Müslüman alemi Kurban Bayramı'nın sevincini yaşıyor... Bayram namazını kılmak için camiye giden müslümanlar camilere sığmadı...
Libya'da Kurban Bayramı
Libya Başbakanı Abdürrahim El Kib, bayram namazını Osmanlı döneminden kalma tarihi Murat Ağa Camisi'nde kıldı.
Tacura şehrindeki camiye kendisini bekleyen Libyalılarla tokalaşarak giren El Kib, cemaatle birlikte ön kısımda saf tuttu.
Namazın ardından kendisiyle bayramlaşmak için camiden ayrılmayan Libyalıların izdihamıyla karşılaşan El Kib, cemaate teker teker sarılarak bayramlaştı.
Bu sırada, Murat Ağa Camisi'nin etrafında Libyalı askerlerce geniş güvenlik önlemleri alındı.
-Murat Ağa Camisi-
Murat Ağa Camisi, Osmanlı döneminde Trablusgarp Eyaleti'nin fethine katılan üç komutandan biri ve bir müddet eyaletin valiliğini de yapmış olan Murat Ağa tarafından 1552 yılında Trablus'un 16 kilometre doğusundaki Tacura şehrinde inşa edildi.
Cami dikdörtgen şeklinde bir namazgahtan, bu namazgah ise dokuz metre yüksekliğinde kubbelerden ve Lubde şehrinden getirilen 48 tarihi sütundan oluşuyor. Kıble duvarının ortasında at nalı şeklinde bir mihrap bulunuyor.
Caminin minaresi ise kubbeli bir oda ile biten zirvesine kadar daralarak yükseliyor.
Türk yetkililerden edinilen bilgiye göre, Türkiye, uzun zamandır tadilat görmemiş olan caminin restorasyonunu üstlenecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Libya'ya geldiğinde camiyi ziyaret etmiş, kendisini görmeye gelen halka burada hitap etmişti.
-Türkiye'den bayram desteği-
Diğer taraftan Kurban Bayramı dolayısıyla Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından Subrata şehrinde ihtiyacı olan ailelere kurban dağıtımı yapıldı.
AA muhabirine konuyla ilgili bilgi veren TİKA Libya Koordinatörü Halil İbrahim Okur, kurbanlıkların Ulusal Geçiş Konseyi Subrata şehri yetkililerince tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelere teslim edildiğini söyledi.
Bu çerçevede 45 aileye kurbanlık sağlandığını belirten Okur, "Libyalı kardeşlerimizin bu zor dönemlerinde, elimizden geldiğince her şekilde onların yanında olmaya gayret ediyoruz" dedi.
-Hollanda'da Kurban Bayramı
Hollanda'da yaşayan yaklaşık 1 milyon Müslüman, Kurban Bayramı'nı büyük bir coşkuyla kutluyor. Müslümanlar, erken saatlerden itibaren bayram namazını kılmak için camilerin yolunu tuttu.
Türk ve diğer Müslümanların yoğun yaşadığı Amsterdam, Lahey ve Rotterdam gibi büyük şehirlerde, bayramın pazar gününe denk gelmesiyle birlikte camilerde büyük yoğunluk oldu. Bu şehirlerde camilere sığmayan cemaat namazı dışarıda kıldı. Polis, bazı camilerin çevresinde güvenlik önlemi aldı.
Müslümanların tercih ettiği camilerden biri olan Hollanda Diyanet Vakfı'na (HDV) bağlı Lahey'deki Mescidi Aksa camisine sığmayan cemaat, avluya serilen halılarda namazını kıldı.
Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan da aynı camide vatandaşlarla birlikte bayram namazını kıldı. Namazdan sonra cami içinde cemaatle bayramlaşan Doğan'a halk büyük ilgi gösterdi.
AA muhabirine açıklamada bulunan Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan, birlik mesajı verdi. Bu bayramın çok özel bir zamanda geldiğini belirten Doğan, Türk milletinin birtakım acılar ve sıkıntılarla imtihan edildiğini söyledi.
Van depreminin herkesi üzdüğünü ifade eden Doğan, şöyle konuştu:
"Arkasında milletimizin huzurunu, birliğini, beraberliğini bozmak isteyen birtakım güçler, birtakım sıkıntılar yarattılar. Fakat milletimiz bütün bunları aşacak güçte ve kıymette olduğunu her zaman olduğu gibi bu bayram sabahında da kanıtladı. İşte her cinsten, her mekandan, her bölgeden vatandaşlarımız buraya geldiler ve bu güzel bayram sabahında birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi tekrar kanıtladılar. Bu bakımdan ben çok memnunum."
