Erdoğan: İslami finans anlayışını yaygınlaştıracağız

Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, Ziraat Katılım'ın ardından Vakıf ve Halk Katılım'ın geleceğini belirtti. Erdoğan, "Bunlarla İslami finans anlayışını Türkiye'de daha da yaygınlaştıracağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜMSİAD TÜMEXPO ve Uluslararası Kobi Şurası'nın İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlediği Kobiler İçin İslami Finans Konferansı'na katıldı. Programda İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, çok sayıda iş adamı ve yurt dışından temsilciler katıldı.

Erdoğan, Aşura Günü'nü kutlayarak konuşmasına başladı. "Muharrem ayının 10'una tekabül eden Aşure Günü'nü tebrik ediyorum." Diyen Erdoğan, "Rabbimden bu mübarek günün Müslümanların birliğine, beraberliğine, dayanışmasına vesile olmasını diliyorum. Aşure Günü'nün Suriye'de, Irak'ta, Filistin'de, Mısır'da, Libya'da, Mynmar'da ve daha pek çok yerde zulüm altında hayatlarını sürdüren kardeşlerimizin kurtuluşunun müjdecisi olmasını temenni ediyorum." İfadelerini kullandı.

Erdoğan, kongre kapsamında kobilerin finansal sisteme, özellikle de İslami finans sistemine katılımlarının kapsamlı şeklide tartışılacağını söyledi. Konferansı çok yerinde bulduğunu anlatan Erdoğan, "Uluslararası Kobi Şurası'nın bu yılki gündemini oluşturan Kobiler İçin İslami Finans Konferansı'nı çok yerinde, çok isabetli bir etkinlik olarak değerlendirdiğimi özellikle belirtmek isterim. G-20 faaliyetleri kapsamında düzenlenen bu konferans Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve Hazine Müsteşarlığımızın katkısı ile düzenleniyor. Konferansta kobilerin finansal sisteme, özellikle de İslami finans sistemine katılımlarının kapsamlı şeklide tartışılacağına düşünüyorum. Özel önem verdiğimiz kobilerle İslami finans enstrümanlarının buluşturulması mevcut imkânların geliştirilmesi yönündeki her çabayı taktirle karşılıyorum." şeklinde konuştu.

Türkiye'deki gelişmelerden bahseden Erdoğan, şöyle devam etti: "Bugün birileri Türkiye'yi sadece terörle, terör örgütlerinin eylemleriyle, Suriye'den gelen göçmen dalgalarıyla, Irak'taki gelişmelerin ülkemize yansımalarıyla öne çıkarmaya çalışıyor. Sadece bunlardan ibaret bir Türkiye portresi çizme gayretleri bu ülkeye ve bu millete yapılacak en büyük haksızlıktır.

Bu yıl yaşadığımız genel seçime, artan terör olaylarına, 1 Kasım'daki tekrar seçime rağmen 2015 yılının ilk çeyreğinde 2,3, ikinci çeyreğinde 3,8'lik büyüme oranları ile büyüme eğiliminin devam ettiğini görüyoruz. Gayri Safi Yurtiçi Hasılamız 2002 yılı sonunda 230 milyar dolar seviyesinden, geçen yıl 800 milyar dolar düzeyine yükseldi. Kişi başına milli gelirimiz de 3 bin 500 dolardan 10500 dolara çıkarak 3 kat artış gösterdi. İhracatımız 36 milyar dolardan 158 milyar dolara, turizm gelirlerimiz 12,5 milyar dolardan 34,5 milyar dolara, Merkez Bankası rezervimiz 26 milyar dolardan 130 milyar dolara yükselmiş bulunuyor.

Şimdi önümüzde 2023 hedefleri var. Amacımı Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek. Antalya'da 15-16 Kasım tarihlerinde gerçekleştireceğimiz G20 liderler zirvesi bizler için önemli bir adım. Gençlerle ilgili ilk defa genç 20, ikinci kadın 20 olmak üzere bunlarda bu zirvenin önemli adımları olacak. Ve attığımız bu adımlarla dünyada yeni bir ufuk oluşturmanın gayreti içindeyiz. Yeni bir adım şu anda Ziraat katılımla İslami bankacılıkta veya İslami finansta bir adım atıyoruz. Şimdi arkadan Vakıf katılım geliyor İslami finansta yeni bir adım Halk katılım geliyor yeni bir adım. Bunlarla evet İslami finans anlayışını Türkiye'de daha da yaygınlaştıracağız. Bu konuda emeği geçen İslam Kalkınama Bankası'na teşekkür ederim."

CİHAN
23 Ekim 2015 12:36
DİĞER HABERLER