DEÜ tüp bebek tedavisinde yumurta dondurma uygulaması başlattı

Tüp bebek tedavisinde 2002 yılından itibaren Türkiye'nin örnek merkezleri arasında gelen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi Tüp Bebek Merkezi, ülkede yeni yaygınlaşan yumurta dondurma uygulaması ile çocuk sahibi olmak isteyenlerin yeni umut ışığı oldu. 13 yıldır yüzlerce aileye anne baba olma sevinci yaşatan modern ünitede, şimdi de yumurta rezvervini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan ya da genç yaşta kanser tedavisi görmesi gereken hastalar için kanuni uygulamalar kapsamında yumurta dondurma işlemi yapılmaya başladı.

DEÜ Tüp Bebek Ünite Sorumlusu ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbil Doğan, dünya standartlarındaki başarı oranı ile bölgeye hitap eden çalışma şartlarına sahip olduklarını belirtti. Doğan, "Günümüzde kadınların işgücüne artan oranda katılımı, kariyer isteklerinin artması, evlenme ve çocuk sahibi olma isteklerinde ertelemeye yol açarken bu durum, doğurganlığın azalmasına neden olmaktadır. Bu ve benzeri nedenlerle tüp bebek için merkezimize başvuranlara, en modern koşullarda hizmet sunuyoruz. Eylül 2014'ten itibaren devletin yasal olarak başlattığı yumurta dondurma işlemini de uygulamaya başladık. Özellikle genç yaşta kanser olmuş, radyoterapi ve kemoterapi alacağı için yumurtalık fonksiyonları duracak olan hastalar, yumurtalık rezervi azalmış, yumurtalık cerrahisi geçirmiş olan hastalar ya da erkeklerde sperm sayısını azaltacak hastalıklarda bu yöntemi uyguluyoruz. Bu işlem, dünyada 2013'ten sonra deneysel olmaktan çıkarak rutin bir tedavi haline girdi. Türkiye'de de önceleri sadece embriyo dondurma işlemi vardı. Yasal altyapı tamamlandıktan sonra yöntem, yumurta ve sperm dondurma şeklinde geliştirildi. Biz merkezimizde iki kadın doğum hekimi, üç embriyolog ve üç hemşireden oluşan uzman kadromuzla haftanın yedi günü, uluslararası standartlarda hizmet veriyoruz. Yumurta toplama, takip isteyen bir işlem ve laboratuvarımızda bu takibi yapıyoruz. Örneğin kanser tedavisine başlayacağı için doğurganlığını kaybedecek hastanın, kemoterapiye başlamadan önce yumurtalarını dondurup ileride tedavisi bittiğinde kullanabilecek şekilde saklıyoruz. Hasta menopoza girmiş olsa bile dondurulmuş yumurtalar kullanılarak bu hastalardan gebelik sağlanıyor. Üniversite hastanesi olarak SGK ile anlaşmamız olduğu için maliyet yüksek değil. İlaçlar ve tedavinin bir kısmını devlet karşılıyor. Devlet daha önce iki deneme için ödeme yapıyordu, şimdi üç denemeye yükseldi. Bugüne kadar pek çok ilki gerçekleştirdiğimiz merkezimizde, çocuk sahibi olmayı arzu eden çiftlerin mutluluklarını paylaşmak bizleri de çok sevindiriyor ve heyecanlandırıyor."

TÜP BEBEK MERKEZİNE KİMLER BAŞVURMALI?

Bir yıllık evlilik süresini dolduran ve korunmasız ilişkiye rağmen gebelik durumu olmayanlar başvurabilir. Bu süre, 35 yaşın üzerindeki kadınlarda 6 ay ve daha erken olmalı. Temel tahliller yapıldıktan sonra doğrudan tüp bebek mi yoksa diğer tedavi yöntemlerinden mi yararlanılacağına karar verilir. Tüplerin ikisi de çalışmaz durumdaysa, erkekte ciddi sperm bozuklukları varsa doğrudan tüp bebek yapılır. Bunun dışında bazı hastalarda cerrahi gerekebilir, bazılarında basit yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar vermek uygundur. Hafif erkek faktöründe aşılama tedavisi de faydalı olabilir. CİHAN
06 Haziran 2015 10:14
DİĞER HABERLER