Bütün mahalleyi hapsettiler

Bütün mahalleyi hapsettiler
Aydın Nazilli'de DSİ kanala tel örgü çekti, mahalleli hapsoldu

AYDIN'ın Nazilli ilçesinde, Devlet Su İşleri (DSİ) yaşanan ölümlerin ardından mahkemelerden gelen yüksek tazminatlar nedeniyle Bozyurt ve Yeşil mahallelerinden geçen 20 kilometre uzunluğundaki sulama kanalının etrafını güvenlik amacıyla tel örgüyle kapatmaya başladı. Tel örgülerin yapılmasıyla kanalın kenarındaki 200 eve geçiş için tek yol olan köprülerin kapanmasıyla mağdur olacak vatandaşlar, yetkililerden sorunlarına çözüm bulmalarını istedi.



Devlet Su İşleri 21'inci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 211'inci Şube Müdürlüğü, işletme hakkını Sağ Sahil Sulama Birliği'ne verdikleri sulama ve drenaj kanallarına vatandaşlar tarafından projesiz ve izinsiz olarak yaptırılan geçiş güvenliği olmayan köprülerin kaldırılmasını istedi. Bunun üzerine sağ Sahil Sulama Birliği, sorumluk alanlarında kalan Bozyurt Mahallesi'ndeki 150 ve Yeşil Mahalle'deki 50 eve geçen 15 Ocak'ta tebligat gönderip, 20 kilometre boyunca uzanan sulama kanalına tel örgü çekileceğini bildirip, izinsiz yapılan köprülerini 10 gün içinde kaldırmalarını istedi. Ancak, evlerine başka giriş imkanı olmadığını belirten vatandaşlar, bu duruma tepki gösterdi. DSİ, kanala 15 gün önce tel örgü çekmeye başladı.



Özellikle yaz aylarında çocukların serinlemek için girmesi nedeniyle ölümle sonuçlanan vakaların yaşandığı kanala tel örgü çekilmesini kendilerinin istediğini belirten Bozyurt Mahallesi Muhtarı Ali Eşsiz, "Ancak, bu istekte bulunurken, köprülerin kaldırtılarak mahallelinin mağdur edilebileceğini düşünemedik" dedi.

Bozyurt Mahallesi sakinlerinden Hatice Durmuş ise evine girebilmesi için başka bir yerden kapı açılmasına imkan olmadığını belirtip, "Köprü kaldırılırsa, evime nasıl girip, çıkacağım? Benim gibi mağdur olan pek çok kişi var. Yetkililerden bu sorunumuza çözüm bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.

"TAZMİNAT ÖDEMEKTEN BIKTIK"

Kanalda yaşanan can ve mal kaybı nedeniyle açılan davalarda yüklü tazminatlar ödemek zorunda kaldıklarını belirten DSİ 221'inci Şube Müdürlüğü yetkilileri ise "Kurum olarak bu tazminatları ödemekten bıktık. Bu nedenle de kendi tesislerimize sahip çıkmak adına böyle bir uygulama başlattık" dedi.

Kanal boyunun işmakinelerinin ve kanaletlerin bakımı için açılan kendilerine servis yolu olmasına rağmen Nazilli Belediyesi'nin buradan imar geçirip ev yapılmasını izin verip, ruhsatlarını çıkartıp, her türlü şebeke ve altyapı hizmeti verdiğini de belirten DSİ yetkililleri, "Bu vatandaşlar için güzel bir hizmet olabilir. Ancak, belediye bir anlamda bizim tesisimiz olarak geçen bu alana bir anlamda tecavüz etmiş, kullanıma açmış oluyor. Buralarda yaşanan herhangi bir ölüm olayında belediye değil biz muhatap kabul ediliyoruz. Bu nedenle burayı tel örgüyle kapatıp, köprüleri kaldırtarak kendimizi koruma altına almaktan başka çaremiz yok" diye konuştu.



Belediyenin Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile protokol imzalayarak, imara açtıkları kendilerine ait bu servis yollarının sorumluluğunu, kullanım ve işletme haklarını alabileceğini de belirten DSİ yetkilileri, "Ancak, bunu yapmak için buranın her türlü güvenliğini sağlaması gerekiyor. Belediye kanalın yanındaki servis yoluna uluslararası standartlarda asfalt dökmesi, uyarı levhaları koyması gerekir. Bakanlıkla protokol yapılmadan köprülerin kalmasına bizim izin vermemiz mümkün değil. Sorunun çözülebilmesi için bir başka yol ise vatandaşların belirli yerlere köprü yapılabilmesi için projeler çizdirip, bize sunmaları. Bu projeler kurumumuz tarafından uygun görürse bakanlıkla yapılacak yazışmalar doğrultusunda köprüler tarafımızdan kurulabilir. Ancak bu da çok maliyetli olduğu için hiç bir vatandaşın buna yanaşacağını sanmıyoruz" dedi.

Vatandaşın mağdur olmaması için çalışacaklarını belirten MHP'li Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık ise "Ancak, bu kısa sürede çözülecek bir sorun değil" dedi.

DHA

09 Şubat 2016 12:35
DİĞER HABERLER