Dünya genelindeki diyabetli hasta sayısının 2030 yılı itibariyle 522 milyona ulaşabileceği açıklandı.
Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından yayımlanan rapora göre, bundan 20 yıl sonra her 10 yetişkinden 1'inde diyabet görülme olasılığı hayli yüksek.
Söz konusu rakamların Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastalarını kapsadığını belirten uzmanlar, böylesi bir artışta yaşlanmanın ve demografik etkenlerin rol oynayacağı görüşünde.
Diyabet vakalarının, ölümlerin sıklıkla bulaşıcı hastalıklardan kaynaklandığı Afrika kıtasında bile yüzde 90 artmasının beklendiğini belirten federasyon, dünya genelinde hızla artmakta olan obezitenin olası etkilerinin ise rapora yansıtılmadığını, bu nedenle açıklanan oranların ''ılımlı'' rakamlar olduğunu bildiriyor.
Dünya çapında yaklaşık 346 milyon diyabetli insan bulunduğunu açıklayan Dünya Sağlık Örgütü ise, diyabetten ölümlerin yüzde 80'inden fazlasının gelişmekte olan ülkelerde kaydedildiğini belirtiyor.
Diyabet vakalarının 2030 yılı itibariyle mevcut rakamların iki katına ulaşacağını tahmin eden örgüt, Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun öngörüsünün gerçekleşmesini ise ''muhtemel'' buluyor.
Diyabetli hasta sayısının obeziteden ziyade yaşlanmanın etkisiyle artacağını belirten uzmanlar, özellikle Tip 2 diyabetin hastaları orta yaşlarda yakaladığını, ayrıca hastalığın kilo alımı ve hareketsiz yaşam tarzıyla ilişkili olduğunu vurguluyor.
Uzmanlar, potansiyel diyabet vakalarının önemli bir bölümünün şimdiden alınacak önlemlerle engellenebileceğinin de altını çiziyor.