Jet Fadıl'a rekor ceza talebi

Jet Fadıl'a rekor ceza talebi
Piyasadan 1 milyar lira civarında para topladığı ileri sürülen Fadıl Akgündüz hakkında nitelikli dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle 2 bin 443 yıl hapis cezası istendi. 349 mağdurun şikâyetçi olduğu Fadıl Akgündüz ile yeğeni Mehmet Salih Obut, bir aydır Metris Cezaevi'nde tutuklu olarak bulunuyor.

Caprice Gold ve Maldivler projeleri ile piyasadan 1 milyar lira civarında para topladığı ileri sürülen Fadıl Akgündüz hakkında, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı nitelikli dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle 2 bin 443 yıl Hapis cezası istedi. Mahkemenin de iddianameyi kabul ettiği öğrenildi. İddianameye göre Fadıl Akgündüz, ablası Avniye Obut, eniştesi İbrahim Obut ve yeğeni Mehmet Salih Obut, “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” suçunu işledikleri gerekçesiyle mahkeme önünde yargılanacak. 349 mağdur şikâyetçi olduğu için 349 kere 7 yıl hapis cezası istenen Fadıl Akgündüz ile yeğeni Mehmet Salih Obut, bir aydır Metris Cezaevi'nde tutuklu olarak bulunuyor.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nihat Karpınar tarafından hazırlanan, Akgündüz ve yakınlarına rekor ceza istenen iddianamenin temeli ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan rapora dayanıyor. Rapora göre Maldivler'deki ortak firmayla yaşanan ihtilaf nedeniyle Caprice Gold Maldivler'in artık inşa edilme şansı kalmadı. Müfettişler Caprice Gold Maldivler'in satış işlem ve sözleşme, reklam ve diğer uygulamalarının incelenmesi sırasında Caprice Gold Gayrimenkul Yatırım, Turizm ve İnşaat Ltd. Şti. yöneticilerinin tüketicileri bilerek ve isteyerek aldatma kastıyla birtakım usulsüz davranışlarda bulunduğunu ifade etti. Raporda şirketle organik bağı olan ancak hukuken bağı bulunmayan Fadıl Akgündüz'ün Caprice Maldivler projesinin reklamlarında oynadığı ve kamuoyuna kurucu olarak tanıtıldığı ifade ediliyor. Maldivler'e gidip şirketin asli ortağı ya da yönetim kurulu başkanı gibi toplantılara katıldığı belirtilen raporda bunlara ilaveten yazışmalar yaparak adeta hileli davranışlara cevaz verildiği ileri sürülüyor. Sadece 818 kişiyle sözleşme yapılmışken ‘20 bin aile, 60 bin kişi ve 500 bin yatak' gibi abartılı ifadeler kullanılarak tüketiciler yanıltılırken toplanan 25 milyon 431 bin liranın ise geri iade edilmediği tespit edildi.

Dernek kuran mudiler hukuk mücadelesi başlatmıştı

Fadıl Akgündüz'ün projelerine yatırım yapan üyeler, güçlerini birleştirerek Caprice Yatırımcıları Derneği'ni (CYD) kurmuşlardı. CYD üyeleri, vaat ettiği projelerle binlerce kişiyi dolandıran Fadıl Akgündüz hakkında suç duyurusunda bulunarak hukuk mücadelesinin temelini atmışlardı. Dernek Başkanı Doğan Bakırcı, Akgündüz'ün, hiçbir projesini tamamlamamasına ve on binlerce kişiyi dolandırmasına rağmen hâlâ yeni projelerle ortaya çıkıp insanlardan para topladığını belirterek, Akgündüz'ün projelerine kanmamaları konusunda vatandaşlara uyarıda bulunmuştu.

Öte yandan Akgündüz'ün projelerine yurt dışından yatırım yapan mağdurlar da dernek dışında birleşerek toplu suç duyurusunda bulunmuştu. Mağdurların avukatı Dr. Acun Papakçı, “Raporda anlatılanlar bütün olarak düşünüldüğünde şirket yöneticilerince kartopu sisteminin benzeri olan ve ‘Ponzi sistemi' olarak adlandırılan bir yapı kurularak, 3 proje aracılığıyla binlerce yatırımcının mağdur edildiği anlaşılıyor. Müfettişler Caprice Gold Maldivler projesinin bitmesinin mümkün görünmediğini belirtiyor. Raporun en dikkat çekici noktalarından biri şirket yetkililerinin Maldivler'deki otel inşaatını bilerek bitirmemeye yönelik davrandıklarına ilişkin tespittir. Zarar ve mağdur sayısı, şirketten para çıkışları ne kadar çabuk önlenirse o kadar azalacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.

ZAMAN

23 Ocak 2016 09:33
DİĞER HABERLER