icralik.com'un patronu Can Emrah Özoral, sektörde son zamanlarda karşılaştıkları en büyük problemin e-haciz olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'de azalan nakit, iş dünyasının belini büktü. Adalet Bakanlığı verilerine göre son 6 yılda borcunu ödeyemediği için mahkûm olan 110 bin 361 borçlu cezaevinde. 13 yılda bankalara olan tüketici borçları ise 134 kat arttı. Resmi rakamlara göre, 2002 yılında vatandaşların bankalara olan toplam borcu 6,6 milyar TL iken, rakam bugün 382 milyar liraya ulaştı. Aynı süre zarfında kredi kartı borçları ise 4,3 milyar TL'den, 76,5 milyar TL'ye yükseldi. Ekonomistlere göre bu rakamlar nakit akışının iyi planlanmamasıyla alakalı. Ancak Ocak–Kasım 2015'te parasal tutarı 24,7 milyar TL'yi bulan 701 bin adet çekin ‘karşılıksız' çıkması, keza aynı dönemde 8,9 milyar lira değerinde 911 bin adet senedin protesto edilmesi daha çok piyasadaki nakit azalmasıyla alakalı. Bunun son dönemde en önemli örneklerinden biri de Türkiye'nin en büyük satış ilanı sitelerinden sahibinden.com'un başlattığı uygulama oldu. icralik.com'un patronu Can Emrah Özoral'a göre ihtiyaç ve tercihe göre ilanlara artık ‘acil acil' kuşağı da koymaya başlayan sitenin bu uygulaması ülkedeki nakit problemine işaret. Nitekim sitede son 1 ayda acil mottosuyla satışa çıkarılan işyeri sayısı 1.542. Bunun 15'i akaryakıt istasyonu, 4'ü AVM, 190'ı ofis, 59'u ise fabrika. Bu fabrikaların bir kısmı da Anadolu'da teşviklerle kurulmuş organize sanayi bölgesindeki işletmelerden oluşuyor. Bu duruma dikkat çeken Can Emrah Özoral, “Artık tüketici de mağdur olmaya başladı. Çünkü birçok işyeri sahibi iflas erteleme başvurusunda bulunuyor ve kendini korumaya alıyor. Olan tüketiciye, o kişinin müşterilerine oluyor.” dedi.
E-HACİZ ESNAFI FELÇ EDECEK
icralik.com'un patronu Can Emrah Özoral, sektörde son zamanlarda karşılaştıkları en büyük problemin e-haciz olduğuna dikkat çekti. Bankaların yavaş yavaş tedbir artırmaya başladığına işaret eden Özoral, “Mesela sizin 20 bin lira ödeyemediğiniz borcunuz var. Bunun için eğer 5 farklı bankada paranız var ise hepsi 20 bin liraya haciz koyuyor ve sizden borcunu talep eden bankaya ödeme yapmanızı bekliyorlar. Yani bankalar esnaftan 20 bin lira borç için 120 bin lirayı hazırda tutmasını istiyor. Göreceksiniz bu esnafı felç edecek.” dedi. Bu uygulamaların gözden geçirilmesini isteyen Özoral, “Aksi halde herkes devlete ve mal sahibine çalışacak, girişim bitecek.” dedi.
ZAMAN