Din görevlisi S. T., onlarca hafız yetiştirdi, 37 yıllık görevi boyunca tek bir soruşturma geçirmedi.
Kendi isteğiyle emekli oldu. Ancak emeklilikten iki ay sonra gelen kararla şok yaşadı. Müezzin S. T., yalancı şahitlerin iftirasıyla mesleğinden ihraç edildi. “Kim kürsüde siyaset yapıyorsa atılmalı. Bize iftira atıldı, bunun peşini hukuken bırakmayacağım.” dedi.
Manisa Soma’da bir yıl önce iki kişinin iftirasıyla başlayan 12 din görevlisi hakkındaki soruşturma kıyımla sonuçlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) müfettişi, “AKP yıkılsın, yerine CHP gelsin” şeklinde dua ettirmekle suçlanan imam ve müezzinlerin hiç tanımadığı kişileri şahit olarak dinledi. İddiaların asılsızlığını anlatmak isteyen cami cemaatinin ise ifadesini almadı. İmamlar lehine toplanan imzalar da dosyaya konulmadı. Soruşturma sonunda 3 din görevlisi ihraç edilirken 8’i Gümüşhane, Iğdır, Ardahan, Van, Kars ve Kilis’in köylerine sürgün edildi. 1 kişiyle ilgili ise karar çıkmadı. En ilginç ihracı, 37 yıldır hafız yetiştiren, namazları hatimle kıldıran, mesleğiyle ilgili bir kez bile soruşturma geçirmemiş hafız S.T. yaşadı. Diyanet, S.T.’yi emekli olduktan iki ay sonra ihraç etti. 13 Mayıs’ta meslekten atılan imamlardan H.İ.A., “Hiç gitmediğim Boncuklu köyünde, CHP’ye oy istediğimi iddia ettiler. Dört çocuğum üzerine de yemin ettim ki o köye hiç gitmedim.” dedi. Müfettişin, yalancı şahitleri dinlerken kendi şahitlerini dinlemediğini belirtti. O.S. ise “Cami cemaatini değil, iftiracıyı dinlediler. Lehimizdeki ifadeleri dikkate almadılar. Bu iftirayı atan kişi, benim camime gelerden değil.” diye konuştu.
Manisa’nın Soma ilçesinde imam ve müezzinlik yapan 12 din görevlisi hakkında, cami cemaatinde hiç görmedikleri kişilerce, 30 Mart yerel seçimlerinde AKP aleyhinde, MHP ve CHP lehinde çalışma yaptıkları iftirası atıldı. Bunun üzerine olayı araştırmak için müfettiş görevlendirildi. Müfettiş, cami cemaatinden olmayan kişileri şahit olarak dinledi. Ancak cemaatin, imam ve müezzinler lehine topladığı imzaları soruşturma dosyasına dahil etmedi. Soruşturma sonucunda imam O.S. ile müezzinler H.İ.A. ve 2 ay önce emekliye ayrılan S.T. mesleklerinden ihraç edildi. 8 din görevlisi ise başka illere sürgün edilirken, bir kişi hakkındaki soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.
25 yıldır görev yaptığı teşkilatta hakkında bugüne kadar tek bir soruşturma dahi bulunmayan H.İ.A., yaşananlara tepki gösterdi. Bir sendika temsilcisinin şikayeti üzerine siyaset yaptıkları iddiasıyla hakkında soruşturma başlatıldığını ifade eden H.İ.A., “Ömrü hayatım boyunca gidip görmediğim Boncuklu köyünde, siyaset yapıp CHP’ye oy istediğimi iddia ettiler. O köye gittiğimi ispatlasalardı, ben kendim istifa ederdim.” dedi. Haklarındaki soruşturmayı yürüten müfettişin, yalancı şahitleri dinlerken kendilerinin şahitlerini dinleme zahmetinde bulunmadığını belirtti. Bugüne kadar onlarca hafız yetiştiren, hatimle namaz kaldıran, 37 yıllık görevi boyunca tek bir soruşturma geçirmeyen müezzin S.T. de 18 Mart’ta dilekçe vererek emekli oldu. Ancak eline ihraç kararı ulaştı. Kendisi hakkında verilen ihraç kararının gerekçesinin siyaset yapma iddiası olduğunun altını çizerek, “Böyle bir şey yapmadığımız halde bizi çekemeyenler hasetliklerinden dolayı, yaşanan süreci kullanarak bize bu iftirayı attılar.” ifadelerini kullandı. Mesleğinden ihraç edilen imam O.S. de camide, “AKP hükümeti yıkılsın, yerine CHP gelsin” diye dua ettiği iftirasının atıldığını ifade etti. Müfettişe, “Camiye gelin sorun, böyle bir şey söylerlerse istifamı kendim veririm.” dediğini anlatan O.S., “Cemaatimi dinlemediler, iftiracıyı dinlediler.” diye konuştu.
Aynı soruşturma dosyasında ismi olan, bugüne kadar haklarında tek bir soruşturma dahi bulunmayan imam ve müezzinlik yapan sekiz kişi ise Türkiye’nin diğer ucuna sürgün edildi. Bu kişiler, bölge ve şehir gözetmeksizin Gümüşhane, Iğdır, Van, Kars, Kilis gibi illerin köylerine gönderildi.
Zaman