Vatandaşlar arasında bulunmaktan huzur, güven ve mutluluk duyduğuna işaret eden Büyükelçi Doğan, şu mesajı verdi:
"Devletimiz ve milletimiz bir bütündür. Bu ayrılmaz birer parçadır. Bunu kanıtlamak, göstermek için her zaman milletimizin arasında olmaya gayret ediyoruz. Milletimiz de devletimize güveniyor ve güven içinde Hollanda'daki hayatını, yaşantısını Hollanda kanunları, kuralları çerçevesinde sürdürüyor."
-"Bayram kardeşlik getirsin"-
Bayramların özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşların birlik ve beraberlik duygularını daha yoğun yaşadığı günler olduğunu belirten Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral da bugünleri yurt dışındaki vatandaşlarla birlikte geçirmenin büyük şans olduğunu söyledi.
Vatandaşlardan gelenek ve görenekleri genç nesillere taşımaları konusunda hassas olmalarını isteyen Oral, "Bayramlar sadece tatil günleri değildir. O yüzden bu gelenek ve göreneklerimizi özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın canlı tutmalarını rica ediyorum. Bayramın bütün insanlığa, milletimize ve Hollanda'da Türk toplumuna, tüm İslam alemine dostluk, barış ve kardeşlik getirsin" dedi.
Kiev'deki Müslümanlar, bayram namazını fuar merkezinde kıldı
Kurban Bayramı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de de coşku ile kutlanıyor. Kiev'deki gurbetçiler, bu yıl da bayram namazında ülkenin önde gelen fuar merkezlerinden "Kiev Expo Plaza" fuar merkezinde kıldı.
Kiev İslam Enstitüsü, şehirdeki Müslümanlar için fuar merkezini kiraladı. İş dünyasının buluşma noktası olan "Kiev Expo Plaza" fuar merkezi sadece iki saatliğine bin 250 dolara kiralandı. Fuar merkezi, içerisinde namaz için ayrılan bölümde yaklaşık bin kişi saf tuttu. Bayram namazı akabinde bayramlaşan cemaat daha sonra kesim yerlerine hareket etti.
Bayram namazında gurbetçileri Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç yalnız bırakmadı.
Cihan Haber Ajansı'na konuşan Büyükelçi Meriç, "Kiev'de bir Kurban Bayramı'nı daha idrak ediyoruz. Bayram namazını cemaatle birlikte kıldık. Yoğun bir cemaat vardı. Milletçe birlik ve beraberliğimizin pekişmesine ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, bizlere dayanışma duygularımızı ve manevi değerlerimizi kuvvetlendirme fırsatı tanıyor. Özellikle son günlerde milletimizin başına büyük felaketler gelmiştir. Şehitlerimiz ve Van depremi bizleri Kiev'de de ziyadesiyle üzmüştür. Biz Kurban Bayramı'mızı bu üzüntü içerisinde idrak ediyoruz." dedi.
Kiev İslam Enstitüsü Hocası Fatih Akdeniz ise namazdan sonra yaptığı açılamada, "Bugün zannediyorum bin civarı katılım oldu. Kiev'de benim katıldığım 12'inci bayram. Daha önce ikisini otel inşaatında kılmıştık. Birsini daha başka bir mekânda kılmıştık. Ama inşallah gelecek yıllarda niyetimiz o ki, kendi yerimizde kendi camimizde kılmak." diye konuştu.
Ukrayna'daki işadamlarından Kerim Hekim ise iki yıldır bayramı başka ülkelerde kutladığını geçen iki yıl içerisinde Kiev'deki cemaat sayısında artış gördüğünü söyledi.
-Bulgaristan'da Kurban Bayramı coşkuyla kutlanıyor
Yaklaşık 2 milyon Müslümanın yaşadığı Bulgaristan'da Kurban Bayramı coşkuyla kutlanıyor.
Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki camiler ile başkent Sofya'da ibadete açık tek cami olan Banyabaşı Camisi bayram namazında doldu taştı.
Banyabaşı Camisi'nin 700 kişilik kapasitesi her bayramda olduğu gibi bugün de Müslümanlara yetmedi. Müslümanların çoğu bayram namazını cami avlusunda ve kaldırımda kılmak zorunda kaldı.
