Dünyada 7 milyon, Türkiye'de 29 bin kişi hava kirliliğinden ölüyor

Türkiye ve dünyada görülen hava kirliliği, her yıl binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Yapılan araştırmalara göre, dünyada her yıl yaklaşık 7 milyon, Türkiye'de ise 29 bin insan hava kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunları nedeni ile hayatını kaybediyor.

Türk Toraks Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre; hava kirliliğinin astım, kronik tıkayıcı hava yolu hastalıkları (KOAH), akciğer kanseri, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları, çocuklarda akciğer gelişiminin bozulmasına, astım ve sık bronşit ataklarına neden olduğu, özellikle kalp krizi ve kalp yetmezliğine, felçlere neden olarak erken ölümlere neden olduğu kaydedildi.

Açıklamada, hava kirliliğine başlıca evsel ısınma için kullanılan katı yakıtlar, trafik, kömürlü termik santraller, endüstriyel kaynaklı kirlilik gibi insan faaliyetleri sonucu oluşan kirleticiler ile orman yangını, yanardağ patlaması, çöl kumları gibi doğal kaynaklı kirleticiler neden olduğu, ev içerisinde ısınma ve yemek pişirme amaçlı kullanılan ve 'katı yakıt' olarak tanımlanan, kömür, linyit, odun, tezek gibi organik maddelerinde yakılması sırasında ev içerisinde kirli hava solunmakta olduğu ifade edildi.

Dünyada ve Türkiye'de kömürlü termik santrallerden yayılan kirleticiler sadece santrallerin bulundukları yerlerde değil, yüzlerce kilometre mesafede bile etkilerini gösterebilecek güçte kirlenmeye neden olduğu, özellikle kömürün yanması ile ortaya çıkan sayısız kirleticilerin arasında parçacık Madde (PM) olarak tanımlanan kirleticiler çok önemli bir yer tuttuğu kaydedildi. Solunumla akciğerlerde en küçük akciğer birimine kadar ulaşabildiği gibi oradan dolaşıma göçebilmekte ve hayati organların damarlarında hasara neden olarak kalp krizi, felç gibi ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara da neden olduğu belirtildi. Parçacık madde yanında ozon, karbon monoksit, sülfürdioksit, dizel yakıtlar, nitrojendioksit hava kirliliğinin oluşmasında önemli rol oynadığı da ifade edildi. CİHAN
26 Kasım 2015 11:46
DİĞER HABERLER