"Ekmek israfını önleyelim" konulu panel

"Ekmek israfını önleyelim" konulu panel -TMO Yönetim Kurulu Üyesi Küçük: "Başkaları makarna kültüründen geliyor ama biz ekmek kültüründen geliyoruz. Nimetimize sahip çıkalım"
İZMİR (A.A) - Toprak Mahsuller Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Küçük, Anadoluda yaşayanların ekmek kültüründen geldiğini ve nimetine sahip çıkması gerektiğini söyledi.
     TMO, Ege Üniversitesi (EÜ) Gıda Mühendisliği, Ege Un Sanayicileri Derneği (EUSD), İzmir Fırıncılar Esnaf Odası ve Türkiye Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası işbirliği ile Prof. Dr. Turgut Yazıcıoğlu Salonunda "Ekmek israfını önleyelim, emeğimizi ve ekmeğimizi koruyalım" konulu panel düzenlendi.
     TMO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Küçük, yaptığı konuşmada, dünyanın en stratejik konusunun beslenme olduğunu, temel besin kaynakları arasında ekmeğin ön sırada bulunduğunu anlattı.
     Ekmeğin insanlar için vazgeçilmez olduğunu ifade eden Küçük, "Zaman zaman ekmeğin azaltılmasını içeren bazı diyet programları ele alınıyor. Bu programları da makarna üreten bazı ülkeler ortaya atıyor ve obezite dahil pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor" dedi.
     Anadolu insanında ekmeğin özel bir yeri bulunduğuna değinen Mehmet Küçük, nimet olarak algılanmasına karşın en çok israf edilen gıdanın da ekmek olduğuna dikkati çekti.
     TMOnun 2008 yılında araştırma yaptığını ve günde 5 milyon ekmeğin israf edildiğinin belirlendiğini söyleyen Küçük, 4 yıl sonra bu rakamın 6 milyona ulaştığını vurguladı.
     Ekmekte israfın artması ile "Ekmek israfını önleyelim, emeğimizi ve ekmeğimizi koruyalım" konulu kampanya başlattıklarını anlatan Küçük, şöyle konuştu:
     "Ekmeğe değer veren, hassasiyet gösteren bir milletiz. Sağlıklı diyette olması gereken bileşenler de ekmekte var. Başkaları makarna kültüründen geliyor ama biz ekmek kültüründen geliyoruz. Nimetimize sahip çıkalım. Özellikle buğday ekmeği vitaminli, proteinli, fonksiyonel bir gıdadır, israf etmeyelim, doğru beslenelim" diye konuştu.
     İzmir Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Nejdet Durmuş ise mevcut fırınlarda atıl kapasitenin yüzde 70 oranında olduğunu, buna rağmen herkesin istediği yerde fırın açabildiğini belirtti.
     Fırınlarda çalışanların eğitim eksikliğinin bulunduğunu ve fırıncılar arasında haksız rekabetin yaşandığını dile getiren Durmuş, ekmek israfının yanı sıra fırınlarda teknolojiye uygun üretim yapılmaması, yardımcı madde kullanımı gibi sorunların da ele alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
17 Mayıs 2013 17:50
DİĞER HABERLER