Polisin, ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinin geçen aylarda namaz sırasında cemaate yönelik giriştiği saldırıları göz önünde bulundurarak, bölgede geniş güvenlik önlemleri alması dikkati çekti. Müslümanlar, namazın ve Türkçe olarak okunan bayram hutbesinin ardından birbirleriyle bayramlaştı.
Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci Bulgaristan Ulusal Televizyonu'nda (BNT) okuduğu tebrik mesajında, ülkedeki tüm Müslümanların birlik ve mutluluk içinde olduklarını söyledi. Başmüftü Haci, her yıl aynı mutlulukla kutlanan Kurban Bayramı'nın aynı zamanda her yıl ayrı bir coşku yaşattığını kaydederek, bayramda kurban kesilmesi ve bağışta bulunulmasının değerini vurguladı.
Mesajının sonunda Müslümanların Kurban Bayramı'nı Türkçe olarak da kutlayan Mustafa Aliş Haci, bayramların kutsal günler olduğunu ifade ederek, Kurban Bayramı'nın barışa ve kardeşlik duygularının gelişmesine vesile olmasını diledi.
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ile Başbakan Boyko Borisov da birer mesaj yayımlayarak, ülkedeki Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutladı.
-Kurban turizmi-
Bayram dolayısıyla Türkiye-Bulgaristan sınırında yoğun trafik gözleniyor.
Dost ve akrabalarıyla bayramlaşmak ve kurban kesmek için binlerce kişi Türkiye'den Bulgaristan'a gelirken, Bulgaristan'da öğrenim gören binlerce Türk öğrenci de bayramı aileleriyle birlikte geçirmek için Türkiye'ye gidiyor.
Türk bölgelerinde bayramın ilk gününde eskiye göre daha fazla kurban kesilmesi de dikkati çekiyor.
Kurbanlık fiyatlarının Türkiye'ye göre çok daha ucuz olması yüzünden Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının büyük bir bölümü Bulgaristan'a gelerek kurbanlarını burada kesti.
Kurbanlık hayvan satıcıları da Türkiye'den gelen ilgiden oldukça memnun. Satıcılar kurbanlık satışlarının geçen yıla göre önemli ölçüde arttığını dile getirdiler.
Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki belediyeler, Kurban Bayramı dolayısıyla çeşitli kültürel etkinlikler de düzenliyor.
Spor salonunda namaz, dışarıda kavurma
Bulgaristan'ın başkenti Sofya'nın Botunets semtinde oturan Müslümanlar, camileri olmadığı için bayram namazını spor salonunda kıldı. Namaz sonrası ise hayırseverler tarafından dağıtılan kavurma, Müslümanlara keyifli bir bayram havası yaşattı.
Bulgaristan'da yaklaşık bir milyon Müslüman, sabah bayram namazına koştu. Ülke genelinde camiler dolup taşarken, namazdan sonra bayramlaşmalar yaşandı.
Sofya'nın Botunets semtinde oturan yaklaşık 2 bin Müslüman ise bayramı ayrı bir sevinç içinde geçiriyor. Camileri olmadığı için cemaat spor salonuna koştu. Yüzlerce kişi, çocuklarıyla birlikte evden getirdikleri seccade ve battaniyelerin üzerinden namaz kılarken, imamın minber yerine sandalye kullanması dikkat çekti. Bayram namazı sonrası ise hayırseverler kavurma dağıttı. İlk defa böyle bir jestle karşılaşan cemaat, hem şaşkın hem de müteşekkirdi.
CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANDAN KUTLAMA MESAJI
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ve Başbakan Boyko Borisov, ülkedeki Müslümanların Kurban Bayramını mesaj ile kutladı.
Pırvanov, devletin müminler arasındaki tolerans ve saygıyı muhafaza etmekle görevli olduğunu ve dini kimliklerinden dolayı farklı muamele görmelerine izin vermemesi gerektiğini ifade etti.
Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutlayan Başbakan Boyko Borisov da mesajında hükümet olarak Bulgaristan vatandaşlarına, dini ve etnik kimlikleri fark etmeksizin eşit muamele ettiğine vurgu yaptı.
Astana'da Kurban Bayramı'na büyük ilgi
Kazakistan'ın başkenti Astana'da bu yıl halk geçen yıla nazaran Kurban Bayramı'na daha büyük ilgi gösterdi.
