AK Parti hükümetinin yaptığı, tutukluluk süresini 5 yıla indiren düzenleme, Ergenekon sanıklarına tahliye getirdi. Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye taleplerini reddettiğini bildirdi.
HSYK’nın ‘yetkisizler’ açıklamasından sonra, yeni yasayla yetkilendirilen mahkemeler, Danıştay cinayeti faili Alparslan Arslan’ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında tahliye kararı verdi.
Hükümetin, tutukluluk süresini 5 yıla indiren yasal düzenlemesinden sonra mahkemeler, 19 Ergenekon sanığı hakkında art arda tahliye kararları verdi. Kararlardan önce mahkemeler arasında yetki karmaşası yaşandı. Davayı karara bağlayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye taleplerini reddettiğini açıkladı. HSYK’nın devreye girerek 13. Ağır Ceza’nın yetkisiz olduğunu açıklamasıyla hüküm yeni yasayla yetkilendirilmiş mahkemelere kaldı. İlk karar, Tuncay Özkan, Levent Göktaş ve Sedat Peker hakkında 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nden geldi.
Dünün en dikkat çekici kararını Danıştay cinayeti faili Alparslan Arslan hakkında 6. Ağır Ceza Mahkemesi verdi. Kararda Arslan’ın 5 yıllık tutukluluk süresinin 21 Mayıs 2011’de dolduğu belirtildi. Yasa değişikliğinden dolayı derhal salıverilmesi gerektiği vurgulandı. Mahkeme, adlî kontrol şartı ve yurtdışına çıkma yasağı koyarak Arslan’ın tahliyesini kararlaştırdı.
İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, Hasan Iğsız, Şener Eruygur, Alaattin Sevim, Mehmet Ali Çelebi ve Merdan Yanardağ’ın; 1. Ağır Ceza Mahkemesi, İbrahim Şahin’in; 8. Ağır Ceza Mahkemesi de Yalçın Küçük’ün tahliyesine hükmetti. 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye ettiği Kemal Kerinçsiz, “Kaldığımız yerden aynen devam.” açıklamasını yaptı. Mahkeme, aralarında Veli Küçük’ün de bulunduğu 7 sanığın talebini ise reddetti.
AK Parti’nin çıkarttığı yeni yargı paketiyle özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kapatılması, azami tutukluluk süresinin de 5 yıla indirilmesinin ardından mahkemelere tahliye talebi yağdı. Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında tahliye kararı verilmişti. Hrant Dink davasında tutuklu bulunan Erhan Tuncel ile Zirve katliamı sanıkları da geçtiğimiz cuma gecesi salıverilmişti. Ergenekon davasında hüküm yiyen ve 5 yılı aşkın isimler de uzun tutukluluk hallerini gerekçe göstererek tahliye taleplerini içeren dilekçe sundu. Bunlar arasında en dikkat çeken isim Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan oldu. 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Arslan tahliyesini istedi.
Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin başvuruları reddetmesine rağmen 19 hükümlü hakkında tahliye kararı çıktı. İlk olarak İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye talebinde bulunan gazeteci Tuncay Özkan, emekli Albay Levent Göktaş ve Sedat Peker’in tahliyesine karar verildi. Sedat Peker ile ilgili herhangi bir adli kontrol uygulamadı.
İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi de avukat Kemal Kerinçsiz’i tahliye etti. Eski polis müdürü İbrahim Şahin’in başvurusunu değerlendiren İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nden de tahliye çıktı. İstanbul 8. Ağır Ceza mahkemesi Yalçın Küçük’ün, İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi de emekli orgeneraller Hasan Iğsız ve Şener Eruygur ile Alaattin Sevim, Mehmet Ali Çelebi ve Merdan Yanardağ hakkında tahliye kararı verdi.
Şok tahliye kararı akşam saatlerinde İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nden geldi. Mahkeme, Ergenekon davası kapsamında tutuklu olan Danıştay cinayetinin faili Alparslan Arslan’ın tahliye başvurusunu kabul etti. Ancak Arslan’ın serbest kalamayacağı öğrenildi. Arslan’ın başka bir davada kesinleşen 4 yıl 2 aylık cezası sebebiyle serbest kalamayacağı ileri sürüldü. İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi de İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgesinin altında imzası olan emekli Albay Dursun Çiçek’i de tahliye etti. Mahkeme kararından, İlker Başbuğ hakkında verilen tahliye kararını gerekçe gösterdi. Fakat Çiçek, Balyoz davasında hükümlü olduğu için cezaevinden çıkamayacak.
7 HÜKÜMLÜNÜN TAHLİYE TALEBİNE RET
İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi de Muzaffer Tekin, Mehmet Demirtaş, Oktay Yıldırım, Hikmet Çiçek, Hasan Atilla Uğur ve Doğu Perinçek’in tahliyesine karar verdi. Mahkeme, Veli Küçük, Hasan Ataman Yıldırım, Levent Ersöz, Mehmet Bedri Gültekin, Erkan Önsel, Serdar Öztürk ve Turhan Özlü’nün tahliye taleplerini ise reddetti. Buna gerekçe olarak tutukluk sürelerinin 5 yılı doldurmamaları gösterildi.
İşte tahliye olanlar
Tahliye olan 19 hükümlünün Ergenekon davasında aldığı cezalar şöyle: Alparslan Arslan: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 90 yıl 3 ay hapis. Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 117 yıl hapis. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek: Ağırlaştırılmış müebbet. Emekli Albay Dursun Çiçek: Ağırlaştırılmış müebbet. Avukat Kemal Kerinçsiz: Ağırlaştırılmış müebbet. Tuncay Özkan: Ağırlaştırılmış müebbet. Emekli Org. Hasan Iğsız: Müebbet. Emekli Org. Şener Eruygur: Müebbet. Eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin: 49 yıl 4 ay. Oktay Yıldırım: 33 yıl 10 ay. Emekli Albay Hasan Atilla Uğur: 29 yıl 3 ay. Yalçın Küçük: 22 yıl 6 ay. Emekli Albay Levent Göktaş: 20 yıl 9 ay. Emekli Astsubay Mehmet Demirtaş: 22 yıl. Hikmet Çiçek: 21 yıl 9 ay. Teğmen Mehmet Ali Çelebi: 16 yıl 6 ay. Sedat Peker: 10 yıl. Emekli Tuğamiral Alaattin Sevim: 10 yıl. Merdan Yanardağ: 10 yıl 6 ay
Zaman