Suriye'ye yönelik saldırı için kararlı olduğunu açıklayan ABD'nin 'harekat planı'nın detayları ortaya çıkmaya başladı.
- İlk aşamada 'hava savunma sistemleri' imha edilecek.
- İkinci aşamada Şam'da bulunan komuta merkezleri hedef alınacak.
- Üçüncü aşamada Esed ordusunun hava üsleri vurulacak.
- ABD'nin Suriye'ye yönelik müdahalesinde Türkiye rol almayacak.
- Türkiye'ye yönelik her hangi bir saldırı olursa misliyle karşılık verilecek.
'Surgical Strike/Sınırlı darbe' kodlu saldırıda, Esed rejiminin gözü ve beyni olarak nitelenen noktalar hedef olacak. Suriye'ye müdahale edecek ABD'nin operasyon kodları ortaya çıkmaya başladı. Suriye'de sivilleri kimyasal silah ile katleden Esed rejiminin cezalandırılmasına yönelik operasyonun 'Surgical Strike' adıyla sınırlı darbe olarak gerçekleştirileceği öğrenildi. Yenişafak'ın haberine
göre, ABD'nin 'Surgical Strike-Sınırlı Darbe' hedeflerinin öncelikli olarak Esed rejiminin gözü ve beyni olarak adlandırılan noktalara yönelik olacağı bildirildi.
1) HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ
Askeri kaynaklar tarafından ABD'nin Suriye'ye yönelik sınırlı vuruş planının ilk aşamasında, Esed'i askeri açıdan ayakta tutan rejimin gözü durumundaki 'hava savunma sistemleri' imha edilecek. Rejimi askeri açıdan ayakta tutan en önemli unsurlardan biri olan hava savunma sistemlerinin imhası için Şam ve Lazkiye kırsalında bazı hedefler vurulacak.
2) KOMUTA MERKEZLERİ
Planın ikinci aşamasında ise, Esed rejiminin beyni olarak ifade edilen Şam'da bulunan komuta merkezleri hedef alınacak. Kimyasal saldırı planlarının yapıldığı ve saldırı talimatının verildiği bu merkezler Akdeniz'de üslenen savaş gemilerinden atılacak füzelerle vurulacak.
3) STRATEJİK ÜSLER
Planın üçüncü aşamasına geçilip geçilmeyeceği ise Esed'in müdahaleye karşı göstereceği reaksiyona göre start alacak. Eğer, Esed hava savunma sistemleri ve komuta merkezlerinin vurulmasının ardından en ufak bir şekilde karşılık vermeye kalkarsa, ABD'nin başını çektiği müşterek güçler üçüncü aşamaya geçecek. Üçüncü aşamada ise Esed ordusunun kollarının oluşturan hava üslerine sıra gelecek. Hava üsleriyle birlikte bazı stratajik köprü ve yollar vurulacak. Ayrıca büyük silah ve teçhizat depoları da vurulan hedefler arasında yer alacak. Müdahalede hava unsurlarının devreye girmesiyle birlikte Türkiye'nin de lojistik anlamda desteğine ihtiyaç duyulacak. Askeri kaynaklar Esed'in göstereceği reaksiyonun bir tehdit oluşturabileceği, Türkiye'nin vereceği lojistik destek ile müdahalede bir şekilde rol almış olmak zorunda kalacağını belirttiler.
Senaryolar masada
Başbakan Erdoğan başkanlığında geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Suriye konulu 'Dış Güvenlik Zirvesi'nde ABD'nin Suriye'ye müdahalesiyle ilgili üç farklı senaryonun gündeme geldiği öğrenildi.
TÜRKİYE ROL ALMAYACAK
ABD'nin Suriye'ye yönelik müdahalesinde Türkiye rol almayacak. Suriye'ye müdahalenin konu edildiği Dış Güvenlik Toplantısı'nda altı çizilerek alınarak kararların başında, Türkiye'nin müdahalede yer almaması geliyor.
LOJİSTİK DESTEK
Ancak, ABD ve beraberindeki müşterek güçlerin Türkiye'nin yardımına ihtiyaç duymaları halinde, operasyonda yer almaktan ziyade lojistik destek verilecek. Burada, bazı askeri üslerin ve askeri limanların koalisyon güçlerine katkı olarak devreye girmesi söz konusu olacak.
MİSLİSYE KARŞILIK SEÇENEĞİ
Yapılan toplantıda, TSK unsurlarının müdahale konusunda 'alarm vaziyetine' geçmesinin gerekli olmadığı ancak her türlü olasılığa da hazırlıklı olunması gerekliliği dile getirildi. ABD müdahalesi karşısında Suriye'den Türkiye'ye yönelik her hangi bir saldırıya karşı teyakkuzda olunması karara bağlanırken, saldırı olursa misliyle karşılık verileceği bildirildi. Türkiye'nin Suriye'ye yönelik elinde bulundurduğu tezkere ve uyguladığı angajman buna imkan veriyor.