Nur Astana Camii'ne akın eden halk güvenlik kontrolünden sonra camiye alındı. Havanın eksi 8 derece soğuk olmasına rağmen camiye sığmayan halk namazı dışarıda kıldı. Kazakistan Baş Müftüsü Abu Sattar Derbisali, bayram hutbesinde halka birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. İslam'da şiddete yer olmadığını söyleyen Derbisali, halkı radikal akımlara karşı uyanık olmaya çağırdı. Yerel saat ile 09:00'da bayram namazının kılınmasının ardından halk cami avlusunda bayramlaştı.
TÜRKLER, NURORDA KAZAK-TÜRK LİSESİ'NDE BAYRAMLAŞTI
Astana'da faaliyet gösteren Kazak-Türk Eğitim Vakfı (KATEV) tarafından geleneksel hale gelen bayram kahvaltısı Nurorda Uluslararası Kazak-Türk Lisesi'nde verildi.
Astana'da yaşayan ve çalışan Türk ve yerli halkın katıldığı bayramlaşma kahvaltısında konuşan KATEV Astana Müdürü Sadrettin Çelik, yurt dışında bulunan vatandaşları bayram vesilesi ile bir arada görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Van'da meydana gelen acı olayı unutmadıklarını hatırlatan Çelik, Astana'da bulunan Türk kadınlarının hazırladıkları kermes gelirlerinin Van'a gönderileceğini söyledi.
Bayram kahvaltısına katılan eğitim, maliye ve ticaret müşavirleri de yaptıkları konuşmada KATEV yetkililerine yaptıkları bu güzel organizasyondan dolayı teşekkür etti ve birlik ve beraberlik mesajı verdi. Tören sonunda bayramlaşma yapıldı ve çocuklara hediyeler dağıtıldı.
ASTANALILAR KURBANLARINI ŞEHİR DIŞINDA KESTİ
Bu yılki uygulamada Astana Valiliği vatandaşları kurbanlarını kesmek için şehir dışında hazırladığı kesimhanelere yönlendirdi. Vatandaşın ihtiyaç duyabileceği bütün imkanların hazırlandığı kesimhanelere Astanalılar yoğun ilgi gösterdi. Büyükbaş havyanların içeride kapalı alanda, küçükbaş hayvanlar ise dışarıda açık alanda kesildi.
Kesimlere Astana'da çalışan Türk kasaplarda katıldı.
Moskova'da on binler çadır camide bayram namazı kıldı
Rusya'nın başkenti Moskova'da on binlerce kişi Merkez Camii'nin inşaat alanına kurulan geçici prefabrik camide Kurban Bayramı namazını kıldı. Tarihi caminin yıkılarak yeni yapılan camiye dahil edilmesi ile ilgili çalışmaların başlaması üzerine geçici çözüm olarak çadır cami inşa edildi. Rusya'da yaşayan 20 milyon Müslüman ve Moskova'da dört camiye akın eden on binlerce Müslüman, Kurban Bayram coşkusunu birlik ve beraberlik içinde yaşadı.
Çadır camide yer bulabilmek için sabahın erken saatlerinde yollara düşen Müslümanlar yine cadde ve sokaklarda namaz kılmak zorunda kaldı. Duvar kağıdından seccadeler üzerinde eksi 8-10 derece soğukta ibadet etmeye çalışan Müslümanlar, Merkez Camii inşaatının da bir an önce tamamlanması için dua ediyor.
Bayram namazını kıldıran Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, hutbede yeni caminin Rusya Müslümanlarının sembolü haline geleceğini vurguladı. Yardımda bulunan tüm devlet yetkilileri ve Müslüman topluma teşekkür eden Müftü, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Rusya Müslümanlarına gönderdiği bayram tebriğini okudu.
