Erdoğan: Yeni havalimanına kredi miktarı 4,6 milyar Euro

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni'ne katıldı. Burada konuşan Erdoğan, "Bugün 3,5 milyar Euro'su kamu bankaları 1, 1 milyar Euro'su özel bankalar tarafından sağlanmış olan toplam 4, 6 milyar Euro'luk kredi finansmanının imzasını atıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'daki programı kapsamında Çırağan Sarayı'nda düzenlenen İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni'ne katıldı. Burada proje hakkında bilgi veren Erdoğan, "Son derece tarihi anlara tanıklık etmekteyiz. İstanbul'a dünyanın en büyük havalimanı kazandırma aşamasında kritik bir adımı daha atıyoruz. Yap işlet devret modeliyle hayata geçirilecek bu havalimanın temelini 2014 te atmıştık. Bugün 3,5 milyar Euro'su kamu bankaları 1, 1 milyar Euro'su özel bankalar tarafından sağlanmış olan toplam 4, 6 milyar Euro'luk kredi finansmanının imzasını atıyoruz. Projede sorumluluk üstlenen elini taşın altına koyan tüm kamu ve özel bankalara teşekkürlerim sunuyorum. Projeyle İstanbul dünya hava trafiğinde bir merkeze dönüşecek. İstanbul yeni havalimanı Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76,5 milyon metrekare büyüklüğünde bir alana yapılıyor." ifadelerini kullandı.

3. havalimanı projesinin 4 etaptan oluştuğunu, ilk etabın 2018 yılında hizmete gireceğini anlatan Erdoğan, "İlk etap yatırımların başlamasıyla inşaat dönemi süresince yılda ortalama 80 bin kişiye ek istihdam sağlanacak. Havalimanının hizmete girmesiyle birlikte de bu rakam yıllık 120bin kişiye çıkacak. Projenin ilk etabı yılda 90 bin kapasiteli terminal binası ve 3 kuzey-güney pisti yatırımlarını içeriyor. İlk etap hizmete girince şu an hiçbir yerde olmayan bir şekilde havalimanına aynı anda 2 uçak iniş yapabilecek. Yine mevcut havalimanımızda mümkün olmayan Airbus 380 gibi büyük gövdeli uçaklarda buraya rahatlıkla inişlerini gerçekleştirebilecekler. 2028 yılında projenin tüm etapları tamamlanınca yıllık yolcu kapasitesi 150 milyona ulaşacak." şeklinde konuştu.

'ÜRETMEDEN, ÇALIŞMADAN KAZANMAYA ALIŞMIŞ BİR GRUP VAR'

Projeyi hazmedemeyen belli kesimlerin olduğunu ileri süren Erdoğan, projenin çevre hassasiyeti açısından dünyaya örnek olacağını söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin bu atılımlarının, ekonomisinin ve demokrasisinin güçlenmesi ile beraber artan özgüvenin birilerini rahatsız ettiğini tabi ki görüyoruz. Bu rahatsızlığın çok farklı yöntemlerle dışa vurulduğunun da gayet iyi farkındayız. Bahane olarak kullanılan, istismar edilen sebeplerin ötesindeki asıl asıl niyetleri, asıl sıkıntıları, asıl mesajları da gayet iyi biliyoruz. Türkiye'nin 90 yıllık tarihi bir yönü ile bu mücadelelerin tarihidir. Türkiye'nin önü diğer devletlerden ziyade, çalışmadan, üretmeden, kazanmaya alışmış, içerideki bir grup tarafından hep kesilmiştir. Bu ülkenin potansiyeline inanan, 'biz de yapabiliriz' diyen idealist siyasetçiler, iş adamları, sanayiciler hayalperest ilan edilerek karalama kampanyalarının hedefi olmuştur. Rahmetli Menderes, rahmetli Özal, rahmetli Erbakan siyasetçiler olarak; Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş gibi idealist sanayiciler olarak, devrim otomobili bir umudun ilk adımı olarak bu lobinin hedefi olmuştur. Taş üstüne taş koymaya çalışan, inşa ve ihya etmeye gayret eden herkes bu yıkım ekibinin saldırılarına maruz kalmıştır. Nuri Demirağ uçak fabrikası kurmuş, daha sonra önünü kesmişler bunu gaz ocağı fabrikasına çevirmişler. Ülkemizde barınamayan, barındırılmayan birçok parlak beyin yurt dışına kaçmış, projelerini o ülkelerde gerçekleştirmenin yollarını aramışlardır.

Şöyle gazete sayfalarında bir yolculuk yaparsanız, milli projelerimizin nasıl baltalandığını, nasıl hor görüldüğünü, nasıl emekleme evrelerinde çelme takıldığını görürsünüz.
Aynı lobi bugün de sabotajlarına devam ediyor. 2013 yılında 3-5 ağaç bahanesiyle başlatılan Gezi olaylarının hedeflerinden biri de işte bu havalimanıydı. Bunu da engellemek istediler.

Paralel ihanet çetesinin yürüttüğü 17-25 Aralık darbe girişiminin hedefi şahsım ve dönemin hükümeti yanında bu proje için elini taşın altına koyan firmalarımızdı. Cumhuriyetimizin 90. yılında açtığımız yüzyılın projesi olan Marmaray ile ilgili yapılan tezviratları hepimiz hatırlıyoruz. Onun için de çok şey söylediler. Marmaray bundan dolayı 4 yıl gecikme ile açıldı."

'YERLİ OTOMOBİLİ SABOTE ETMEYE ÇALIŞTILAR'

Erdoğan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tanıtımı yapılan yerli otomobil prototipini eleştirenleri de hedefine koydu. Erdoğan, bu konuda da şunları söyledi: "Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, milli araba prototiplerini ilk kamuoyu ile paylaştı. Birileri bunun üzerine hemen gazetelerinde 'milli değil, devşirme; yerli değil, çakma' diye manşet atarak projeyi ilk aşamasında sabote etmeye itibarsızlaştırmaya çalıştı. Oysa bu çalışma dünyada nasıl yapılıyorsa ülkemizde de o şekilde yapılıyor. Aynı şekilde havalimanı için de bir başka ülke yapınca tarihi yatırım diye alkışlayanlar, konu Türkiye olunca hemen çevre ve doğa hassasiyetlerini hatırlıyor. Testinin içinde ne varsa dışına o sızar. Bunların içinde de yerli ve milli olan düşmanlık olunca dışarıya da ancak o sızıyor."
CİHAN
19 Ekim 2015 12:41
DİĞER HABERLER