Facianın yaşandığı madende topçu defterleri gelişigüzel doldurulmuş

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin şehit olduğu faciada topçu defterlerin gelişigüzel doldurulmuş sayfalarında, dinamitlerin patlatma saati ve yerlerin belli olmadığı ortaya çıktı. Ocakta kullanılan patlayıcıların kaydedildiği, hem savcılığın hem de bilirkişilerin taleplerine rağmen önce hiç olmadığı söylenen topçu defterleri ortaya çıktı. Yargılama sırasında savcılık aracılığıyla toplanıp Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne teslim edilen defterlerde, insan hayatını tehdit eden karbonmonoksit gazı yükselmelerine sebep olan patlatılmış dinamitlerin sadece kimlere ne kadar verildiğinin yazıldığı, işçi imzalarının ise birbiriyle uyumlu olmadığı tespit edildi.

Cumhuriyet savcılığı ve bilirkişi heyetleri, soruşturma sırasında şirketten sık sık ocaktaki karbonmonoksit gazını, insan hayatı için tehlikeli sınır olan 50 PPM'in üzerinde gösteren sensör değerleriyle karşılaştırmak için kullanılan barut miktarını gösteren topçu defterlerini istedi ancak şirket yetkilileri, böyle bir defterin ellerinde olmadığını, var olan bazı kayıtların ise facia sırasındaki kargaşada kaybolduğunu açıkladı. Duruşmada ise tutuksuz sanıklardan bir itiraf geldi. Sanıklar, ocak içerisinde kullanılan ve top atışı olarak isimlendirilen dinamit patlatmaları için topçu defteri tuttuklarını söyledi. Bunun yanısıra 11 aydır kayıp ya da hiç olmadığı söyleyen defterlerin avukatlarında bulunduğunu belirterek, mahkemeye sunacaklarını söylediler. Bunun üzerine söz alan avukatlar da defterlerin tasnif işlemini yaptıklarını, mahkemeye sunacaklarını bildirdi.

Soma maden faciası 24 Nisan 2015'te sonuçlanan ilk duruşmasındaki ara kararda Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Aytaç Ballı, şirketten bu defterlerin bulunması için savcılığa yazı yazılmasına karar verdi. Bunun üzerine harekete geçen Soma Cumhuriyet Savcılığı, ocağın idari birimlerindeki aramalarında, daha önce hem savcılığa hem de bilirkişi heyetine yok denilen 9 topçu defteri, 14 barutçu ve sandıkçı teslim çizelgesi ile 92 barutçu kayıt çizelgesi ele geçirdi. Ardından yöneticilerden alınan bilgi üzerine şirket merkezinde yapılan aramalarda da 2014 yılına ait 90 topçu defteri ve 131 barutçu kayıt çizelgesi daha bulundu. Bu defter ve çizelgeler de savcılığın tutanağıyla yargılamanın yapıldığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne teslim edildi. Maden ocağında içerisinde kullanılan dinamitlerin, bu kayıtlarda ne zaman, kimlerce ve nerede patlatıldığının saptanacağı, bunun da soruşturmayı yakından ilgilendirdiği açıklandı. Ele geçirilen defterler incelendiğinde ve defterlere ait ortaya çıkan sayfa örneklerinde büyük bir ihmal de tespit edildi. CİHAN
09 Haziran 2015 12:29
DİĞER HABERLER