MEDVEDEV VE PUTİN MÜSLÜMANLARIN BAYRAMINI TEBRİK ETTİ
Bayram gününde inançlı insanların kendi İslami manevi köklerine döndüğünü hatırlatan Medvedev, "Kurban bayramı tüm dinler için ortak olan iyilik, merhamet ve adalet gibi düşüncelere saygılı olunmasını öğretiyor. Bu tarihi bayram inananların İslam'ın manevi kaynaklarına ilgisini artırıyor. Rusya Müslüman topluluğunun dini liderleri halklar arası ve dinlerarası hoşgörü ve anlayışın güçlenmesinde özel ilgi gösteriyor, ülkenin çok çeşitli kültürünün korunmasına katkı sağlıyor." dedi.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin de Kurban Bayramı vesilesiyle Müslüman vatandaşların bayramını kutladı. Putin mesajında, "Rusya'nın Müslüman topluluğu toplum hayatında etkin görev alıyor. Gençlerin dini manevi terbiye almasına ve dinlerarası diyalogun artırılmasına çok güçlü katkı sağlıyor. Ve tabii ki onun faaliyeti toplumda etnik gruplar arası barışın ve sivil uyumun desteklenmesi için çok önemli olmakta. Milyonlarca Rusya Müslümanı bu bayramı kendi topluluklarında ve ailelerinde kutluyor. Asırlardır var olan dini geleneklere böyle bir saygı, insanların yakınlaşmasına katkı sağlıyor. Federal ve yerel merciler, Hac ziyaretlerin gerçekleştirilmesi ve bayram etkinliklerin yapılması için gereken yardımı sağlamalı" ifadelerine yer verdi.
Gazze'de bayram namazı
Gazzeliler, Kurban Bayramı için camileri doldurdu.
Gazze'deki yönetimin Başbakanı İsmail Haniye, namazı önce stadyumda kılmak istedi. Ancak yağmurdan dolayı Filistin Camisi'ne geçti.
Bayram namazını kıldıran Haniye, verdiği hutbede siyasi konulara da değindi. Filistin halkı, Araplar ve tüm Müslümanların bayramını tebrik eden Haniye, ''Bu kutsal günlerde, her şeyin sahibine olan kulluğumuzu yenileyerek bayramı özgürlük bayramı olarak kutluyoruz'' dedi.
Abluka ve baskılara rağmen Gazze'nin büyük ilerleme kaydettiğini belirten Haniye, Mısır, Tunus ve Libya'daki devrimlere dikkati çekerek, burada tiranlara karşı zafer kazanıldığını, sistemleri deviren bu halkların Filistin ve Kudüs'ü de özgür görmek istediğini ifade etti.
Aynı zamanda Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını da kutladıklarını belirten Haniye, tüm Filistinli tutuklu ve mahkumlar serbest kalana kadar çalışmaya devam edeceklerine işaret etti.
Mescidi Aksa'yı da özgür görmek istediklerini söyleyen Haniye, ''Bunun için tüm ulusların çabası gerekiyor. İş, sistemleri, tiranları devirmekle başlıyor, ardından Arap ve tüm Müslümanlar ile birlik ve beraberlik içinde olan yeni hükümetler kurmak ve özgürlüğe giden yolu açmak gerekiyor. Daha sonra zafer ve hürriyet gelecektir'' diye konuştu.
Haniye, konuşmasında bayramı Gazze'de geçirmek için gelen, aralarında Türklerin de olduğu yabancılar da olduğunu kaydederek, onları görmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.
Berlin'de Kurban Bayramı sevinci
Almanya'nın başkenti Berlin'de Kurban Bayramı sevinci yaşanıyor.
Berlin'deki vatandaşlar bayram namazını kılmak için başta Şehitlik Camisi olmak üzere camilere koştu.
Kurban Bayramı'nın bu yıl haftalık tatil günü olan Pazar gününe denk gelmesi sayesinde vatandaşlar camileri doldurdu.
Namaz öncesi Türkiye'nin Berlin Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Hasan Hayrı Yaşar'ın vaaz verdiği Şehitlik Camisi'nde çok sayıda vatandaş bayram namazını aşırı kalabalık nedeniyle avluda kıldı.
Şehitlik Camisi imamı Mehmet Tekin, Türkçe ve Almanca okuduğu hutbede, tüm Müslümanların bayramını kutladı.
Namazdan sonra Yaşar ve Tekin ile birlikte Şehitlik Camisi Derneği Başkanı Ender Çetin vatandaşlarla bayramlaştı.
Japonya'da Kurban Bayramı...
Asya'nın en uzak noktası Japonya'da yaşayan Müslümanlar, başkent Tokyo'da Kurban Bayramını coşkuyla kutladı.
Türkiye tarafından yaptırılan Tokyo Camisi ve Türk Kültür Merkezi'nde bir araya gelen bu ülkede yaşayan Japon, Türk ve farklı milletlerden her yaşta Müslüman camiyi, caminin sosyal tesislerini ve avlularını doldurdu.
