Eğitim-İş Şube Başkanı Ok: İktidar sosyal devleti ortadan kaldırmak istiyor

MANİSA (CİHAN)- Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Manisa Şube Başkanı Cem Ok, iktidar partisinin her yönüyle sosyal devleti ortadan kaldırmak istediğini iddia etti. Şube üyeleri, Manolya Meydanı'nda düzenledikleri basın açıklaması ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılmak istenen değişiklere tepki gösterdi.

Basın açıklamasını okuyan Şube Başkanı Ok, kamu çalışanlarının anayasal iş güvencesinin, sosyal devletin gereği olduğunu söyledi. Mevcut siyasi iktidarın ise her yönüyle sosyal devleti ortadan kaldırmak istediğini, AK Parti'nin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ticari şirket kurallarıyla yönettiğini, 2,5 milyonu aşan kamu çalışanının çalışma şartlarını yeniden belirleyerek, kanunda kamu emekçilerinin aleyhine birçok değişiklikler yaptığını öne sürdü. Ok, "Son zamanlarda siyasi iktidar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından memurları hedef alan söylemler, iş güvencesinin tekrar hedef tahtasına koyulduğunu gösteriyor." dedi. Devlet memurlarının nihayetinde devletin memuru olduğunu, görevini Anayasa ve kanunlar çerçevesinde ifa etmesi gerektiğini dile getiren Cem Ok, "Siyasal iktidarın istediği ise emrinde çalışanların yasalara değil, kendine tâbi olmasıdır. Bunu sağlamanın birinci koşulu, devlet memurlarının iş güvencesini ortadan kaldırmaktır. İşte yapılmak istenen budur." dedi.

'YENİ DÜZENLEMEYLE KAMUDA ÇALIŞANLAR SÖZLEŞMELİ HALE GETİRİLECEK'

Kanunda yapılacak en önemli değişikliğin, iş güvencesinden yoksun bir kamu istihdamı oluşturmak olduğunu söyleyen Eğitim-İş Şube Başkanı Ok, "İşçiler için uygulanmak istenen'esnek çalışma sistemi, kamu çalışanlarına da uygulanmak istenmektedir. Parttime, evde çalışma, çağrı üzerine çalışma, kiralık çalışan gibi uygulamalar getirilerek, esnek çalışma biçimiyle de iş güvencesinin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. İşten çıkmayı kolaylaştıran en önemli düzenleme, artık kamuda kadrolu çalışanın kalmayacak olmasıdır. Yeni düzenlemeyle çalışanların büyük çoğunluğu sözleşmeli hale getirilecek. Her yılın sonunda, inisiyatifin amirlerde olacağı bir sözleşme imzalanacak ve amir, memurun performansından memnun değilse ücreti düşürülecek ya da işine son verilecektir." şeklinde konuştu.

'KAMU HİZMETLERİNİ YERELLERE BIRAKMAK İSTİYORLAR'

Siyasi iktidarın Devlet Memurları Kanunu'nu değiştirmek istemesinin bir sebebinin de kamu hizmetlerini yerele bırakmak olduğunu savunan Ok, kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi veya yerel yönetimler eliyle sağlanmasının, Türkiye'de devleti zayıflatma, milletleşme sürecini tersine çevirerek etnik kimliği öne çıkarma ve yerel güç odaklarının gücüne güç katarak insanları kullaştırma etkisi yapacağını iddia etti. Özellikle eğitim ve sağlık hizmetlerinin yerel yönetimlere devrinin, Türkiye'de üniter devlet yapısının zayıflatılması ve eyalet sistemine geçişin adımları olacağını savundu. Basın açıklamasının ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı. CİHAN
04 Nisan 2015 13:56
DİĞER HABERLER