Eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, kurban bayramı öncesinde Türkiye'nin dışarıdan koyun ithal etmesinin kanına dokunduğunu söyledi.
Eski Bakan Gökalp, "Bu milletin özünde tarım var, çiftçilik var. Ama dünyanın en sıkıntılı çiftçileri bizim çiftçilerimizdir. ABD'de ya da Avrupa'da bu işle uğraşanlarda bu kadar sıkıntı yok. Çiftçinin durumu iyiye gitmiyor. Hububatta geçen yıldan kötü durumdayız. Et'in dışarıdan ithal edilmesi inanın benim kanıma dokunuyor. Letonya'lardan, İspanyalardan et ithal edilmesi benim kanıma dokunuyor." dedi.
Toprak, Bitki ve Su Analiz Laboratuarı'nın açılışı için Elbistan'a gelen Gökalp, koyunculuğu en iyi Türklerin bildiğini belirtti. Gökalp, "Şimdi koyun 700 TL olmuş. Kurbanlık koyunu hangi ülkeden alacaksak o ülke sevinsin. Türkiye'nin dışarıdan koyun ithal edecek olması çok zoruma gidiyor. Koyun fiyatı 2002 yılında 350 TL civarında idi. Şimdi 700 TL. Hükumet yetkilileri çıkıyor çiftçilerimizin durumu çok iyi diyor. Madem çok iyi niye dışarıdan et ithal ediyoruz?" diye sordu. Doktorasını et ürünleri üzerine yaptığını ifae eden Gökalp, "Deli dana hastalığı ile ilgili bilinmeyen şeyler var. Bir hayvanda Deli Dana hastalığı varsa bunu hiç bir laboratuvarda teşhis edemezsiniz. Teşhis için hayvanın beynini analiz etmelisiniz. Deli dana hastalığı olan bir eti bir çocuk tüketirse bu hastalığın belirtileri 20 yıl sonra ortaya çıkar. Yani o çocuk 20 yıl sonra bu hastalığın etkilerini hissetmeye başlar. Bu hastalık beyinleri süngerleştirir. Biz hükumetteyken bu hastalık için bakanlık nezdinde Deli Dana hastalığı komisyonu kurduk. Ancak bir süre sonra bu komisyon fesh edildi. Ben defalarca sordum. Bu komisyonu neden feshettiniz diye. Ancak hiçbir cevap alamdım." açıklamasını yaptı.
Açılışa İlçe Kaymakamı Metin Maytalman, Garnizon Komutanı Binbaşı Süleyman Bilir, Cumhuriyet Başsavcısı Özden Doğan, İl tarım Müdürü Mehmet Temiz, ilçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz, ilçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Çelik, Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, Göksun Ziraat Odası Başkanı Selim Cüce, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, Andırın, Türkoğlu ve Çağlayancerit Ziraat Odaları başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, yeni açılan laboratuvarın 2 bin 500 dolayında tahlil gerçekleştirdiğini söyledi. Bulut, "Oda olarak hedefimiz elleri nasırlı çiftçilerimizden aldığımız 1 kuruşun hesabını yaparak her yıl çiftçinin hizmetine yeni tesisler açmayı ilke edindik. Türkiye'nin 4. büyük ovası olan Elbistan ovasında tarımla uğraşan çiftçilerimize Toprak Analiz Laboratuarı çok önem arz etmekte, gerek ürün verimliliğini arttırmak gerekse toprağın yapısını bozmadan korumamız açısından toprağın istediği minareleri vermemiz için toprak analizini yaptırmalıyız."diye konuştu. İlçe Kaymakamı Metin Maytalman ise topraktan daha fazla verimlilik elde etmek gerektiğinin altını çizerek toprağın temiz kullanılması ve bilinçli kullanılması gerektiğini aktardı. Maytalman, " Tarımda bilinçli üreticilik için bu laboratuvarın kurulmasını önemsiyorum." ifadesini kullandı.
CİHAN
(CİHAN)
(GÜNCEL HK - Date : 19.10.10 Time 16:42)