Engelliler yaşadıkları sıkıntıları 18 maddelik fermanla dile getirdi

Engelliler yaşadıkları sıkıntıları 18 maddelik fermanla dile getirdi
Engelliler yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Yaşadıkları sıkıntıları 18 maddelik ferman ile okuyan Engelli Hakları Formu adına fermanı padişah kavuğu takan Fedakar Özdemir okudu. Özdemir, 18 maddelik fermanı okuduğu esnada yanında bulunan davulcu her maddede davulunu çaldı.

Engelli Hakları Formu, Aktif Görme Engelliler Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği Ankara Şubesi, Sakarya Caddesi'nde ortak basın açıklaması düzenledi. Engelliler adına 'Engelli Hakları Fermanı'nı Fedakar Özdemir okudu. Yurttaşların sağlık, eğitim, istihdam ve sosyal güvenlik gibi temel gereksinimlerini karşılayan sosyal devletin nitelikleri tam ve eksiksiz hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Özdemir, "Engellilerin haklara, hizmetlere, bilgiye, mekanlarda yaşamsal alanlara erişimlerinin önündeki tüm engeller kaldırıla. Engellileri muhtaçlıktan kurtarıp yurttaşlığa taşıyacak hakkaniyetli bir düzen kurula. Engellilere, kadınlara, çocuklara, LBGTİ bireylere yönelen ayrımcılık, dışlama, şiddet, taciz ve istismar sona erdirile." dedi.

Engelliliği doğuran salgın hastalıklar, beslenme yetersizliği, yoksulluk, akraba evliliği, iş ve trafik faciaları, savaş ve terör gibi önlenebilir nedenlerle mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, "Halk barış ve refaha kavuşturula. Sağlık Kurulları Raporları Yönetmeliği Dünya Sağlık Örgütü'nün ICF standartlarına uydurula. Sağlık uygulama tebliğ kaldırıla, ilaç, ortez, protez ve yardımcı araç ve gereçlerin ücretlerinin tamamı devletçe karşılana. Engellilerin üretim süreçlerinde verimli ve etkin olarak yer almaları sağlana, kamuya atamalar zamanında ve eksiksiz yapıla, özel sektör adam akıllı denetlene. Parasız, bilimsel, nitelikli, işlevsel erişilebilir bir eğitim ortamı yaratıla." diye konuştu.

'HERKES İÇİN TASARLANMIŞ KENTLER, SOKAKLAR YAPILA'

Özdemir, temel eğitim düzeyinde engellilik bilinci ve engelliliğin önlenmesi konulu bir ders konulması gerektiğinin altını çizdi. Sürücü eğitimlerinde beyaz bastonun geçiş önceliği ehemmiyetle anlatılması gerektiğini vurgulayan Özdemir, "Engelli öğrenciler cihazlarıyla üniversite sınavlarına yaşadıkları yerlerde katıla. Herkes için tasarlanmış kentler, sokaklar, konutlar, toplu taşım araçları, ürünler ve yaşanabilir bir ülke için sağlıklı, samimi ve kalıcı adımlar atıla. Nesnel, adil ve etkili bir sosyal yardım sistemi ve tüm yurttaşlara ücretsiz bakım hizmeti sunulabilmesi için bir bakım sigortası kurula. Engelli aylığı ve evde bakım ödeneği gibi sosyal haklarla ilgili kriterler de engelli bir birey olarak görüle. Doğayı kirletecek, sağlığımızı tehdit ve yaşam kaynaklarını tahrip edecek olan nükleer santrallerin yapımından vazgeçile. Engelliler kendileriyle ilgili konularda söz ve karar sahibi yapıla. Engellilerin kolaylaştırıcı gelişmeler için üniversitelere araştırmalar yaptırıla. Her kim ki bu fermana kulak asmaya derhal defteri dürüle." şeklinde konuştu. CİHAN
24 Ekim 2015 14:36
DİĞER HABERLER