Avrupa çok yakan otomobilleri yüksek vergiyle yoldan çekiyor. AB'deki gibi vergide emisyon oranı baz alınırsa, daha az yakıt tüketimi ve çevreci araç teşvik edilecek. Türkiye'nin petrol faturası da hafifleyecek.
Geçen yıl Türkiye petrol ithalatı için 54 milyar dolar ödedi. Bunun hemen hemen yarısı ulaşım sektöründe kullanıldı. Cari açığın en büyük kalemi petrol faturasını azaltmanın yolu, yakıt tüketimi yüksek motorlu taşıtların yoldan çekilmesinden geçiyor.
Turkuvaz Grubu'nun 'Hurdayı yoldan çekin' sosyal sorumluluk projesinde de yeralan bu yönteme göre otomobillerin yakıt tüketimi ve emisyon oranına göre vergilendirilmesi gerekiyor. Geçenlerde Enerji Bakanı Taner Yıldız bunun sinyallerini verdi.
Bakan Yıldız'ın açıklamasına göre, otomobillerin vergi sistemi sil baştan değişecek. Özel Tüketim Vergisi, motor silindir hacmi ve emisyon salınımı baz alınarak tahsil edilecek. Motorlu Taşıtlar Vergisi de, motor silindir hacmi ve emisyon salımına göre belirlenecek.
YAŞLANDIKÇA AZALIYOR
Bugünkü uygulamada ise yeni otomobillerden daha çok vergi alınırken, otomobiller yaşlandıkça alınan vergi azalıyor. Bu durum, vergi avantajı nedeniyle yakıt tüketimi yüksek araçların kullanımını teşvik ediliyor. Vergi Avrupa'ya benzer hale getirilirse, yakıt tüketimi ve çevreci araçlar teşvik edilecek. Bu sayede, Türkiye'nin petrol faturasında önemli bir tasarruf sağlanacak.
700 EURO VERGİ İNDİRİMİ
AB ve OECD ülkeleri motorlu taşıtların vergilendirilmesinde geleneksel silindir hacmi, yaş, ağırlık gibi spesifik ölçüleri terk ederek, araçların yaydığı karbondioksit miktarını esas alıyor. Uygulamada karbon salınımının 60 g/km'nin altında olması durumunda azami 5 bin euro; en az on yıllık bir aracın satılarak azami karbon salınımı 155 g/km olan yeni bir araç alınması halinde 700 euro vergi indirimi sağlanıyor. Karbon salınımının 245 g/km'yi aşması halinde 2 bin 600 euroluk cezaya ek olarak, yıllık 160 euro vergi alınıyor. Ayrıca beygir gücüne bağlı olarak 27 ila 46 euro arasında bölgesel karbon vergisi uygulanıyor.
MOTOR SİLİNDİR HACMİ VE EMİSYONA GÖRE VERGİ
Türkiye'de de bu konuda bir çalışma var. Motor silindir hacmine dayalı mevcut ÖTV ve MTV sisteminin yerini iki bileşenli vergilemeye bırakması üzerinde duruluyor. Yapılan teknik çalışmaya göre, motor silindir hacmi yeni dönemin vergi sisteminde yer alacak. Ancak, yeni sistemde motor silindir hacminin yanına emisyon salımı da gelecek. Böylece gerek Özel Tüketim Vergisi'nde, gerekse Motorlu Taşıtlar Vergisinde yeni vergi sisteminin temelini motor silindir hacmi emisyon salınımı oluşturacak.