Bayram namazının öncesinde Kur'an-ı Kerim tilaveti yapılırken, Kurban Bayramı hutbesi 3 dilde yapıldı. Namaz ve hutbenin ardından birçok milletten Müslüman, caminin içerisinde ve dışında farklı dillerde bayramlaşırken güzel görüntüler oluşturdu.
Namazın ardından caminin külliye ve sosyal tesis kısmında Müslümanlara kavurma ikram edildi.
Japonya'da kanunlar gereği lisansı olmayan yerlerde kurban kesilemiyor ve bu ülkede genelde Müslümanlar kurbanları başka ülkelere göndererek kestiriyor. Müslüman cemaati özellikle Kurban bayramlarında bu anlamda sıkıntı yaşadıklarını aktarıyor.
-Tokyo Cami-
Japonca, İngilizce ve Türkçe yapılan üç dilde hutbe sistemi Tokyo'da Cuma namazları başta olmak üzere onlarca milletten Müslümanın anlaması için yapılan yıllardır uygulanıyor.
Japonya'da İslamiyet çok da eski tarihlere dayanmıyor. Uzmanlar, Japonya'ya İslamiyetin Rusya'daki Bolşevik ihtilalinin ardından Orta Asya'da yaşayan Müslümanların bazılarının küçük topluluklar halinde gelerek bu ülkede yayılmaya başladığını belirtiyor.
Tokyo Camisi, Tokyo'ya göç ederek gelen Türk-Tatar grupları tarafından ilk kez şu anda bulunduğu yerde 1938 senesinde hizmete girmiş. Ancak ilk inşa edilen caminin 1986 senesinde yıkıldığı kaydediliyor.
Caminin arsasının daha sonra geleneksel Osmanlı-Türk mimarisinde inşa edildiği ve Japonya'nın Türkiye Cumhuriyeti'ne cami yapılması şartıyla hibe ettiği ifade ediliyor.
Mimari bir şaheser olan Cami Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı ve Tokyo Camisi Vakfı tarafından 2000 yılında tekrar inşa edilmiş.
Caminin inşasında Türkiye'den getirilen ustalar sayesinde sedef kakmalı kapılarından, duvarlarını süsleyen hatlarına kadar Osmanlı kültürünü yansıtan ve Tokyo'daki güzide bir mimari eser olarak dikkati çekiyor.
Bilim adamlarına göre, Japonya'daki Müslüman sayısının diğer milletlerden olan Müslümanlarla birlikte 300 bin civarında olduğu kaydediliyor.
Filipinler'de Kurban Bayramı sevinci
Filipinler'de Kurban Bayramı heyecanı, kılınan bayram namazı ile başladı. Ülkede Müslümanların çoğunlukta yaşadığı Mindanao adasında halk, bayram namazını stadyumlarda kıldı.
Bu arada Filipinler'de faaliyet gösteren Türk vakfı ICAD ve Kimse Yok Mu Derneği, 15 farklı şehrinde yüzlerce kurban kesti. Anadolu insanının yolladığı yüzlerce kurbanın yanı sıra, Filipinli birçok Müslüman da kurbanlarını Kimse Yok Mu aracılığıyla kestirdi.
MEHMETÇİK KOSOVALILARLA BAYRAM NAMAZINDA SAF TUTTU
Kosova'da barış gücü KFOR bünyesi altında görev yapan Türk askeri, Kosovalılarla birlikte bayram namazında saf tuttu. Kosova'nın Prizren bölgesindeki Balkanların en büyük camisi olan Sinan Paşa Camii'nde Kosovalılarla birlikte bayram namazını kılan Türk askeri, namaz sonrası Kosovalılarla bayramlaştı. 12 yıldır Kosova'da KFOR barış gücünde görev yapan Türk askeri her bayram olduğu gibi bu bayramda da Kosovalılarla birlikte bayramını kutluyor.
Osmanlı döneminden kalma ve Türk İşbirliği ve İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından 5 yıl süren kalem işlemeleri ardından bu yıl Ramazan ayına yetiştirilen ve açılışını Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın yaptığı tarihi Sinan Paşa Camii'nde kılan bayram namazına Kosovalı Türk siyasiler yanı sıra Kosova'da görevli Türk askeri ile Türk polisi de namazını kıldı. Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı Kosova Koordinatörü Kemal İhtiyar'ın kıldırdığı bayram namazında, birlik ve beraberlik çağrısı yapıldı. Bayram namazı sonrası Kosovalılar Mehmetçikle bayramlaştı.
AJANSLAR