Ekonomide belirsizlik ve terör kurbanlık satışlarına olumsuz yansıdı

Ekonomide belirsizlik ve terör kurbanlık satışlarına olumsuz yansıdı
Ekonomide yaşanan belirsizlik ve terör olaylarının tırmanması, kurbanlık satışlarına olumsuz yansıdı. Geçen yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden batı illerine, Kurban Bayramı'na bir, bir buçuk ay kala kurbanlıklar getirilirken bu sene bilhassa büyükbaşlar henüz getirilmedi.

Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Kasaplar Temsilcisi Rıdvan Keçeci, ekonomide yaşanan belirsizliğin bu sene kurbanlık satışlarına olumsuz yansıdığını söyledi. Keçeci, bu olumsuzlukta terör olaylarının tırmanmasının da çok büyük etkisi olduğunu kaydetti. Kurban Bayramı'na sayılı günler kalmasına rağmen Manisa'daki pazara Doğu ve Güneydoğu'dan özellikle büyükbaş kurbanlıkların daha gelmediğini aktaran Keçeci, "Geçtiğimiz yıllarda Güneydoğu ve Doğu illerimizden ilimize kurbanlıklar, Kurban Bayramı'na bir, bir buçuk ay önceden getiriliyordu. Kurbana 20 günden az bir süre kalmasına rağmen piyasa çok durgun ve kurban pazarında doğru dürüst kurbanlık yok." dedi. Piyasadaki belirsizlikten dolayı kurbanlık hayvan yetiştiricisinin tedirginlik yaşadığının altını çizen Rıdvan Keçeci, "Yetiştirici bu yüzden kurbanlıkları geç piyasaya çıkarmak istiyor. Bir de Türkiye'de hayvan sayısı oldukça az. İddiaya göre 30 bin hayvanın gümrüksüz olarak Türkiye'ye sokulduğu söyleniyor ama bunun piyasaya girdisi ve bize faydası nedir, onu daha çözemedik. Şu ana kadar hiçbir faydasını göremedik. Et fiyatlarında bir düşüş yok. Türkiye'ye giren bu hayvanların, bizim gibi kasap esnafına dağıtımı söz konusu olacak mı, bize bunun bir faydası olacak mı, onu da bilemiyoruz. Biz şu anda hala piyasaya bağlı olarak çalışıyoruz ve et fiyatlarında hiçbir düşüş yok, yani şu anda bizim kâr oranlarımız oldukça da az. Elimizden geldiği kadar bir yerde tutmaya çalışıyoruz. Kasap esnafı olarak, kârdan fedakârlık ederek çalışıyoruz." diye konuştu.

Kurbanlık satışlarında yaşanan olumsuzlukta terör olaylarının tırmanmasının da etkisinin çok büyük olduğuna değinen Keçeci, "Terör olayının yaşandığı bir yerde kim hayvan besleyebilir, nasıl besleyebilir? Tabii o da bir soru işareti. Bu sıkıntı, son günlerde büyük bir ölçüde terör olaylarının tırmanmasından kaynaklanıyor. Yoksa normalde Doğu'dan, Güneydoğu'dan ilimize çok sayıda kurbanlık hayvan getiriliyordu." şeklinde konuştu.

30 bin hayvanın gümrüksüz olarak Türkiye'ye sokulmasıyla haksız rekabet oluşturulduğunu söyleyen Keçeci, "Böyle olunca hayvan yetiştiricisi, hayvanını zararına satmak zorunda kalacak. Bu üretici nasıl kazanacak? Haksız bir rekabet ortamı oluşturuyorsun. Üreticinin zararını kim karşılayacak? Bugüne kadar verdiği emek ne olacak? Onların zararları ne olacak? Bunların hepsi bir soru işareti." dedi.

Türkiye'de şu anda insanların alım gücünün çok zayıf olduğunu belirten Keçeci, "Kasabın 27 lira civarında karkas eti temin ettiği bir şartta, şimdi kalkıp da üretici, kurban satayım diye ucuza kurbanlık satmaz. 30 lira civarında karkas etin kilosu. Kemikli kurbanlık karkas etin kilosu 30 lira. Kuzu eti de o civarlarda. Böyle bir ortamda nasıl ucuz et satılabilir? Bu sene kurbancılar, kurban pazarlarında isteğini bulamayacak gibi gözüküyor. Bugünün şartlarında bir insan, nasıl bin lira verir de bir kurbanlık alır?" diye konuştu. CİHAN
04 Eylül 2015 14:14
DİĞER HABERLER