"Eğitime dahil edilmeyen her Suriyeli çocuk Avrupa için tehlikedir"

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Suriyeli çocukların eğitim öğretime dahil edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Eğitim öğretime dahil edemediğimiz her çocuk hem ülke için hem Avrupa için tehlikedir. Çünkü okula gelmeyen her çocuk potansiyel olarak terör örgütlerinin, başka gizli örgütlerin eline düşüp yarın karşımıza tehlike olarak çıkacaktır." dedi.

Büyük, Suriyeli öğrencilerin eğitim gördüğü merkez Seyhan ilçesine bağlı Fatih mahallesindeki Fatih Mehmet İlkokulu'nda karne törenine katıldı. Büyük, burada yaptığı konuşmada, bugün Türkiye'de 2,5 milyona yakın Suriyeli'nin misafir edildiğini hatırlattı. Büyük, "Suriyeliler için 8 milyar doları geçkin bir kamu kaynağını bir Ensar ve Muhacir dayanışması içinde harcamış bulunuyoruz. Bundan asla yüksünmedik. 2,5milyon insanı misafir etmekten asla rahatsızlık duymadık" diye konuştu.

Suriyeli öğrencilere de seslenen Büyük, çocukların yeni Suriye'nin inşasında rol alacaklarını kiminin öğretmen, kiminin doktor, kiminin mühendis, kiminin ise sağlıkçı olacaklarını belirtti. Büyük, şöyle devam etti: "Ve biz yeni Suriye'ye geldiğimizde siz bizi buradaki gibi Türkçe karşılayacaksınız. Ağabeylerimiz, kardeşlerimiz, ablalarımız hoş geldiniz diyeceksiniz. Biz buna yürekten inanıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sevinciniz sevincimizdir. Üzüntünüz, üzüntümüzdür. Bunu da böyle bilmenizi istiyoruz."

"TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ELİNE DÜŞERLER"

Büyük, kaybedilen her çocuğu yüreklerine saplanan bir hançer olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Eğitim öğretime dahil edemediğimiz her çocuk hem ülke için hem Avrupa için tehlikedir. Çünkü okula gelmeyen her çocuk potansiyel olarak terör örgütlerinin başka gizli örgütlerin eline düşüp yarın karşımıza tehlike olarak çıkacaktır. Bu yüzden bu sorumluluk sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin değil bütün Avrupa'nın bütün dünyanın sorumluluğudur. Ve biz tarihe not düştük. Yarın bugünler geçtiğinde Türkiye tarih sayfasında ikinci dünya savaşından sonraki en yoğun insan göçüne damga vurmuş bir ülke olarak yerini alacaktır."

Vali Büyük ise Adana'da 20 bin Suriyeli öğrencinin eğitim öğretim gördüğüne dikkat çekti.

Öğrenciler Türkçe şiirler okudu, şarkı ve ilahi seslendirdi. Suriye'deki iç savaştan kaçarak ailesiyle Adana'ya sığınan Tesnim Bireka'nın ülkesinden ayrılmasıyla ilgili kaleme aldığı yazısı ise katılanlara duygulu anlar yaşattı. Bireka, şöyle konuştu: "Bizler sıcacık evlerimizde bir gün otururken düşen bir bombanın parçalandığı aileleriz. Bomba sadece evlerimizde değil yüreklerimize de düştü. Evlerimiz değil, hayallerimizi ve istikballerimizi de kaybettik. Vatansız kalmak nedir bilir misiniz? Biz vatansız ve kimsesiz kaldık. Şimdi çocukluğumuzu bıraktığımız ülkemizden geriye sadece yıkılmış evlerimiz ve hayal kırıklığımız kaldı. Ama hayat devam ediyor ve biz hayatta kalanlar eksikte olsa yaşamaya devam ediyoruz."

Müşteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ile Vali Büyük daha sonra Suriyeli öğrencilere karne dağıttı. CİHAN
22 Ocak 2016 18:03
DİĞER HABERLER