Eski Papa 16. Benedictus, Vatikan’da tarihi bir cenazeyle defnedildi

2013’te istifa ederek emekli olan eski Papa 16. Benedictus, Vatikan’da tarihi bir cenazeyle defnedildi.
Katolik Kilisesi tarihindeki 265. papa olarak tarihe geçen, Alman vatandaşı olan ve asıl adı Joseph Ratzinger'i papa olduktan sonra 16. Benediktus olarak değiştiren Emerit Papa, hastalığından dolayı 10 yıl önce papalık görevini bırakmıştı.

Kilise tarihinde yaklaşık 600 yıl sonra hayattayken görevi bırakan ilk papa olan 16. Benediktus, emerit olmasından dolayı Vatikan'da resmi devlet töreni yerine kendisinin de isteğiyle sade bir cenaze töreniyle uğurlandı.

Şimdiki Papa Franciscus'un yönettiği cenaze ayinine Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Olaf Scholz, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Giorgia Meloni, Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, Belçika Kralı Philippe, İspanya eski Kraliçesi Sofia, Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva Duran'ın da bulunduğu üst düzey devlet yetkilileri katıldı.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı, Vatikan hava sahasının geçici bir süre kapatıldığı, 1000 kadar gazetecinin akredite olduğu ve 65 bine yakın kişinin takip ettiği San Pietro Meydanı'ndaki cenaze törenine 120 kardinal, 400 piskopos ve 4 bin kadar rahip de katıldı.

Yaklaşık 1,5 saat süren cenaze töreninin ardından 16. Benediktus'un naaşı San Pietro Bazilikası'ndaki papalık mezarlar odasına götürüldü.
16. Benediktus'un, kendisinin talebiyle aziz ilan edildikten sonra Mayıs 2021'de bazilika içinde başka bir yere taşınan eski Papa 2. Jean Paul'ün kalıntılarının bulunduğu mezara defnedildiği bildirildi.


Cenazede görülen 16. Benediktus'un naaşının olduğu ahşap tabutun daha sonrasında ahşap ve Vatikan tarafından mühürlenmiş çinko olan iki tabuta daha konularak defnedildiği ayrıca papalığı sırasında basılan madalyaların, madeni paraların ve papalığını anlatan, metal bir silindire yerleştirilen Latince metnin de tabutun içine konulduğu belirtildi.
Eski Vatikan Devlet Başkanı ve Katoliklerin önceki ruhani lideri Emerit Papa 16. Benediktus'un naaşı ölümünün ardından 2, 3 ve 4 Ocak tarihlerinde San Pietro Bazilikası içinde ziyarete açılmış ve üç günde yaklaşık 200 bin kişi tarafından ziyaret edilmişti.




Vatikan’da ‘İki papa’ dönemi

2005’te 78 yaşındayken papalığa seçilen 16. Benedictus, 2013’te ilerleyen yaşı nedeniyle yönetim kapasitesinin düştüğü gerekçesiyle istifa kararı almıştı. Bu kararla, papaların ölene kadar görevde kalma geleneğini 600 yıldır bozan ilk kişi olarak tarihe geçmişti. 16. Benedictus bu nedenle, geleneklere bağlı, katı bir muhafazakar lider olsa da Katolik Kilisesi’nde devrim yapan bir isim olarak da anılıyor.

16. Benedictus’un istifası sonrası da Vatikan’da yaşamayı ve papalara özel beyaz renklerde giyinmeyi tercih etmesi nedeniyle son yıllarda Katolik Kilisesi’nde olağanüstü bir dönem yaşanmıştı.

Bir manastıra çekilen eski papa genel olarak sessiz kalsa da dönem dönem yaptığı çıkışlarla kilise yönetiminde bir çift başlılık görüntüsü oluşmasına da neden olmuştu.

Avrupa dışından seçilen nadir papalardan olan Arjantinli Papa Francesco 2013’te göreve geldikten sonra attığı bazı adımlarla kilise içindeki muhafazakar kanadın tepkisiyle karşılaşmış, bu kesim kendisine emekli Papa 16. Benedictus’u referans almayı sürdürmüştü.

Yeni Papa’nın ayinlerin Latince yapılmasına karşı adımları ve Amazonlarda rahiplere bekarlık şartının kaldırılmasını tartışmaya açması muhafazakar kanadın en net tepki verdiği girişimlerdendi. 16. Benedictus da şahsen bu meselelere müdahil olarak "İki papa" algısını güçlendirmişti. 

16. Benedictus’a en yakın isimlerden şahsi sekreteri Monsenyör Georg Ganswein hafta başında Almanya’da yayımlanan Tagespost gazetesine yaptığı açıklamada, Papa Francesco’nun Latince ayinlere kısıtlama getirme kararının emekli papanın ‘kalbini kırdığını’ söyledi. 
05 Ocak 2023 17:13
DİĞER HABERLER