Destek verdiler: Son derece yerinde ve doğru bir karar

Destek verdiler: Son derece yerinde ve doğru bir karar
Anayasa Mahkemesi’nin, HSYK’ nın neredeyse bütün yetkilerini ‘başkan’ sıfatıyla adalet bakanına devreden düzenlemeyi iptali hukukçular tarafından son derece yerinde ve doğru bir karar olarak değerlendirildi.

AK Parti eski milletvekili ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. Zafer Üskül, kazanılmış haklarını kaybeden hakim ve savcılarla ilgili, “Görevinden ayrılmak zorunda kalan insanlar olsa olsa idari yargıda dava açıp haklarını arama yoluna gidebilirler.” dedi. Eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk ise yasa koyucunun kendi getirdiği kanunları kendisinin kaldırmaya çalıştığını belirterek, “Ben kararı eksik olduğunu düşünüyorum. Ama diğer iptal hükümleri Anayasa’nın gereği kararlar yerindedir. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararlar gayet doğaldır.” şeklinde konuştu. İşte o görüşler:

Görevinden alınanlar idari yargıda dava açabilir

AK Parti eski milletvekili ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. Zafer Üskül:“Anayasa Mahkemesi kararının geçerli olabilmesi için önce gerekçeli bir şekilde yayınlanması gerekiyor. İkincisi bu yürütmenin durdurulmasıyla ilgili bir husus da var. Bu konuda da kararın Resmi Gazete’de yayımlanması lazım. Üçüncüsü; iptal edilen hükümler yerine yasanın eski halindeki hükümler kendiliğinden yürürlüğe girmiyor. Dolayısıyla iptal edilen hükümler yerine mutlaka bir yeni düzenleme yapılması gerekiyor. Bunun için de Anayasa Mahkemesi üç aylık süre vermiş. Bu süre, gerekçeli kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte başlayacak. Gerekçe çok önemli. Meclis’in yeni bir düzenleme yapabilmesi için gerekçeyi görmesi lazım. Ama hazırlık çalışmalarına şimdiden başlamak mümkün. Çalışanlar bakımından ne olacak? Birçok savcı değişti, yerlerine yenilerini görevlendirdiler. Anayasa Mahkemesi’nin kararı geriye yürümez. Dolayısıyla görevinden ayrılmak zorunda kalan insanlar olsa olsa idari yargıda dava açıp, haklarını arama yoluna gidebilirler. Ama bunların geri dönmesi için onlardan boşalan kadroların da boş olması lazım. Onlar istifa etmezlerse o kadrolara atanmış olmalarından dolayı onların da bir hakkı söz konusu. Dolayısıyla bu, çözümü kolay olmayan bir durum maalesef. Hiç kimse o atamaların geçersiz olduğunu iddia edemez. Çünkü Anayasa Mahkemesi kararı geriye yürümüyor. Sadece iptal edilen kanunlar uygulanmayacak; HSYK’nın yapısında. İptal edilen kısımların yerine yenilerinin yapılması gerekiyor.”

İptal kararı doğru ama eksik

Eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk: “Anayasa Mahkemesi’nin sitesindeki bilgi notuna göre, bir defa Adalet Bakanı’nın HSYK’da adeta tek söz sahibi haline getiren 22 üyelik kurulu sessiz hale düşüren çeşitli hükümler iptal edilmiştir. HSYK, Anayasa’nın 159. maddesine göre mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esasına göre kurulur. Dolayısıyla bu kurulu Adalet Bakanı’na bağımlı hale getirmek, 21 üyeyi adeta etkisiz hale getirmek yargı bağımsızlığına aykırı. Bu kanunun geçici bir 4. maddesi var. Buna göre kanunun yürürlüğe girdiği vakitte HSYK’da görevli olanların bir azli söz konusuydu. Bu hüküm de iptal edildi. Bu bir toptan azil hükmüydü. Benzerlerine ancak darbe dönemlerinde rastlanılabilecek bir düzenlemeydi. Benzeri bir toptan tasfiye Adalet Akademisi ile ilgili de yapılıyor.  Ama Anayasa Mahkemesi bunu iptal etmedi. Dolayısıyla ben kararın eksik olduğunu düşünüyorum. Ama diğer iptal hükümleri anayasanın gereği kararlar yerindedir.”

13 Nisan 2014 08:13
DİĞER HABERLER