Dikkat! Sizin de başınıza gelebilir

Dikkat! Sizin de başınıza gelebilir
Emekli Yücel Karahasan 52 yaşında sade bir vatandaş. Yaklaşık 2 yıl önce tapu dairesinde kaybettiği nüfus cüzdanı bir dolandırıcının eline geçti. O tarihten sonra hayatı tam anlamıyla cehenneme döndü. Yaşadıkları, Türkiye’de emniyet ve yargı sisteminin durumu gözler önüne serdi.
Bu haberde, ‘Kimliğimi kaybedersem başıma neler gelebilir?’ sorusunun cevabını bulacak, ayrıca Türkiye’de emniyet ve yargı sisteminin ne hale geldiğini/getirildiğini okuyacaksınız. Haberin kahramanı sıradan bir vatandaş olan Yücel Karahasan. Ne olduysa yaklaşık 2 yıl önce oldu. Karahasan tapu dairesinde kimliği kaybetti. O tarihten sonra hayatı tam anlamıyla cehenneme döndü. Kimliğin üzerine fotoğraf yapıştıran dolandırıcı, önce bir telefon aldı. Tabi ki ücretini ödemedi. Karahasan, 2016 yılının başında firma avukatının borçtan dolayı aramasıyla kimliğinin başkasının elinde olduğunu ve telefon satın alındığını öğrendi. Dolandırıcı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Kumarın faturası da ona kesildi

Fakat bu yeterli olmadı. Daha sonra aynı kişinin kumar oynamaktan ‘Kabahatlar Kanunu’na göre 416 lira ceza yediğini öğrendi. Bunun faturası da Yücel Karahasan’a kesildi. Mağdur vatandaş çaresizlik içinde savcılığın kapısını çaldı, dolandırıcı hakkında şikayette bulundu.

Başının çaresine bak!

İlerleyen haftalarda hırsızın üzerine iki hat aldığı ve bankalardan kredi çekme girişiminde bulunduğunu öğrendi. Hem savcılığa hem de BDDK’ya başvurdu. BDDK’dan, “Kendini güvene almak için 52 bankaya da başvuru yapmalısın.” cevabı aldı.

Hırsızı buldu ama…

Yücel Karahasan, hırsızın kumar oynarken yakalandığında verdiği cep numarasından esas ismini öğrendi. Facebook sayfasından kişinin K.M. olduğunu öğrendi. Fotoğrafını ve kimlik numarasını Emniyet’e bildirdi ancak hiç bir gelişme yaşanmadı. Son şoku ise 3 Haziran 2016’da yaşadı. Bu zamana kadar yaptığı suç duyurularının hiç birinin yetkili yerlere yapılmadığını öğrendi. Çağlayan’daki Cumhuriyet Savcılığı, mağdur vatandaşa, “Suç bölgesi Çağlayan değil Büyükçekmece’dir. Biz görevli değiliz!”’ cevabını verdi.

Ne yapacağımı şaşırdım

Yaşananlar sonrası psikolojisinin bozulduğunu söyleyen Yücel Karahasan, “Başvurularıma rağmen bir netice alamadım. Her yaptığı suçtan sonra savcılığa yaptığım her ek başvuruda bir sonuç çıkmadı. Bütün düzenim bozuldu. Psikolojim alt üst oldu. Şifremi değiştiriyorum. 2 saat sonra başka şifre giriyor. Mal varlığım üzerinde kredi çekmeye uğraşıyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Gizli numaralardan arayıp kim kimdir diye öğrenmeye çalışıyor. E-devlette tüm bilgilerime oturduğum adrese kadar biliyor. Bu nasıl bir iştir hiç bir güvenlik sistemi çalışmıyor. Emniyet uyarmıyor. Ben şimdi ne yapayım!” şeklinde konuştu.

Bunlara dikkat edin!

1) Nüfus cüzdanınızı kaybettiğinize dair gazeteye ilan verin.

2) Emniyet’e kimliğinin kaybedildiğine dair tutanak hazırlattırın.

3) Vergi dairesine kayıp nüfus cüzdanını bildirin.

4) E-devlet üzerinden hakkınızda dava açılıp açılmadığını kontrol edin.

12 Temmuz 2016 11:16
DİĞER HABERLER