Diyarbakır'daki SBS operasyonunda gözaltına alınanların hepsi serbest kaldı

DİYARBAKIR (CİHAN)- Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün, yoksul çocukların dershaneye gönderilmesini amaçlayan SBS projesinin ihalesinde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan 6'sı polis 4'ü sivil toplam 10 kişi serbest kaldı. Şüphelilerden 2'si polis ifadesinin ardından, 8 kişi ise savcılık ifadelerinden sonra sevk edildikleri mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Mahkeme, şüphelilerle ilgili tutuklamayı gerektirecek bir gerekçe olmadığına karar verdi.
Alınan bilgilere göre, Diyarbakır'da 2010 yılında İl Emniyet Müdürlüğü'nün dezavantajlı çocukların eğitime kazandırılması amacıyla hazırladığı SODES projesi aradan 5 yıl geçtikten sonra mahkemelik oldu. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün (KOM) yürüttüğü ve 500 yoksul öğrencinin dershaneye gönderilmesini kapsayan projenin ihalesinde usulsüzlük yapıldığı ileri sürüldü. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin emniyet müdürleri ve dershane yetkilileri hakkında gözaltı kararı çıkarttı. İki gün önce düzenlenen operasyonda 2010 yılında projeyi uygulayan dönemin KOM müdür ve amirlerinin de aralarında olduğu 10 kişi gözaltına alındı.

BAZI POLİSLERİN İFADESİ KOMİSER ODASINDA ALINDI

Gözaltına alınanlar arasında bulunan polis memuru A.A.'nın ifade alma sürecinde ilginç bir durum yaşandı. 9 şüphelinin ifadesi sorgu odasında alınırken A.A.'nın ifadesi KOM'da komiser olan İ.B.'nin odasında alındı. Avukatın bile çağrılmadığı ifade alma işleminin ardından A.A. serbest bırakıldı. Polis memuru S.G.'de emniyetteki ifadesinin ardından serbest kaldı. İfadeleri tamamlanan 8 kişi ise dün sevk edildikleri Diyarbakır Adliyesi'nde geç saatlere kadar ifade verdi. Savcılık 4 kişi hakkında adli kontrol, 4 kişi hakkında ise tutuklama talebinde bulundu. Mahkeme şüpheli ifadeleri ve dosyadaki delilleri değerlendirerek bütün şüphelileri serbest bıraktı. Mahkeme tutuklamayı gerektirecek bir gerekçe, bilgi ve delil olmadığına karar verdi.

Böylece Diyarbakır'daki operasyonla ilgili havuz medyasının yaptığı haberlerin de gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. "Paralel örgütün dershaneler üzerinden nasıl bir soygun düzeni kurduğu gözler önüne serildi." şeklindeki yalan ifadelerle oluşturulan algı operasyonu çöktü. Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü'nün havuz medyasına yaptığı, "Yapılan yolsuzlukla alınan para paralel örgüte aktarıldı" şeklindeki açıklamanın da medyayı yönlendirme amaçlı olduğu ileri sürüldü. Mahkemece serbest bırakılan 8 kişinin, kendileri hakkında yalan ve iftira içerikli açıklamalarda bulunan kişiler hakkında suç duyusunda bulanacağı öğrenildi.
'MASUNİYET KARİNESİ' UNUTULDU
Bu arada Diyarbakır'da yaklaşık 1,5 yıldır adliyeye sevk edilen şüphelilerin görüntülerin alınmasına izin verilmiyordu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, şüphelilerin peşinen suçlu ilan edilmesinin doğru olmadığını belirterek, zanlıların görüntülerinin çekilmesini yasaklamıştı. Ancak son SBS operasyonunda, basın mensuplarının, şüphelilerin görüntülerini almasına izin verildi. Diyarbakır Emniyeti, bazı ajans ve gazeteleri arayarak, şüpheli meslektaşlarının görüntülerinin alınması için adliye önüne çağırdı.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Diyarbakır'da 2010 yılında il emniyet müdürlüğünün dezavantajlı çocukların eğitime kazandırılması amacıyla hazırladığı SODES projesi valilik tarafından onaylanmıştı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün yürüttüğü proje kapsamında 500 yoksul öğrencinin dershaneye gönderilmesi ve eğitim durumlarının takip edilmesi hedeflendi. Diyarbakır Valiliği Proje Merkezi aracılığıyla yapılan ihaleye aralarında Sur ve FEM dershanelerinin de bulunduğu birçok dershane katılmış; ancak şartnamedeki koşulları karşılayamadıkları gerekçesiyle elenmişti. İhaleden sonra Diyarbakır'da basın açıklaması düzenleyen bazı dershaneler, en düşük fiyatı veren dershanenin elendiğini belirterek, ihalenin iptal edilmesi çağrısında bulundu. Bunun üzerine dönemin Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından idari, savcılık tarafından da adli soruşturma açıldı. Yapılan soruşturmalarda, en düşük fiyatı veren dershanenin yeterli kapasiteye sahip olmadığı belirlendi. İhale şartnamesindeki '500 çocuğa aynı anda hizmet verme' imkânı dikkate alınarak ihalenin sonuçlandırıldığı tespit edildi. Bunun üzerine ihale onaylanarak proje uygulandı. Çocukların terör ve suç şebekelerine katılmalarını önlemek ve iyi bir lise kazanmalarını sağlamayı amaçlayan proje kapsamında çocuklara eğitim bursu, kırtasiye, SBS kitapları ve kıyafet yardımı yapıldı. İsteyen öğrencilere İngilizce ve bilgisayar kursları da verildi. Proje kapsamında çok sayıda öğrenci dershaneye devam ederek Fen ve Anadolu liselerini kazandı. Olayın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra konu yeniden gündeme geldi. Bir süre önce hükümete yakın Sabah gazetesinde bir haber yayınlanarak mesele sözde 'paralel yapı'ya bağlandı. İhalenin 'paralel yapıya mensup dershaneye verildiği' iftirası atıldı. Savcılık da önceki gün operasyonun düğmesine bastı ve 10 kişi gözaltına alındı.
CİHAN
01 Nisan 2015 11:20
DİĞER HABERLER