Efkan Ala'nın tarihi konakta yaptırdığı tadilat Başbakan'a soruldu

İçişleri Bakanlığı'ndan istifa ettiği için 'sade vatandaş' statüsünde bulunan Efkan Ala, geçen yılın Ekim ayında tadilat yaptırarak taşındığı Ankara Valiliği Hükümet Konağı'ndan halâ ayrılmadı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök, Ala'nın tarihi konakta yaptırdığı tadilatı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Gök, soru önergesinde Ankara Valiliği Hükümet Konağı'nın 23 Nisan 1920 tarihinden itibaren TBMM hükümetinin çalışma mekânı olduğunu hatırlatarak, Ankara'da Bakanlıkların çalışması için yeterli yapı bulunmaması nedeniyle bakanlıkları bünyesinde toplayarak o dönemin en önemli yönetim merkezi olduğunu belirtti. Ankara Valiliği Hükümet Konağı'nın Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun 10 Temmuz 1987 gün ve 2458 kararı ile tescil edildiğini de vurgulayan Gök, "Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze, Ankara Valiliği Hizmet Binası olarak kullanılan bu bina, ihtiyaç duyulan zamanlarda küçük onarımlardan geçirilmiş olup 2006 yılında restorasyon çalışmalarına başlanarak uzun bir çalışma sürecinin ardından 27 Aralık 2009 tarihinde yeniden hizmete açılmıştır. 5 Aralık 2013 tarihinde, istifa eden Muammer Güler'in yerine İçişleri Bakanı olarak atanan Efkan Ala Ankara Valiliği konağına taşınmıştır." ifadelerine yer verdi.

Tarihi eser olan konutta inşaat ve tadilat işleri yasak olmasına rağmen Efkan Ala'nın taşınmasından önce yüksek maliyetli tadilat ve onarımlar yapılmış olduğunun basında yer aldığını ifade eden Gök, bu durumun kamuoyunda rahatsızlıklara neden olduğunu belirtti.

Levent Gök, önergede, Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti: "Valilik Konağı'nı Efkan Ala'ya tahsis eden bir karar var mıdır? Varsa kime aittir? Valilik Konağı'nda ne tür tadilat yapılmıştır? Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, Valilik Konağı'nda tadilat yapılmasına ilişkin izni var mıdır? Varsa bu izni kim vermiştir? Tadilat izninin Koruma Kurulu, Anıtlar Kurulu Başkanı iken istifa ederek AKP milletvekili aday adaylığı için başvuran Hasan Ayrancı tarafından verildiği doğru mudur? Tadilat kapsamında iç dekorasyona 136 bin lira harcandığı doğru mudur? Bu kapsamda peyzaj için ne kadar harcama öngörülmüştür? Tadilat ve onarım işine ilişkin yaklaşık ihale bedelinin 1 milyon 360 bin TL olduğu doğru mudur?"

Tadilat işinin ne zaman kime yaptırıldığını da soran Levent Gök, önergede şu soruları yöneltti: "İhale için şartname hazırlanmış ve duyurulmuş mudur? Şartname kaç kuruluş tarafından satın alınmıştır? İhaleye kaç kuruluş katılmış ve ne teklif vermişlerdir? Tadilat yaptırma kararının tarihi nedir? İhale tarihi ile sözleşme tarihi ve işe başlama tarihi nedir? İhale duyurulmamışsa, ihaleyi ilanen duyurmamanın bir gerekçesi var mıdır? Varsa nedir? Valilik Konağı'nın bahçesinde zemin etüdü yapılmasının gerekçesi nedir? Yapının kodu düşürülmüş müdür?" CİHAN
02 Haziran 2015 14:59
DİĞER HABERLER