arıyor. Eğer bu çare yoksa birtakım kurum ve yöntemlere başvuruyorlar, bunun adı dershane olur, etüt merkezi olur. Doğuda ve batıdaki eğitim standartları eşitlenmedikçe dershaneler olacak.

Demokrat Eğitimciler Sendikası Başkanı Gürkan Avcı: Dershaneler, özel okullarda, kolejlerde fen liselerinde okuyan çocuklarla, dersleri boş geçen, laboratuvarı olmayan, fiziki yeterliliği olmayan, fakir ve orta gelirli ailelerin çocuklarının gittiği okullarla arasındaki farkı kapatmaya çalışıyor. Dershaneler  eşitsizliği gidermede öncü kurumlardır.

15 Kasım 2013 07:46
DİĞER HABERLER