Erzincan Belediyesi İş Kur işbirliğinde meslek edindirmek, istihdam oluşturmak ve ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla sepet, tablo ve bakır işlemeciliği kursları açıldı. Belediye hizmet binasında uzman eğitmenler tarafından verilen kurslara özellikle bayanlar yoğun ilgi gösteriyor.
Belediye Sarayı içerisinde verilen kurslarda unutulmaya yüz tutmuş bu el sanatlarının yeniden canlandırılması hedefleniyor. Bakır işlemeciliği, sepet ve tablo yapımı öğrenen 90'ı bayan toplam 100 kursiyer, kurs boyunca günlük 20 TL de ücret alıyorlar. Kurs süresi tamamlandığında bu çalışmaları devam edeceklerini belirten kursiyerler verilen kurslar için Erzincan Belediyesine ve İş Kur İl Müdürlüğü'ne teşekkür ettiler.
Kursiyerlerden Zeynep Kargı; "Bakır işlemeciliği Erzincan'da ve Türkiye'de unutulmaya yüz tutmuş bir sanat. Erzincan'da bayağı ilgi gören bir sanat olduğu için bizler bu kursun açıldığını duyduk. Aile ekonomisine katkı ve kendimizi geliştirmek amacıyla da yardımcı olabileceğini düşündük. Başvurularımızı yaptık. Kabul edildik. İşin eğlenceli olduğunu gördük, zamanla kendimizi de geliştirdik. Farklı dizaynlar, modeller oluşturmayı öğrendik. En önemlisi bakır işçilerinin de bunu zorlanarak yaptığını öğrendik ve onları da bir nebze anlamaya başladık. Daha güzel işler çıkmaya başladı. Zamanla kendimizi geliştirdik. İleriye dönük olduğu için zamanla bize iş imkanı sağlanacağı da söylendi. Bu da bizim için artı bir avantaj oldu." dedi.
Diğer bir kursiyer Zeynep Bağ, "Evlerde boş oturacağımız zamanı değerlendiriyoruz. Buraya gelip bakır işliyoruz. Memnunuz, zevkli. Öncelikle bize boş tabakları veriyorlar. Kendimiz kalemlerle çiziyoruz. Diğer bir kalemle dolduruyoruz." açıklamasında bulundu.
Kursiyerlerden emekli Astsubay Salih Ülker de emekli olunca memleketi Erzincan'a geldiğini anlatarak şöyle konuştu: "Bakır işlemeciliği Erzincan'ın tarihinde çok yer kaplayan bir sanat fakat zamanla unutulmuş. Aynı zaman da ben ebru hat sanatçısıyım. Ebru ve hat sanatı ile uğraşıyorum. Benim bu yaptığım sanat ile bakır el işlemesi de müthiş bir derecede uyum içerisinde. Hepsi el sanatı be geleceksel sanatlar. Tarihten günümüze atalarımızdan gelen sanatlar. Ebru ve hat ile uğraşırken bakır el işlemesini nasıl öğrenirim diye sürekli bir uğraş içerisindeydim. Bizim küçüklüğümüze her evde bakır işleyen birisi vardı. Fakat unutuldu. Ustalarımız maalesef bakır el işlemeciliği yürümediği için başka başka işlerde memuriyette ömürlerini geçirdiler. İş Kur ve Belediyenin yaptığı bu çalışma müthiş güzel bir çalışma. Gençler ben bile emekli olduğum halde bu kursa hevesle geliyorum. Her gün yarım günümü bu işe ayırıyorum. Erzincan komple eskisi gibi bakır el işlemeciliği ile uğraşabilse belki bir çok insan ekmek sahibi olacak. Bu gençler bu kursu bitirdiğinde mutlaka bu işi yapacaklardır" dedi.
Bakır işlemeciliği kursu öğreticisi Sami Tevlin de yaptığı açıklamada, "Birçok kursiyerimiz bakır işlemeciliğini öğrenerek aile bütçesine katkıda bulunacaklardır. Bakırcılık Erzincan'da unutulmaya yüz tutmuştu. Bunu canlandırmak lazımdı. Belediyemiz böyle bir kurs açtı." ifadelerine yer verdi. CİHAN