Dicle Edaş'ta çalışan 210 taşeron işçinin işine son verildi

Dicle Edaş Elektrik Dağıtım A.Ş'de taşeron işçi olarak çalışan 210 kişinin işine son verildi. Batman'da çalışan 28 kişinin, bölge illerinde çalışan 182 kişinin işine, işçi fazlalığı gerekçesiyle son verildiği belirtildi.

Batman Havaalanı kavşağında bir araya gelen işçiler yaşanan duruma tepki göstererek basın açıklaması yaptı. İşçiler adına konuşan TES-İŞ Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Ali Öncü, Dedaş Batman ve bağlı ilçe işletme başmühendislikleri iş yerlerinin elektrik arıza bakım ve onarım işlerinin uzun yıllardan beri yüklenici (Taşeron) firmaların eliyle yürütüldüğünü söyledi. Taşeron sistemin son bulması gerektiğini belirten Öncü, şöyle dedi:

"Soma-Ermenek- İstanbul Asansör-Tersaneler-Yeraltı Madenler-Şirnak Kömür İşletmeleri ve Dicle Edaş iş yerlerinde meydana gelen ölüm, ağır yaralanma ve yaralanmalarla sonuçlanan iş cinayetlerine göz atmak ve Türkiye ile benzer toplumsal koşullar altında olan ülkelerle mukayese ederek, taşeron sistemini, adeta bir insanlık suçunun işlendiği, iş cinayetleri, ağır yaralanma, yaralanma, en katmerlisinden emek sömürüsü, emekçiyi aşağılama ve köleleştirme, sendikal örgütlülüğe karşı amansız bir düşmanlık, çalışanlar arasından taraf ve öteki olma, ajan ve muhbir unsurlar yaratma, hak ve özgürlükler talebini en büyük tehlike ve tehdit görme sistemi olduğu görülecektir. Zira, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Faruk Çelik'in Soma işçi katliamı nedeniyle yaptığı açıklamada, 'Taşeron sistemine derhal son verilmelidir. Çünkü, bu sistem artık Türkiye'nin ayıbı, utancı ve suç üreten bir uygulamaya dönüşmüştür.' Açıklaması tüm basın yayın organlarının manşetlerine taşındığı bilinmektedir."

Şirketlerin, personel fazlalığını gerekçe göstererek Batman'da 28, Siirt'te 16 işçinin işine son verdiğini ifade eden Öncü, "İş akitlerinin 13 Mart 2016 tarihinde sona erdirileceğine ilişkin olarak tebligatlar gönderilmiştir. Üyelerimizin işine son veren idare, her gün yeni işçileri işe aldığı gerçeğini hiç kimse göz ardı edemez. Batman ve bağlı ilçelerin iş kapasitesi, iş gücüne duyulan büyük ihtiyaç ve fiziki koşulların olağan üstü zorlukları ortadayken, halkımıza elektrik hizmetini götüren ve son derece yetersiz olan arıza personelinin işten çıkarılması büyük bir hukuksuzluk ve haksızlık olmasına karşın, halkın elektrik hizmetini alıp almamasının da ne kadar önemsendiği ortadadır. Halkımız bu gerçeği bilerek, işten atılan evlatlarına büyük bir dayanışma göstereceğine olan inancımız tamdır." dedi. İşten çıkarılan işçilere mahalle ve köy muhtarları da destek verdi.



CİHAN
02 Şubat 2016 15:24
DİĞER HABERLER