Engelli çocuklar için tasarlanan Oyun Engel Tanımaz Parkı'nın temeli atıldı

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde aralarında 6 engellinin de yer aldığı 30 kişilik çocuk tarafından akademisyen ve odalarında desteği ile tasarlanan Oyun Engel Tanımaz Parkı'nın temeli törenle atıldı. Engelli ve normal çocukların birlikte oynayabileceği parkta çamur havuzundan yer satrancına, boyayabilecekleri duvardan 'baba göbeği'ne kadar bir çok ayrıntı bulunacak.

Bursa Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, Nilüfer ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Orhan Gazi Üniversitesi, Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa il temsilciliği ve ÇEK 3 Mart Azizoğlu İlköğretim Okulu işbirliğiyle hayata geçirilen 'Oyun engel tanımaz' projesinin temeli atıldı.

Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi üyesi 6 engelli ve 24 engeli olmayan öğrenci mimarlık ve tasarım dersleri aldıktan sonra, engelli ve engelsiz çocukların birlikte oynayabilecekleri bir çocuk parkı tasarladı. Nilüfer Belediyesi tarafından uygulaması gerçekleştirilecek olan Oyun Engel Tanımaz Parkı'nın temel atma töreni yoğun katılımla gerçekleştirildi. Nilüfer İçesi İhsaniye Mahallesinde hayata geçirilen 'oyun engel tanımaz' parkının temel atma törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey başta olmak üzere projeye destek veren tüm paydaşlar ve çalışmada emeği geçen öğrenciler katıldı. Hafif yağmur altında gerçekleştirilen temel atma töreninde çocukların da kent yaşamında karar alma sürecine dahil edilmesi gerektiğinin üzerinde duruldu.

KARARLARIMIZI NİLÜFERLİLERLE ALIYORUZ

Çocukların yaptığı proje ile geleceğe de imza attıklarını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yarınki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde Oyun Engel Tanımaz parkı temelinin atılmasının önemine değindi. Bu parkın yapılmasına katkı sağlayan bütün paydaşlara teşekkür eden Bozbey, aldıkları kararlara Nilüfer'lilerin de katılımını sağlamaya çalıştıklarını belirterek, "Bizler bir hizmetin sonunda çıkan ürüne 'gel katıl demiyoruz'. Birileri bunu yapıyor. Hazırlayıp sunuyor 'gel de katıl' diyor. Ama biz tam tersine o fikrin hizmetin oluşum aşamasında gelin birlikte tasarlayalım, gelin karar süreçlerinde sizde olun, siz karar verin, biz uygulayalım, biz yapalım diyoruz. İşte onlardan bir tanesi. Oyun engel tanımaz projemiz bu bakış açısı ile o kadar önemliydi. Çocuklarımızın ve gençlerimizin oluşturduğu, akademisyenlerin ve meslek odalarımızın destek verdiği çok önemli bir proje." dedi.

Çocukların projeyi atölye çalışmalarının yanında akademisyenlerden ve meslek odalarından da destek alarak hazırladıklarını belirten Başkanı Mustafa Bozbey, projeyi şöyle anlattı: "Bizler şimdiye kadar oyun alanları ve parklarla ilgili onlar için hep büyükler düşündü. Hep bizler düşündük, uyguladık sizler oynayın dedik. Yanlış buradaydı ama şimdi tam tersine onlar hazırlayacak ve planlayacaklar, biz uygulayacağız. İşte gerçek burada, İlk kez Nilüfer'de olan Oyun Engel Tanımaz projesi ile bu proje kapsamında 6 engel çocuğumuz ve gencimiz toplamda da 30 çocuk ve gencimiz bu projeyi geliştirdi. Sonunda kendileri ve tüm arkadaşları için oynayabilecekleri bir parkın maketini oluşturdular. Çocuklarımız kentin mahallenin tasarımında pay sahibi olarak hem mutlu oldular. Hem de kendi yaşıtlarına böyle bir projeyi hazırlamanın mutluluğunu yaşadılar. Bu parkta birçok detay var. Bu projeyi incelediğimizde insanın çocuk olası geliyor. Bizde çocuk olsak ta yaşanmamış çocukluğumuzun kısmını yaşasak diye düşünüyorsunuz. Özgürce kirlenebilecekleri çamur havuzu var. Yer satrancı var. Gönüllerince boyayabilecekleri duvar var. Oyun evleri var. Kendilerinin tasarladığı ve benimde son halini çok merak ettiğim 'baba göbeği' diye de bir şey var. Bunu da merak ediyoruz. Toplamda 4 bin 700 metrekarelik bu alanda çocuklarımız için yor yok, her şey var. Türkiye'ye de örnek olacak bu çalışma içinde yer alan tasarımdaki çocuklarımıza ve tüm paydaşlara teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Nilüfer kent konseyi çocuk meclisi başkanı Kayra Smirna Kaymaz'da kendilerinin de çocuk olarak bazı kararlara ortak edilmesini isterken, "Çocukların katılımını sağlamak için yetişkinlere çok iş düşüyor. Çünkü çocuklar yetiştirler tarafından kurgulanmış bir dünyada yaşar. Bu nedenle çocukların katılımını sağlayacak mekanizmaların oluşturulması çok önemlidir. Çocukları sürece dahil ederek görüşlere saygı duymak lazım. Bizler çok şanslı çocuklarız, çünkü Oyun Engel Tanımaz projesi ile bu gün temeli atılan parkımızda gerçek bir katılım örneği göreceksiniz." ifadelerini kullandı.
CİHAN
22 Nisan 2015 14:25
DİĞER HABERLER